Zoete ricotta pannenkoeken

Of je nu ricotta gnudi, ricotta cake, ricotta brood of eender welke ricotta vulling maakt. Er komt bijna altijd een wisselende verhouding aan eieren en bloem aan te pas. Van al deze op elkaar gelijkende bereidingen zijn ricotta pannenkoeken waarschijnlijk de gemakkelijkste. In de U.S worden fluffy ricotta pancakes graag als ontbijt gegeten maar je kan ze op eender welk moment eten. Ook de Ricotta uit onze Zuivelarij is redelijk neutraal van smaak. Je proeft geen kaas in de bereiding.

Ricotta pannenkoeken met citroen en citroenboter.

Meng voor de citroenboter 100 gram zachte boter met 30 gram citroenzeste en zet koud weg.

Meng de droge ingrediënten goed met elkaar. Dat zijn 200 gram bloem, 16 gram bakpoeder, 8 gram vanillesuiker en 30 gram kristalsuiker.

Meng de natte ingrediënten behalve het eiwit met elkaar. Dat zijn 250 gram magere melk, fijn geschaafde zeste van één citroen, 70 gram citroensap, 2 eigelen en 250 gram Ricotta van Berloumi. Klop de twee eiwitten op een een vetvrije kom tot een zacht schuim.

Voeg het droge bloemmengsel toe aan het ricotta mengsel en roer goed door elkaar. Voeg de opgeklopte eiwitten toe en spatel zachtjes maar homogeen door elkaar. Begin onmiddellijk met het bakken van de pannenkoeken.

Als alles goed gegaan is heb je een eerder dik beslag. Schep het beslag in vier hoopjes op een grote, hete en ingeoliede pan. Het beslag moet uitlopen tot ongeveer tien centimeter diameter. Laat bakken tot ze mooi gekleurd zijn en de bovenkant niet meer lopend is. Draai om en bak ook de ander kant mooi goudbruin.

Ricotta pannenkoeken met witte pompelmoes en basilicum gember siroop.

ricotta pannenkoeken, pompelmoes, gember

Gebruik voor de ricotta pancakes het basisrecept van hierboven. Vervang het woord citroen door witte pompelmoes.

Schil met een scherp mesje drie witte pompelmoezen en snij er de partjes (zonder het vliesje) uit. Giet het, tijdens het snijden vrij gekomen sap, in een sauspan. Voeg 50 gram fijn gesneden verse gember, minstens tien basilicum steeltjes en 50 gram agavesiroop toe. Laat aandachtig inkoken tot een dikke siroop. Er blijft dan nog heel weinig over. Laat de siroop een beetje afkoelen. Haal er de basilicumsteeltjes uit en doe er dan de pompelmoes partjes bij. Roer voorzichtig door elkaar. Serveer met vers gebakken pannenkoekjes en werk af met een flinke hoeveelheid basilicumblaadjes.


Hartige ricotta pannenkoeken

Ricotta pannenkoeken met spek, spruitjes en hazelnoten.

ricotta, pancakes, spruitjes

Schaaf of snij 500 g spruitjes fijn. Breek of hak 100 g walnoten in kleinere stukken. Snij 200 g ontbijtspek in kleine stukjes. Bak nu het spek in een beetje maïsolie tot het heel krokant is en het spekvet mooi is uitgesmolten. Haal het spek uit de pan. Laat het vet in de pan. Bak de spruitjes nu aan in het spekvet gedurende vijf minuten en voeg op het einde ook de walnoten, enkele fijngesneden blaadjes salie en het spek terug toe. Meng en haal alles uit de pan om het te laten afkoelen.

Meng 100 g bloem, 5 g zout en 5 g bakpoeder goed door elkaar en zet weg. Doe de eidooiers in een voldoende grote kom (alles moet er straks in kunnen). Doe de eiwitten tegelijkertijd in een vetvrije kom en klop ze op met de mixer. Meng nu met de mixer in de kom van de eidooiers 300 g Ricotta van Berloumi, 3 eidooiers en 200 g karnemelk goed door elkaar. Zet weg.

Karnemelk kan je vervangen door een beetje melk met magere yoghurt te mengen. Of gebruik een beetje van onze Labneh met water.

Meng het afgekoelde spruitjes/spek mengsel door de het ricotta/ei mengsel en meng er ook de bloem onder. Spatel er ook het opgeklopte eiwit onder. Alles is nu gemengd, net voor je gaat bakken.

Verwarm een grote pan tot pannenkoekentemperatuur en doe er een beetje olie of boter in. Schep het pannenkoekenmengsel met een viertal hoopjes tegelijk in de pan en wrijf het een beetje plat met de achterkant van je lepel. Laat bakken tot je ze met een palletmes kan omdraaien.

Als je ricotta pancakes bakt met bakpoeder dan moet je het beslag onmiddellijk na het mengen van de droge en natte ingrediënten gebruiken.

Het beslag van deze ricotta pannenkoeken zal veel dikker zijn dan dat van meer traditionele pannenkoeken. Je kan beter kleine hoopjes van het stevige beslag in de pan doen om ze makkelijker te kunnen draaien. Duw het beslag in de pan een beetje plat met de bolle kant van een lepel.

Ricotta pannenkoeken met gist of met bakpoeder?

Of je de ricotta pancakes nu met gist of met bakpoeder maakt. Je wil eindigen met zo licht mogelijke ‘fluffy’ pancakes. Gist heeft als voordeel dat het beslag langer blijft rijzen omdat de gist gedurende langere tijd koolzuurgas produceert. Het nadeel daarvan is dat een beslag een tijdje moet ‘staan’ vooraleer je kan gaan bakken. Bakpoeder heeft als voordeel dat het onmiddellijk werkt. Als je bakpoeder (= natriumbicarbonaat + zuur in poedervorm) met water mengt begint het onmiddellijk maar voor een korte tijd koolzuurgas te produceren. Je moet dus onmiddellijk beginnen te bakken als je luchtige ricotta pannenkoeken wil. Bakpoeder heeft welliswaar een dubbele werking waardoor het ook nog eens rijst als het mengsel wordt verhit. Maar toch.

Ricotta pancakes met kerstomaatjes uit de oven.

ricotta pannenkoeken, ricotta van berloumi, kerstomaatjes

Deze hartige ricotta pannenkoeken maak je in een handomdraai. Met de Ricotta van Berloumi worden ze heerlijk zacht en fluffy.

Mix met de staafmixer 350 gram Ricotta van Berloumi met 150 gram volle melk, 1 ei, 30 gram olijfolie, een stevig snuifje zout en enkele ferme draaien van de pepermolen. Roer met een klopper hieronder nog 50 gram zelfrijzende bloem. Je hebt nu een beslag dat dikker en steviger is dan gebruikelijk pannenkoeken beslag.

Verwarm een flensjesplan met olijfolie, schenk er met een eetlepel enkele hoopjes beslag op. Tik even met de pan op het vuur om het beslag wat te laten uitvloeien of gebruik de achterkant van een natte lepel. Bak de pannenkoekjes tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.

Haal de 400 gram kerstomaatjes van het takje en besprenkel ze in een lage ovenschaal met olijfolie en zout. Haal kort door elkaar. Steek tijdens het bakken van de pannenkoeken de kerstomaten in een heteluchtoven op +200°C gedurende ongeveer 10 minuten. Haal de tomaatjes uit de oven en schep er voorzichtig 100 gram rucola onder tot de rucola slinkt.

Waarom met Ricotta van Berloumi?

De Ricotta van Berloumi is een echte ricotta enkel gemaakt van melkwei. Hij is droger dan de meeste andere ricotta en kan daardoor makkelijk in de keuken worden gebruikt. Of je er nu cannelloni wil mee vullen, ricotta gnuddi wil mee maken of de ricotta gewoon als ricotta infornata in de oven wil schuiven. Een stevige ricotta zoals die van Berloumi doet het altijd beter.

Deel deze pagina als je dat wil!