ricotta, pannenkoeken, spek, spruitjes

De pannenkoeken voorbereiden.

Ricotta pannenkoeken of ricotta pancakes worden vooral als zoete snack gegeten bij het ontbijt of als brunch. Wij maken er hier een wat hartige herfstige bereiding met spruitjes en walnoten mee.

Schaaf of snij 500 g spruitjes fijn. Breek of hak 100 g walnoten in kleinere stukken. Snij 200 g ontbijtspek in kleine stukjes. Bak nu het spek in een beetje maïsolie tot het heel krokant is en het spekvet mooi is uitgesmolten. Haal het spek uit de pan. Laat het vet in de pan. Bak de spruitjes nu aan in het spekvet gedurende vijf minuten en voeg op het einde ook de walnoten, enkele fijngesneden blaadjes salie en het spek terug toe. Meng en haal alles uit de pan om het te laten afkoelen.

Meng 100 g bloem, 5 g zout en 5 g bakpoeder goed door elkaar en zet weg. Doe de eidooiers in een voldoende grote kom (alles moet er straks in kunnen). Doe de eiwitten tegelijkertijd in een vetvrije kom en klop ze op met de mixer. Meng nu met de mixer in de kom van de eidooiers 300 g Ricotta van Berloumi, 3 eidooiers en 200 g karnemelk goed door elkaar. Zet weg.

Karnemelk kan je vervangen door een beetje melk met magere yoghurt te mengen. Of gebruik een beetje van onze Labneh met water.

De ricotta pannenkoeken bakken.

Meng het afgekoelde spruitjes/spek mengsel door de het ricotta/ei mengsel en meng er ook de bloem onder. Spatel er ook het opgeklopte eiwit onder. Alles is nu gemengd, net voor je gaat bakken.

Verwarm een grote pan tot pannenkoekentemperatuur en doe er een beetje olie of boter in. Schep het pannenkoekenmengsel met een viertal hoopjes tegelijk in de pan en wrijf het een beetje plat met de achterkant van je lepel. Laat bakken tot je ze met een palletmes kan omdraaien.

Ricotta pancakes kan je bakken met gist maar wij doen het hier met bakpoeder. In dat geval moet je het beslag onmiddellijk na het mengen van droge en natte ingrediënten beginnen te gebruiken.

Het beslag van deze ricotta pannenkoeken zal veel dikker zijn dan dat van meer traditionele pannenkoeken. Je kan beter kleine hoopjes van het stevige beslag in de pan doen om ze makkelijker te kunnen draaien. Duw het beslag in de pan een beetje plat met de bolle kant van een lepel.

Ricotta pannenkoeken met gist of met bakpoeder?

Of je de ricotta pancakes nu met gist of met bakpoeder maakt. Je wil eindigen met zo licht mogelijke ‘fluffy’ pancakes. Gist heeft als voordeel dat het beslag langer blijft rijzen omdat de gist gedurende langere tijd koolzuurgas produceert. Het nadeel daarvan is dat een beslag een tijdje moet ‘staan’ vooraleer je kan gaan bakken. Bakpoeder heeft als voordeel dat het onmiddellijk werkt. Als je bakpoeder (= natriumbicarbonaat + zuur in poedervorm) met water mengt begint het onmiddellijk maar voor een korte tijd koolzuurgas te produceren. Je moet dus onmiddellijk beginnen te bakken als je luchtige ricotta pannenkoeken wil. Bakpoeder heeft welliswaar een dubbele werking waardoor het ook nog eens rijst als het mengsel wordt verhit. Maar toch.

Waarom met Ricotta van Berloumi?

De Ricotta van Berloumi is een echte ricotta. Hij is droger dan de meeste andere ricotta en kan daardoor makkelijk in de keuken worden gebruikt. Of je er nu canneloni wil mee vullen, ricotta gnuddi wil mee maken of de ricotta gewoon als ricotta infornata in de oven wil schuiven. Een stevige ricotta zoals die van Berloumi doet het altijd beter.

Deel deze pagina als je dat wil!