fbpx
Berloumi, logo, de zuivelarij

Ricotta Gnudi

ricotta, gnudi, gnocchi, berloumi

De gnocchi die we hier maken zijn geen klassieke aardappel gnocchi maar ricotta gnocchi. Ricotta gnocchi worden in het Italiaans “gnudi” (noedie) genoemd. We maken ze met onze Ricotta van Berloumi. Ze zijn overheerlijk.

Het beslag maken

Meng 350 g van onze Ricotta met 70 g fijn geraspte Parmezaan, 1 ei, 1 eidooier, 100 tot 150g (vloeiende) bloem tot een deeg. Het deeg zal nog vochtig zijn maar heeft toch de neiging een bol te vormen. Indien nodig kan je nog iets meer bloem toevoegen. Kneed of meng echter niet te lang zodat de gnudi niet taai worden.

Gnudi vormen

Verdeel het deeg in vier en rol van elk deel een lange worst van ongeveer twee centimeter dik. Snij de worst in kleine stukken en strooi er ruim tarwegriesmeel over. Je kan de gnudi nu nog ronder vormen of laten zoals ze zijn. De gnudi kunnen nu onmiddellijk verwerkt worden maar nog beter is om ze een nachtje in één laag in het griesmeel te laten liggen. Deze gnudi kunnen ook prima worden ingevroren.

Wij gebruiken een supersonische krokettenmachine voor het vormen van grotere hoeveelheden gnudi.

Gnudi in salieboter

In Italië worden gerechten als deze gegeten als Primo Piatto (dus voor de Secundo). De Primo bestaat meestal uit vulproducten zoals pasta, gnocchi, polenta en risotto terwijl de Secundo uit vlees, vis en gevogelte bestaat. Om dit gerecht op zijn Belgisch te eten kan je er een weelderige salade bij serveren. Vlees hoeft niet, deze gnudi zitten al boordevol hoogwaardige eiwitten.Verhit 100 g echte boter in een pan. Gebruik een pan die voldoende groot is om straks alle gnudi te bevatten. Gooi een handvol salieblaadjes in de pan tot ze beginnen te kleuren. Haal de salieblaadjes uit de boter en laat ze ergens uitlekken.

Kook de gnudi in zacht kokend water gedurende drie minuten. Ze komen dan meestal vanzelf boven drijven. Schep ze met een schuimspaan van uit het kookwater onmiddellijk in de hete salieboter. Er mag wel degelijk een deel van het kookwater mee in de pan.

Bak de gnudi op hoog vuur tot ze hier en daar wat bruin gekleurd zijn en de boter samen met het kookwater een saus (emulsie) vormt. Voeg een beetje citroensap naar smaak toe en doe ook de salieblaadjes terug in de pan.

De kunst is om de boter met de salie net goed te laten bruinen tot ze een diepe nootachtige smaak heeft. Voor de onervaren kok gaat dit het makkelijkste door de salie en de gnudi afzonderlijk te bakken. Een kok die barst van het zelfvertrouwen kan het recept in één beweging maken. 

Geen fan van botersaus? Ze zijn ook fantastisch lekker met een goede tomaten, marinara saus. 

In deze video van het onvolprezen Serious Eats zie je hoe eenvoudig het kan zijn. De Ricotta van Berloumi hoef je meestal niet te drogen. Door de Ricotta te drogen moet je minder bloem toevoegen en dat komt de smaak ten goede.

Deel deze pagina als je dat wil!

%d bloggers liken dit: