Gnocchi met Ricotta van de Berloumi

gnudi in salieboter,

De gnocchi die we hier maken zijn geen klassieke aardappelgnocchi. Het zijn gnocchi met ricotta. In het Italiaans heten deze gnocchi, ‘gnudi’. Je spreekt het uit als ‘noedie’. We maken ze met Ricotta van Berloumi uit onze Zuivelarij. Dat zijn de beste! Ze zijn overheerlijk in eender welke saus.

Deze staan alvast al op ons menu:

Gnudi in salieboter
Gnudi met paddenstoelen
Gnudi in tomatensaus

Ricotta-gnocchi maken

Meng met de hand of met de mixer 350 g van onze Ricotta met 70 g fijn geraspte parmezaan, 1 ei, 1 eidooier door elkaar. Daarna voeg je 120 g (vloeiende) bloem toe, en mix je verder. Het deeg is vochtig, maar heeft wel de neiging om een bol te vormen. Je kan altijd meer bloem toevoegen, als dat nodig is. Maar hoe minder bloem je gebruikt, hoe lekkerder de gnudi maar hoe moeilijker je ze kan bewerken. De gnudi mogen niet taai worden. Daarom kneed je best niet te lang. Laat het beslag even staan als je het iets steviger wil.

ricotta gnocchi beslag,
Hoe minder bloem, hoe zachter de gnudi

Gnocchi vormen

Je kan de gnudi met de hand vormen, of met een roomijsschep zoals bij koekjes. Koel het beslag dan eerst goed. Heb je een krokettenmachine? Gebruik dan dezelfde techniek als de onze om je gnudi te maken. Gebruik voldoende bloem om de buitenkant van de gnuddi droog te houden. De gnuddi moeten niet heel rond zijn. Wanneer je wel echt mooi rond wil, zet je ze een uurtje in de koelkast maar dek ze niet af. Daarna draai je ze met de hand een tweede keer mooi rond. Bekijk de filmpjes voor alle instructies!

ricotta gnudi
gnocchi knippen, gnudi
ricotta gnocchi, griesmeel, semoule

Ja maar, ik heb helemaal geen krokettenmachine!

No worries, je maakt deze gnudi ook heel makkelijk met de hand. Eerst verdeel je het deeg in vier delen. Je rolt van elk deel een lange worst, van ongeveer twee centimeter dik. Daarna snij je de worst in kleine stukken, en strooi je er voldoende bloem of tarwegriesmeel over. Nu kan je de gnudi wat ronder vormen, maar ook gewoon zo laten. Je kan de gnudi onmiddellijk bereiden, maar ook een nachtje laten liggen in griesmeel. Deze gnudi kan je ook prima invriezen.

In Italië eet je deze gerechten als primo piatto, voor de secundo. De primo bestaat meestal uit vullende gerechten, zoals pasta, gnocchi, polenta, … De secundo bestaat dan weer uit vlees, vis of gevogelte. Eet je dit gerecht liever op z’n Belgisch? Serveer er dan een weelderige salade bij. Vlees is zeker niet nodig. Deze gnudi zitten al boordevol hoogwaardige eiwitten.


Gnudi in salieboter

gnudi, gnudi met salieboter, ricotta gnocchi met salieboter

Salieboter maken

Verhit eerst 100 gram echte boter in een pan. De pan moet groot genoeg zijn om alle gnudi in te bakken. Wanneer de boter stopt met bruisen, gooi je een handvol salieblaadjes in de pan. Bak ze tot ze beginnen te kleuren. Dat duurt slechts 15 seconden. Daarna haal je de pan snel van het vuur, en de salieblaadjes onmiddellijk uit de boter. Leg de blaadjes op een keukenpapier om uit te lekken.

Gnudi koken en bakken

Kook de gnudi met een 15-tal tegelijk in zacht kokend water gedurende twee minuten. Ze komen vanzelf boven drijven. Met een schuimspaan schep je ze uit het kookwater, onmiddellijk in de hete salieboter. Er mag wel degelijk een deel van het kookwater mee in de pan.

Bak de gnudi op hoog vuur tot ze hier en daar wat bruin gekleurd zijn. De boter moet ook samen met het kookwater een saus vormen. Voeg een beetje citroensap of enkele schijfjes citroen naar smaak toe. Als laatste stap doe je de salieblaadjes weer in de pan.


Gnudi met paddenstoelen en room

gnudi met ricotta van de berloumi, met paddenstoelen en room

Champignonsaus maken

Voor de champignonsaus breng je 300 gram volle room, 300 gram witte wijn en 200 gram water aan de kook. Voeg 30 gram gedroogde boschampignons, één ongepelde lookteen en twee in grote stukken gesneden sjalot toe. Daarna laat je de saus op een heel zacht vuur inkoken, tot er ongeveer een derde overblijft. Je voegt zout toe naar smaak.

Paddenstoelen bakken

Vervolgens bak je 400 gram paddenstoelen aan in een hete pan. Je gebruikt daarvoor 30 gram maïsolie, en 30 gram echte boter.

Gnudi koken en bakken

Kook de gnudi met een 15-tal tegelijk in zacht kokend water gedurende twee minuten. Ze komen vanzelf boven drijven. Met een schuimspaan schep je ze uit het kookwater, onmiddellijk in een hete pan. Er mag wel degelijk een deel van het kookwater mee in de pan. Ten slotte bak je de gnudi tot ze hier en daar wat bruin gekleurd zijn.

Variatie

Je kan de gnudi ook eten met knolseldersaus. Daarvoor snij je 200 gram geschilde knolselder in stukjes. Je kook ze gaar in 300 gram lichte kookroom. Met een blender mix je de knolselder fijn. De paddenstoelen bak je afzonderlijk, of samen met de gnudi.


Gnudi met tomatensaus en basilicum

Geen fan van botersaus of roomsaus? De gnudi zijn ook fantastisch lekker met een goede tomaten- of marinarasaus. Hoe je de saus maakt, kies je volledig zelf. Want heeft niet iedereen zijn eigen manier om een lekkere tomatensaus te maken? Wanneer je opschept, voeg dan nog wat basilicum toe. Zo krijg je direct nog wat meer kleur op de bord.

Gnudi koken en bakken

Kook de gnudi met een 15-tal tegelijk in zacht kokend water gedurende twee minuten. Ze komen vanzelf boven drijven. Met een schuimspaan schep je ze uit het kookwater, onmiddellijk in een hete pan. Er mag wel degelijk een deel van het kookwater mee in de pan. Ten slotte bak je de gnudi tot ze hier en daar wat bruin gekleurd zijn.

ricotta gnocchi in tomatensaus, gnudi, gnocchi
gnudi in tomatensaus, ricotta gnocchi in tomatensaus

Instructievideo

Weet je niet meer hoe je de gnudi maakt? Onderaan vind je nog eens de instructievideo. Je ziet daar hoe eenvoudig de ricotta-gnocchi te maken zijn.

Deel deze pagina als je dat wil!