gnudi in salieboter,

De gnocchi die we hier maken zijn geen klassieke aardappel gnocchi maar ricotta gnocchi. Ricotta gnocchi worden in het Italiaans “gnudi” (noedie) genoemd. We maken ze met Ricotta van Berloumi uit onze Zuivelarij. Dat is de beste! Ze zijn overheerlijk in eender welke saus. In gnocchi zit altijd bloem maar we maken op het einde ook een versie zonder bloem met enkel harde tarwe griesmeel aan de buitenkant. Deze zijn extra licht, milky en cheesy maar hebben één groot nadeel. Je moet er 48 uur op wachten tot ze klaar zijn.

Ricotta gnocchi maken

Meng met de hand of met de mixer 350 g van onze Ricotta met 70 g fijn geraspte Parmezaan, 1 ei, 1 eidooier door elkaar. Mix verder en voeg 120 g (vloeiende) bloem toe. Het deeg zal nog vochtig zijn maar heeft toch de neiging een bol te vormen. Indien nodig kan je nog iets meer bloem toevoegen. Kneed of meng echter niet te lang zodat de gnudi later niet taai worden. Het beslag wordt nog iets steviger als je het even laat staan.

ricotta gnocchi beslag,
Hoe minder bloem des te zachter zijn de gnudi. Wij gebruiken onze krokettenmachine maar met een beetje meer bloem kan je de gnocchi ook met de hand vormen.
ricotta gnudi
gnocchi knippen, gnudi
ricotta gnocchi, griesmeel, semoule

Gnocchi vormen

Je kan de gnudi met de hand vormen of zoals bij koekjes met een roomijsschep. Je kan de beslag dan best eerst goed koelen. Als je in het bezit bent van een krokettenmachine kan je onze techniek gebruiken.

Verdeel het deeg in vier en rol van elk deel een lange worst van ongeveer twee centimeter dik. Gebruik voldoende bloem of tarwegriesmeel. Snij de worst in kleine stukken en strooi er alweer ruim tarwegriesmeel over. Je kan de gnudi nu nog ronder vormen of laten zoals ze zijn. De gnudi kunnen nu onmiddellijk verwerkt worden maar nog beter is om ze een nachtje in één laag in het griesmeel te laten liggen. Deze gnudi kunnen ook prima worden ingevroren.

Gnudi in salieboter

In Italië worden gerechten als deze gegeten als Primo Piatto (dus voor de Secundo). De Primo bestaat meestal uit vulproducten zoals pasta, gnocchi, polenta en risotto terwijl de Secundo uit vlees, vis en gevogelte bestaat. Om dit gerecht op zijn Belgisch te eten kan je er een weelderige salade bij serveren. Vlees hoeft niet, deze gnudi zitten al boordevol hoogwaardige eiwitten.

gnudi, gnudi met salieboter, ricotta gnocchi met salieboter

Verhit eerst 100 gram echte boter in een pan. Gebruik een pan die voldoende groot is om straks alle gnudi te bevatten. Gooi, als de boter stopt met bruisen een handvol salieblaadjes in de pan tot ze beginnen te kleuren. Dat duurt slechts 15 seconden. Haal de pan snel van het vuur en haal de salieblaadjes onmiddellijk uit de boter. Laat de gefrituurde salie ergens uitlekken.

Kook de gnudi met een 15-tal tegelijk in zacht kokend water gedurende twee minuten. Ze komen vanzelf boven drijven. Schep ze met een schuimspaan van uit het kookwater onmiddellijk in de hete salieboter. Er mag wel degelijk een deel van het kookwater mee in de pan.

Bak de gnudi op hoog vuur tot ze hier en daar wat bruin gekleurd zijn en de boter samen met het kookwater een saus (emulsie) vormt. Voeg een beetje citroensap of enkele schijfjes citroen naar smaak toe en doe ook de salieblaadjes terug in de pan.

Geen fan van botersaus? De gnudi zijn ook fantastisch lekker met een goede tomaten, marinara saus. 

ricotta gnocchi in tomatensaus, gnudi, gnocchi
gnudi in tomatensaus, ricotta gnocchi in tomatensaus

In deze video zie je hoe eenvoudig ricotta gnocchi maken kan zijn.

Deel deze pagina als je dat wil!