Is halloumi gezond? Wat is de voedingswaarde van halloumi? Hoe kan je halloumi bewaren? Kan je Berloumi invriezen? In De Zuivelarij weten we daar alles over. Want wij maken halloumi. Of beter gezegd: wij maken Berloumi, een Belgische grilkaas net zoals Halloumi. Halloumi zelf mag enkel in Cyprus worden gemaakt.

Is Berloumi gezond?

Het zal wel zijn dat Berloumi gezond is, want we maken hem zelf! Halloumi heeft een hoge voedingswaarde dankzij de vele vetten en eiwitten. Onze Berloumi is gemaakt van pure koemelk. We romen de melk niet aan, en niet af. Net zoals vele ander kazen is Berloumi een 50+ kaas. Dat betekent dat er meer dan 50% vet in de kaas zit. Op de droge stof welteverstaan, want in de meeste gevallen bevat kaas ongeveer de helft water. Halloumi bevat dus veel vetten. Net als alle andere kazen. Bedenk dat zelfs magere kaas

Om een gezonde halloumi maaltijd met Berloumi te bereiden, kies je best ook voor andere gezonde ingrediënten. Je kan Berloumi eten als vleesvervanger, bij een volwaardige maaltijd. Het is dan het hartige en eiwitrijke onderdeel van je gerecht. Je maakt Berloumi dan klaar met veel groenten en vaak ook koolhydraten.

De nutri-score van Berloumi en andere halloumi varianten is, zoals bij alle kazen vrij hoog (D). Dat komt door de vetten en zouten. Maar je eet het meestal met andere ingrediënten. Check zeker onze recepten met veel inspiratie voor uitgebalanceerde, volwaardige maaltijden.

De eiwitten bepalen mee de voedingswaarde. Berloumi heeft een hoog eiwitgehalte waardoor hij snel verzadigt. 

De voedingswaarde van onze Berloumi

Per 100 gram bevat Berloumi ongeveer 25 gram vetten. Ook bevat hij ongeveer 19 gram aan eiwitten. Qua vetgehalte is onze Berloumi dus vergelijkbaar met mager gehakt. Hij bevat ook minder vet dan de meeste gepaneerde vleeswaren. Een fantastisch alternatief voor vlees dus! Net als alle kazen bevat halloumi altijd behoorlijk wat calorieën.

Energie340 kcal / 1409 kJ
Vetten28,3
waarvan verzadigde20,3
Koolhydraten2,8
waarvan suikers2
Eiwitten18,9
Zout2,25
making halloumi, halloumi making
Delphine giet het stremsel in de melk.

Ingrediënten van onze Berloumi

De ingrediënten die we in onze Berloumi gebruiken, zijn voornamelijk van natuurlijke oorsprong. Hoewel onze kaas zo al supergoed is, helpen we hem wel met wat technologie. Net zoals bij (bijna) alle andere kazen, gebruiken we calciumchloride en gluconzuur.

Melk is goed voor elk

We gebruiken de melk voor onze Berloumi zoals de koe en het schaap ze maken. Dat zorgt voor de hoge voedingswaarde van de kaas. In de winter is de kaas iets vetter, want de koeien blijven dan voornamelijk binnen. Hun voeding is dan ook meer uitgebalanceerd.

Melk

Het melkveebedrijf van Koen en Annick Scheirs levert de melk voor onze Berloumi. We romen de melk niet af, en we romen hem ook niet aan. Tijdens de zomermaanden lopen de koeien van Koen en Annick buiten. Onze Berloumi is dan een ‘kaas van weidemelk‘. Annick en Koen produceren het grootste deel van het voedsel voor hun koeien zelf.

Stremsel

Om kaas te maken van melk, moet je de melk eerst stremmen tot wrongel. Stremming-enzymen splitsen de eiwitten en de vetten worden in deze eiwitstructuur opgenomen. Wanneer je kaas op de traditionele manier maakt, gebruik je dierlijk stremsel. Die komt uit de lebmaag van kalveren. Maar in De Zuivelarij gebruiken we enkel stremsel van niet-dierlijke oorsprong. Zo ontstaat er een volledig vegetarische kaas, onze Berloumi!

uier, koemelk, halloumi, gezond

In de zomer lopen de koeien buiten en eten ze gras. Berloumi is dan iets minder vet, iets steviger en ook geler door de kleurstoffen in het verse gras. 

Zout

Berloumi bevat redelijk wat zout, tussen 2 en 2,5 gram per 100 gram kaas. Die hoeveelheid is absoluut nodig in de bereiding van onze kaas. Het zorgt voor de gewenste textuur, smaak en verhoogt ook de houdbaarheid. Wil je Berloumi toch minder zout? Leg hem dan voor je hem bereidt een half uurtje in water en dep hem vervolgens goed droog. Je gebruikt ook best in de rest van je gerecht veel minder of geen zout. Bovendien wordt halloumi nog iets zouter als je hem gaat bakken. Er verdwijnt dan vocht er er ontstaat een lekker zout korstje.

Kruiden

Afhankelijk van de verschillende varianten, gebruiken we in De Zuivelarij verschillende kruidenmengsels. Die mengsels voegen we toe tijdens het pekelproces. Maar, het is vooral de textuur die de smaak van onze kaas bepaalt. Het afkruiden is eigenlijk gewoon een finishing touch. Zo maken we van een kaas die sowieso al lekker is, een echte smaaksensatie.

Kaas wordt  altijd als een heel natuurlijk product beschouwd. Toch is het één van de oudste, meest ingewikkelde producten. Zelfs in zijn meest natuurlijke vorm.

Calciumchloride

Calciumchloride, het is het calciumzout van zoutzuur. In kaas gebruiken we het om de natuurlijke calciumbalans van melk te herstellen. Dat is nodig omdat melk de dag van vandaag goed en langer gekoeld wordt. Calciumchloride is een stof die in de natuur voorkomt. Je vindt het ook terug in voedingssupplementen, want het is een bron van calcium.

Gluconzuur

Gluconzuur verkrijg je dankzij de oxidatie van glucose. Het zuur wordt vooral commercieel geproduceerd, maar het is ook weer een natuurlijke stof. Micro-organismen zetten de natuurlijke suiker in glucose om in gluconzuur. Je vindt het ook terug in honing en vergiste vruchtensappen. Het stofje komt in de kaasbereiding handig van pas. Het laat namelijk de pH-waarde van melk niet agressief dalen, en het laat ook geen zure smaak na.

Halloumi bewaren

Houdbaarheid in een ongeopende verpakking

Berloumi en andere halloumi kan je goed bewaren. Vanaf de productiedatum blijft een gesloten pakje Berloumi minstens twee maanden goed. Je moet hem natuurlijk wel gekoeld bewaren. Onze Berloumi is minder lang houdbaar dan andere halloumi varianten. Dat komt omdat onze grillkaas minder zout is en minder marinade bevat. Maar waarom zou je een pakje Berloumi lang bewaren? Hij is toch te lekker om te laten liggen!

Onze Berloumi kan je minder lang bewaren dan de meeste halloumi. Maar dat geeft niet, hij is toch te lekker om te laten liggen!

Houdbaarheid na opening

Wanneer je een pakje Berloumi opent, kan je hem ongeveer een week bewaren. Wikkel hem in keukenpapier en raak hem niet aan met vuile handen of vuil bestek. De kaas droogt een klein beetje uit, maar dat is absoluut niet erg. Hij behoudt zeker zijn smaak.

Wanneer de kaas echt plakkerig aanvoelt, eet je hem beter niet meer op.

Je kan Berloumi ook invriezen. Wanneer je niet alles tegelijkertijd wil opeten kan je de kaas ook voor het invriezen in plakjes snijden. Zo kan je enkel de porties ontdooien die je wil bakken. Op die manier ontdooit de kaas ook sneller.  

Deel deze pagina als je dat wil!