Is Berloumi gezond? Wat is de voedingswaarde van Berloumi? Hoe kan je Berloumi bewaren? Kan je Berloumi invriezen? In de Zuivelarij weten we daar alles over. Want wij maken deze lekkerste grillkaas.

Is Berloumi gezond?

Het zal wel zijn dat Berloumi gezond is, want we maken hem zelf!

Maar elke kaas heeft een hoge voedingswaarde dankzij de vele vetten en eiwitten. Onze Berloumi is gemaakt van pure koemelk. We romen de melk noch aan, noch af. Berloumi is een 50+ kaas. Dat wil zeggen dat er meer dan 50% vet in de kaas zit. Op de droge stof welteverstaan, want in de meeste gevallen bevat kaas ongeveer de helft water.

Om een gezonde maaltijd met Berloumi te bereiden, kies je best ook voor andere gezonde ingrediënten. Je kan Berloumi eten als vleesvervanger, bij een volwaardige maaltijd. Het is dan het hartige en eiwitrijke onderdeel van je gerecht. Je maakt Berloumi dan klaar met veel groenten en vaak ook koolhydraten.

De nutri-score van Berloumi is net zoals bij alle kazen vrij hoog (D). Dat komt door de vetten en zouten. Maar je eet Berloumi natuurlijk meestal met andere ingrediënten waardoor de totale nutri-score van je maaltijd natuurlijk veel lager uitvalt. Al moeten we toegegeven, we eten Berloumi ook al eens uit het vuistje.

Check zeker onze recepten met veel inspiratie voor uitgebalanceerde, volwaardige maaltijden.

De eiwitten bepalen mee de voedingswaarde. Berloumi heeft een hoog eiwitgehalte waardoor hij snel verzadigt. 

De voedingswaarde van onze Berloumi

Per 100 gram bevat Berloumi ongeveer 25 gram vetten. Ook bevat hij ongeveer 19 gram aan eiwitten. Qua vetgehalte is onze Berloumi dus vergelijkbaar met mager gehakt. Hij bevat ook minder vet dan de meeste gepaneerde vleeswaren. Een fantastisch alternatief voor vlees dus!

Energie340 kcal / 1409 kJ
Vetten28,3
waarvan verzadigde20,3
Koolhydraten2,8
waarvan suikers2
Eiwitten18,9
Zout2,25
making grillkaas, grillkaas making
Delphine giet het stremsel in de melk.

Ingrediënten van onze Berloumi

De ingrediënten die we in onze Berloumi gebruiken, zijn voornamelijk van natuurlijke oorsprong. Hoewel onze kaas zo al supergoed is, helpen we hem wel met wat technologie. Niet om iets weg te steken, maar om de kaas nog beter en voedselveiliger te maken.

Melk is goed voor elk

We gebruiken de melk voor onze Berloumi zoals de koe en het schaap ze maken. Dat zorgt voor de hoge voedingswaarde van de kaas. In de winter is de kaas iets vetter, want de koeien blijven dan voornamelijk binnen. Hun voeding is dan meer uitgebalanceerd.

Melk

Het melkveebedrijf van Koen en Annick Scheirs levert de melk voor onze Berloumi. We romen de melk niet af, en we romen hem ook niet aan. Tijdens de zomermaanden lopen de koeien van Koen en Annick buiten. Onze Berloumi is dan een ‘kaas van weidemelk‘. Annick en Koen produceren het grootste deel van het voedsel voor hun koeien zelf.

Stremsel

Om kaas te maken van melk, moet je de melk eerst stremmen tot wrongel. Stremming-enzymen splitsen de eiwitten en de vetten worden in deze eiwitstructuur opgenomen. Wanneer je kaas op de traditionele manier maakt, gebruik je dierlijk stremsel. Die komt uit de lebmaag van kalveren. Maar in De Zuivelarij gebruiken we enkel stremsel van niet-dierlijke oorsprong. Daarom is Berloumi vegetarisch.

uier, koemelk, grillkaas, gezond

In de zomer lopen de koeien buiten en eten ze gras. Berloumi is dan iets minder vet, iets steviger en ook geler door de kleurstoffen in het verse gras. 

Zout

Berloumi bevat, zoals alle kazen, redelijk veel zout. Tussen 2 en 2,5 gram per 100 gram kaas. Die hoeveelheid is absoluut nodig in de bereiding van onze kaas. Het zorgt voor de gewenste textuur, smaak en verhoogt ook de houdbaarheid. Gebruikt in de rest van je gerecht minder zout. Berloumi wordt nog iets zouter als je hem gaat bakken. Er verdwijnt dan vocht er er ontstaat een lekker zout korstje.

Kruiden

Berloumi zit in een olie-kruiden marinade. De marinade voegen we toe tijdens het verpakken. Dep de kaas in de marinade vooraleer je hem in de pan legt. De kruiden zijn chilipeper, dragon en munt. Maar het allerbelangrijkste voor een lekkere smaak is dat de kaas goed gebakken is.

Kaas wordt  altijd als een heel natuurlijk product beschouwd. Toch is het één van de oudste, meest ingewikkelde producten. Zelfs in zijn meest natuurlijke vorm.

Calciumchloride

Calciumchloride, het is het calciumzout van zoutzuur. Dat klinkt gevaarlijk maar in kaas gebruiken we het om de natuurlijke calciumbalans van melk te herstellen. Dat is nodig omdat melk de dag van vandaag goed en langer gekoeld wordt. Calciumchloride is een stof die in de natuur voorkomt. Je vindt het ook terug in voedingssupplementen, want het is een bron van calcium. We voegen dus gewoon een beetje meer toe dan wat er van nature al in melk zit.

Gluconzuur

Gluconzuur verkrijg je dankzij de oxidatie van glucose. Het zuur wordt technisch geproduceerd, maar het is ook weer een natuurlijke stof. Micro-organismen zetten de natuurlijke suiker in glucose om in gluconzuur. Je vindt het ook terug in honing en vergiste vruchtensappen. Het stofje komt in de kaasbereiding handig van pas. Het laat namelijk de pH-waarde van melk niet agressief dalen, en het laat ook geen zure smaak na.

Berloumi bewaren

Houdbaarheid in een ongeopende verpakking

Berloumi kan je goed bewaren. Vanaf de productiedatum blijft een gesloten pakje Berloumi minstens twee maanden goed. Je moet hem natuurlijk wel gekoeld bewaren. Onze Berloumi is iets minder lang houdbaar dan andere grilkazen. Dat komt omdat onze kaas minder zout is en marinade bevat. Maar waarom zou je een pakje Berloumi lang bewaren? Hij is te lekker om te laten liggen!

Onze Berloumi kan je minder lang bewaren dan sommige andere grillkazen. Maar dat is niet erg, hij is toch te lekker om te laten liggen!

Houdbaarheid na opening

Wanneer je een pakje Berloumi opent, kan je hem ongeveer een week bewaren. Wikkel hem in keukenpapier en raak hem niet aan met vuile handen of vuil bestek. De kaas droogt een klein beetje uit, maar dat is absoluut niet erg. Hij behoudt zeker zijn smaak. Wanneer de kaas plakkerig aanvoelt, eet je hem beter niet meer op.

Je kan Berloumi ook invriezen. Wanneer je niet alles tegelijkertijd wil opeten kan je de kaas ook voor het invriezen in plakjes snijden. Zo kan je enkel de porties ontdooien die je wil bakken. Op die manier ontdooit de kaas ook sneller.  

Deel deze pagina als je dat wil!