Is halloumi gezond? Wat is de voedingswaarde van halloumi? Hoe kan je halloumi bewaren? Kan je halloumi invriezen? In de Zuivelarij is halloumi maken onze specialiteit. We weten er alles over.

Is Berloumi halloumi gezond?

Het zal wel zijn dat Halloumi gezond is want we maken het zelf! Halloumi heeft wel altijd een hoge voedingswaarde door de vele vetten en eiwitten. Onze Berloumi halloumi is gemaakt van pure koemelk die noch aangeroomd, noch afgeroomd werd. Net zoals veel ander kazen is Berloumi een 50+ kaas. Dit betekent dat er op de droge stof meer dan 50% vet in de kaas zit. Op de droge stof, want in de meeste gevallen bevat kaas ongeveer de helft water.

Of halloumi gezond is hangt af van hoe je hem bereidt. In een maaltijd geldt Halloumi als vleesvervanger. Het is het hartige eiwitrijke onderdeel van je maaltijd en je gebruikt het altijd met veel groenten en vaak ook koolhydraten. In onze recepten vind je voldoende inspiratie.

De voedingswaarde wordt ook bepaald door eiwitten. Berloumi heeft een hoog eiwitgehalte waardoor hij snel verzadigd. 

Per 100 gram bevat Berloumi ongeveer 25 g vetten. En ongeveer 19 gram aan eiwitten. Qua vetgehalte is dit vergelijkbaar met mager gehakt en minder dan de meeste gepaneerde vleeswaren.

making halloumi, halloumi making
Delphine giet het stremsel in de melk.

De voedingswaarde van onze Berloumi.

Energie440 kcal / 1409 kJ
Vetten28,3
waarvan verzadigde20,3
Koolhydraten2,8
waarvan suikers2
Eiwitten18,9
Zout2,25

De melk voor Berloumi wordt gebruikt zoals de koe ze gemaakt heeft. Zo zal de kaas in de winter iets vetter zijn omdat de koeien dan binnen zijn en de voeding meer uitgebalanceerd is. De totale voedingswaarde van halloumi is betrekkelijk hoog. Een beetje zoals vlees. Daarom eet je het met veel groenten, kruiden en koolhydraten.

In de zomer lopen de koeien buiten en eten ze gras. Berloumi wordt dan iets minder vet, iets steviger en ook geler door de kleurstoffen in het verse gras. 

Berloumi bevat ook redelijk wat zout. Berloumi bevat tussen de 2 – 2,5 g zout per 100 gram kaas. Dit zout is in het bereidingsproces absoluut noodzakelijk om de gewenste textuur, smaak en houdbaarheid te verkrijgen. Wil je Berloumi nog minder zout dan kan je hem voor het bereiden een half uurtje in water leggen. Veel makkelijker en culinair interessanter is het om in de rest van de bereiding minder zout te gebruiken. 

Berloumi ingrediënten

uier, koemelk, halloumi, gezond

De Berloumi ingrediënten zijn voornamelijk van natuurlijke oorsprong. Als ‘technologische hulpstoffen’ gebruiken we calciumchloride (zoals in vrijwel elke kaas) en gluconzuur (zoals in veel kazen).

Kaas wordt als een heel natuurlijk product beschouwd. Toch is het ook in zijn meest zuivere vorm één van de oudste en meest ingewikkelde biotechnologische producten.

Melk

De melk is afkomstig van melkveebedrijf Koen en Annick Scheirs. Voor de bereiding van Berloumi wordt de melk noch af, noch aan geroomd. De koeien van Koen lopen in het zomerseizoen buiten. Berloumi kan dus in de zomer worden geklasseerd als kaas van weidemelk. De koeien eten voornamelijk voedsel dat op het melkveebedrijf zelf wordt geproduceerd.

Stremsel

Om van melk kaas te maken moet de melk gestremd worden. Stremming-enzymen zorgen er voor de eiwitten gesplitst worden en vervolgens gaan samenklonteren tot wrongel. Traditioneel wordt hiervoor dierlijk stremsel gebruikt uit de lebmaag van kalveren. Het stremsel bij de Berloumi bereiding is van niet-dierlijke oorsprong. Het wordt geproduceerd door bacteriën die vrij zijn van genetische modificatie. Berloumi is dus helemaal een vegetarische kaas.

Zout

Berloumi is een redelijk zoute kaas; zeker wanneer hij wordt gebakken verschijnt er een heerlijk, hartig zout korstje op de kaas. Echter, Berloumi bevat lang niet zoveel zout als vergelijkbare bakkazen uit het Midden-Oosten. In Berloumi zit 2,3% zout, ofwel 2,3 g per 100 gram kaas. Laat in de rest van de bereiding zout zoveel mogelijk achterwege. Zout is onmisbaar in Berloumi omdat het zowel de textuur als de houdbaarheid bepaalt.

Kruiden

Afhankelijk van de verschillende varianten worden verschillende kruidenmengsels gebruikt tijdens het pekelproces. De smaak van Berloumi wordt in grote mate bepaald door de textuur van de kaas zelf. Slechts in mindere mate door het afkruiden.

Calciumchloride

Calciumchloride is het calciumzout van zoutzuur. In kaas wordt het gebruikt om de natuurlijke calciumbalans te herstellen na het koelen van melk. Het is een in de natuur voorkomende stof die onder andere in voedingssupplementen wordt gebruikt als bron van calcium.

Gluconzuur

Gluconzuur wordt commercieel geproduceerd door de oxidatie van glucose. Het wordt natuurlijk gewonnen door micro-organismen die de natuurlijke suiker in glucose omzetten in gluconzuur. Het is een stof die ook in de natuur voorkomt in honing en vergiste vruchtensappen. In de kaasbereiding is het een handige stof omdat het de pH van de melk niet agressief laat dalen zonder een zure smaak na te laten.

Halloumi bewaren.

Berloumi halloumi kazen kan je vrij lang bewaren. In de gesloten vacuümverpakking blijft Berloumi ten minste twee maanden houdbaar vanaf productiedatum. Op voorwaarde dat de kaas gekoeld bewaard wordt. Omdat Berloumi minder zout is en een kruidenmarinade bevat kan je hem minder lang dan andere halloumi bewaren.

Onze Berloumi kan je minder lang bewaren dan de meeste Halloumi. Berloumi heeft wat minder zout en er zit een kruidenmarinade rond.

Eens geopend kan je Berloumi nog ongeveer een week bewaren. Wikkel de kaas in keukenpapier, hij zal dan een beetje uitdrogen maar dit is niet zo erg. Als je de kaas na opening nog langer wil bewaren raak hem dan niet aan met vuile handen en/of vuil bestek.

Enkel als de kaas plakkerig (niet vet van de olie-marinade) aanvoelt kan je hem beter niet meer opeten.

Je kan Berloumi ook invriezen. Wanneer je niet alles tegelijkertijd wil opeten kan je de kaas ook voor het invriezen in plakjes snijden. Zo kan je enkel de porties ontdooien die je wil bakken en ze ontdooien bovendien sneller.

De moraal van het verhaal. Of halloumi gezond is hangt af van wat je er mee doet. De nutri score van halloumi is hoog (D) omdat er vrij veel vetten en zouten in zitten. Wanneer je onze Berloumi halloumi eet zoals het hoort (zoals in onze recepten) met veel groenten, kruiden en vulproducten dan krijg je een uitgebalanceerde, volwaardige maaltijd.

Deel deze pagina als je dat wil?