Berloumi van geitenmelk

Onze Berloumi Geit is een Halloumi van geitenmelk maar dan een anders. De geitenmelk wordt bij ons eerst heel sterk verhit waardoor de wei-eiwitten denatureren en mee in het kaaszuivel terecht komen.

Als we de Berloumi, van 100 % geitenmelk, maken volgens ons traditioneel Berloumi bereidingsproces dan zouden wel veel waardevolle vetten verliezen in de melkwei. De eiwitten in geitenmelk zijn vrijwel identiek aan koeienmelk maar ze zijn met minder en ze zijn een beetje anders gerangschikt. Daardoor kunnen ze de vetdeeltjes, die in geitenmelk ook nog eens veel kleiner zijn, minder goed vast houden. Halloumi van geitenmelk alleen komt niet zo vaak voor. Ook de Halloumi van geitenmelk uit Cyprus is om deze reden meestal een samenstelling van verschillende melksoorten. 

De melk wordt vervolgens terug gekoeld tot een relatief hoge stremmingstemperatuur waarna we min of meer ons traditionele bereidingsproces volgen. Rond Berloumi Geit zitten geen kruiden en er bestaan geen seizoensvarianten.

De smaak, en dan vooral de textuur, van Berloumi Geit is ook helemaal anders. De textuur is minder elastisch en chewy en tegelijkertijd wat losser en korreliger. De kaas is ook iets vochtiger waardoor het een beetje langer duurt om de kaas te bakken. Gebruik daarom iets meer olie en een hoger vuur.

 

Voor onze Berloumi Geit halen we onze geitenmelk bij geitenkaasboerderij ’t Leenhof in Zele. Op het Leenhof maken ze zelf ook heel lekkere verse geitenkaasjes en ander geitenzuivel.

Als je dat wil, deel dan deze pagina !
  •  
  •  
  •