fbpx

Hoe maak je Berloumi klaar?

Onze Berloumi is een grillkaas van het type halloumi. Berloumi bereiden is helemaal niet moeilijk. Je wil dat hij van binnen warm is, met een mooie korst aan de buitenkant. Het is de ideale kaas als je wil experimenten in de keuken. Je kan Berloumi bakken, grillen, BBQ’n en frituren. Kaas met Grillen dus, maar zo nu en dan eens anders.

Gemakkelijk

Je kan een pakje Berloumi heel makkelijk snijden en dat in verschillende vormen. In onze recepten zal je balkjes, plakjes, blokjes, staafjes, frietjes en driehoekjes aantreffen. Wanneer je een halloumikaas zoals Berloumi verwarmt, behoudt hij ook goed zijn vorm. Tijd om aan de slag te gaan!

Knip de verpakking helemaal open en snijd de Berloumi in plakjes, stukjes, staafjes, … Daarna dep je ze eventueel in de kruidige olie uit de verpakking. Je hoeft zeker niet extra bij te kruiden of zout gebruiken. Onze Berloumi is van zichzelf al een enorme smaakexplosie.

Polenta met cantharellen en Berloumi
Gebakken Berloumi met polenta en paddenstoelen

Van alle manieren om Berloumi te bereiden is bakken de makkelijkste. Het is misschien ook wel de beste manier.

Bak de plakjes Berloumi in een pan, eventueel met anti-kleeflaag, in een heel klein beetje olie. De pan moet zeer heet zijn. Zo is de Berloumi net zacht genoeg binnenin, op het moment dat hij een mooie bruine korst heeft. Leg de plakjes kaas niet te dicht op elkaar. Op die manier verdampt het vocht goed. Laat de kaas nog even rusten op de pan wanneer hij een mooie korst heeft.

Als de Berloumi gebakken is kan je hem nog besprenkelen met een beetje citroensap, honing of andere aromaten.

Berloumi, Kaas met Grillen!

De mooiste manier om Berloumi klaar te maken is op de grill. Wanneer wij hem grillen, gebruiken we altijd een grillpan. Maar het lukt evengoed met een grillijzer, net zoals bij een panini. We hebben op die manier zelfs al Berloumi-wafels gemaakt!

Wrijf de grill even in met wat olie, en doe hetzelfde met de plakjes Berloumi. Je legt ze daarna op de grill, en draait ze een paar keer om. Zo krijgen ze een mooi grillpatroon, om nog meer Kaas met Grillen op je bord te hebben.

halloumi, barbecue, berloumi, halloumi grillen, halloumi barbecue
Berloumi met groene asperges

Berloumi op de barbecue, ideaal voor in de zomer! Haal de sneetjes Berloumi even door de olie of dep ze in de marinade uit de verpakking. Zorg voor een heet en goed ingevet barbecuerooster.

Daarna grill je de Berloumi boven een zacht tot matig vuur. Je wil natuurlijk dat hij vanbinnen zacht en warm is, en langs buiten een korstje heeft. Om een mooi grillpatroon te krijgen, draai je de kaas regelmatig. Ten slotte leg je aan de rand van het vuur. Zo hou je hem warm.

Berloumi-fries

Tijd voor een populaire klassieker: Berloumi-fries!

Snij een pakje Berloumi in frietjesvorm. Dat moet je zeker niet te nauwkeurig doen, net zoals bij traditionele frieten. Gooi ze in de frietketel, en maak ze even los van elkaar met een vork. Daarna frituur je de frietjes op 190°C, gedurende 1 minuut. Je kan ook wachten tot ze een mooie bruine kleur hebben.

We hebben zelf een heel lekker recept voor Berloumi-frietjes. Zo tover je ze met wat garnituren om tot een lekker hapje.

Serveren

Je serveert onze Berloumi heel makkelijk met andere warme of lauwe ingrediënten. Wil je de kaas graag voor een langere tijd warm houden? Zet hem dan in een hele zachte oven.

Wanneer onze Berloumi een beetje afkoelt, voelt hij wat stug aan in de mond. Dat is typisch voor een grillkaas. De kaas wordt in het Engels ook wel eens ‘squeeky cheese’ genoemd. Dat komt omdat hij een ietwat piepend geluid maakt wanneer je hem kauwt. Een smaaksensatie waaraan je vlug went én die je snel apprecieert.

halloumi grillen, halloumi bereiden
Panzanella met nectarine en gegrilde Berloumi

Deel deze pagina als je dat wil!