Berloumi, logo, de zuivelarij

Berloumi halloumi bereiden

Panzanella met Nectarine en gegrilde Berloumi

Berloumi is een grillkaas van het type Halloumi. Aan halloumi bereiden is niets moeilijk. Je kan Halloumi bakken, grillen bbq’n, frituren, … in blokjes, in balkjes, in plakjes, …

Onze Berloumi is het zoute, hartige, vullende, romige gedeelte van je maaltijd, gebruik in de rest van je recept minder of geen zout, frisse en contrasterende ingrediënten en laat andere zware ingrediënten bij voorkeur achterwege.

Halloumi bereiden ‘de voorbereiding’

Je kan een pakje Berloumi in verschillende vormen snijden. Het makkelijkste is een plakje van ongeveer één centimeter. Afhankelijk van het recept kunnen blokjes, staafjes, driehoekjes, …. ook. Berloumi is makkelijk te snijden al zal tijdens het bakken goed zijn vorm behouden

Vooraleer je onze Berloumi halloumi bakt snij je hem in plakjes van ongeveer één centimeter. Blokjes of langwerpige vierkante staafjes kunnen ook. De kaas is makkelijk te snijden en zal warm goed zijn vorm behouden.

Snij de verpakking helemaal open en dep de plakjes in de kruidige olie. Extra bijkruiden is niet nodig en gebruik al zeker geen extra zout.

Halloumi bereiden ‘bakken, grillen, BBQ ‘n, …’

Bakken
Grillen
Barbecue
Frituren
Polenta met cantharellen en Berloumi
Gebakken Berloumi met polenta en paddenstoelen.

Bak de plakjes Berloumi in een pan, eventueel met anti kleeflaag. De pan moet zo heet zijn dat Berloumi net zacht genoeg is tegen de tijd dat hij een mooie bruine korst gekregen heeft. Leg de plakjes kaas niet te dicht op elkaar zodat het vocht goed kan verdampen. Als je een mooi korst hebt laat de kaas dan nog even rusten op de pan.

In Berloumi zit, net als in ander kazen, nogal wat zout. Maar ander kazen bak je niet en door het bakken verdampt er water waardoor het zoutgehalte relatief gezien stijgt. Bak Berloumi dus niet te lang en bezuinig op zout in de rest van je recept.

Als de Berloumi gebakken is kan je hem besprenkelen met een beetje citroensap.

Volgens ons gril je Berloumi het beste op een open grill. Maar evengoed lukt het als je er ook een grilldeksel opzet. Net alsof je een Panini zou grillen. Wrijf de grill even in met wat olie. Draai de plakjes enkele keer zodat ze een mooi grillpatroon krijgen.

Haal de sneetjes Berloumi even door de olie of dep ze in de marinade uit de verpakking. Zorg voor een heet en goed ingevet barbeque rooster.

Grill de Berloumi boven een matig tot zacht vuur zodat de kaas vanbinnen warm wordt tegen de tijd dat hij een korstje gekregen heeft. Draai de kaas regelmatig, voor een mooi grillpatroon en leg hem aan de rand van het vuur om hem nadien warm te houden

Eender welk barbecue rooster werkt maar het mooiste resultaat krijg je met een brede grill. Bij een gas barbecue mag de temperatuur meestal een beetje hoger staan.

Berloumi halloumi fries
Berloumi Fries

Snij een pakje Berloumi in frietjesvorm. Net als bij traditionele aardappelfrieten hoeft dit niet heel nauwkeurig te zijn. Frituur de Berloumi staafjes op 190°C gedurende ongeveer 1 minuut of tot ze mooi bruin gekleurd zijn. Maak tijdens het frituren de frieten los van elkaar door er eens mee te schudden.

We hebben een heel lekker recept voor Berloumi frietjes.

Berloumi bereiden ‘het serveren’

Halloumi bakken is één. Onze Berloumi warm op tafel krijgen is wat anders. Warm serveren gaat makkelijker wanneer je andere warme of lauwe ingrediënten gebruikt. Wil je Berloumi langer warm houden, doe dat dan in een zachte oven van ongeveer 70°C.

Berloumi wordt vaak gegeten met of bij een salade. In dat geval serveren we onze Berloumi het liefste in de nog warme pan. De pan op tafel met de salade ernaast.

Bij het terug afkoelen krijgt Berloumi een stug, kauwbaar mondgevoel en maakt hij een wat ‘piepend’ geluid. In het Engels noemt men het om die reden “squeaky cheese” Een smaaksensatie die al vlug went en geapprecieerd wordt.

%d bloggers liken dit: