Onze Berloumi is een grillkaas van het type Halloumi. Halloumi bereiden is helemaal niet moeilijk. Je wil dat hij van binnen warm is met een mooie korst aan de buitenkant. Je kan Berloumi halloumi bakken, grillen, bbq’n en frituren

halloumi grillen, halloumi bereiden
Panzanella met Nectarine en gegrilde Berloumi

Voorbereiden

Je kan een pakje Berloumi in verschillende vormen snijden. In onze recepten zal je balkjes, plakjes, blokjes, staafjes, frietjes en driehoekjes aantreffen. Berloumi is makkelijk te snijden en zal tijdens het verwarmen goed zijn vorm behouden.

Snij de verpakking helemaal open en dep de stukjes eventueel in de kruidige olie uit de verpakking. Extra bijkruiden is niet nodig en gebruik zeker geen extra zout.

Halloumi bereiden ‘bakken, grillen, frituren, BBQ ‘n, …’

Bakken
Grillen
Barbecue
Frituren
Polenta met cantharellen en Berloumi
Gebakken Berloumi met polenta en paddenstoelen.

Van alle manieren om halloumi te bereiden is bakken de makkelijkste en misschien ook wel de beste.

Bak de plakjes Berloumi in een pan, eventueel met anti kleeflaag in een heel klein beetje olie. De pan moet zo heet zijn dat Berloumi net zacht genoeg is tegen de tijd dat hij een mooie bruine korst gekregen heeft. Leg de plakjes kaas niet te dicht op elkaar zodat het vocht goed kan verdampen. Als je een mooi korst hebt laat de kaas dan nog even rusten op de pan.

Als de Berloumi gebakken is kan je hem nog besprenkelen met een beetje citroensap, honing of andere aromaten.

De mooiste manier om halloumi klaar te maken is de halloumi grillen. Volgens ons gril je Berloumi het beste op een grillpan. Maar evengoed lukt het als je er ook een grilldeksel opzet. Net alsof je een panini zou grillen. We hebben er op deze manier zelfs al Berloumi wafels van gemaakt. Wrijf de grill even in met wat olie en doe hetzelfde met de plakjes Berloumi. Draai de plakjes een paar keer een halve slag om zodat ze een mooi grillpatroon krijgen.

halloumi, barbecue, berloumi, halloumi grillen, halloumi barbecue

Haal de sneetjes Berloumi even door de olie of dep ze in de marinade uit de verpakking. Zorg voor een heet en goed ingevet barbeque rooster.

Grill de Berloumi boven een matig tot zacht vuur zodat de kaas vanbinnen warm wordt tegen de tijd dat hij een korstje gekregen heeft. Draai de kaas regelmatig, voor een mooi grillpatroon en leg hem aan de rand van het vuur om hem nadien warm te houden

Halloumi Fries

Snij een pakje Berloumi in frietjesvorm. Net als bij traditionele aardappelfrieten hoeft dit niet zo heel nauwkeurig te zijn. Frituur de Berloumi staafjes op 190°C gedurende ongeveer 1 minuut of tot ze mooi bruin gekleurd zijn. Maak tijdens het begin van het frituren de frieten even los van elkaar door met een vork.

We hebben een heel lekker recept voor Berloumi frietjes.

Serveren

Onze Berloumi warm serveren gaat makkelijk wanneer je andere warme of lauwe ingrediënten gebruikt. Wil je Berloumi langer warm houden, doe dat dan in een heel zachte oven.

Berloumi moet aan de buitenkant een mooie korst hebben en vanbinnen goed warm zijn.

Bij het terug afkoelen krijgt Berloumi een typisch wat stug, kauwbaar mondgevoel en maakt hij een wat ‘piepend’ geluid. In het Engels noemt men Halloumi om die reden “squeaky cheese” Een smaaksensatie die al vlug went en geapprecieerd wordt.

Deel deze pagina als je dat wil!