Ricottapannenkoeken

Met onze Ricotta kan je echt vanalles maken, ook heel lekkere ricottapannenkoeken. Op deze pagina vind je maar liefst 5 verschillende manieren om deze pancakes klaar te maken. We maakten zowel zoete als hartige varianten.

Of je nu ricottagnudi, ricottacake, ricottabrood of eender welke ricottavulling maakt, er komt bijna altijd een wisselende verhouding aan eieren en bloem aan te pas. Maar van al die bereidingen, zijn ricottapannenkoeken waarschijnlijk de gemakkelijkste om te maken. In Amerika eten ze deze fluffy pancakes graag als ontbijt. Wij maakten ook enkele hartige varianten, voor op ieder moment van de dag. De Ricotta uit onze Zuivelarij is redelijk neutraal van smaak, ideaal dus! Je proeft geen kaas in de bereiding.


Ricottapannenkoeken met citroen en citroenboter

Citroenboter maken

Om de citroenboter te maken meng je 100 gram zachte boter met 30 gram citroenzeste. Zet de mengeling daarna op een koude plaats.

Beslag maken

De droge ingrediënten, zoals bloem en bakpoeder, meng je los van de natte ingrediënten. In een mengkom mix je 200 gram bloem, 16 gram bakpoeder samen met 8 gram vanillesuiker en 30 gram kristalsuiker.

Je gebruikt daarna een tweede kom om 250 gram magere melk, fijne zeste van een citroen, 70 gram citroensap en 2 eidooiers met elkaar te mixen. Meng er ook de Ricotta van Berloumi onder, ongeveer 250 gram. Het eiwit dat je scheidde van de twee dooiers klop je in een derde, vetvrije kom op tot zacht schuim.

De laatste stap is om alles door elkaar te mengen. Je voegt dus het bloemmengsel toe aan het ricottamengsel en roert alles goed door mekaar. Daarna giet je er ook het opgeklopte eiwit bij en spatel je nog eens zachtjes alles door elkaar. Normaal heb je nu een dik beslag.

Pancakes bakken

Laat het beslag niet staan, maar begin direct met bakken. Schep het beslag in vier hoopjes op een grote, hete en ingeoliede pan. De pancakes moeten een diameter van ongeveer 10 centimeter hebben. Je bakt ze tot ze mooi gekleurd zijn, en de bovenkant niet meer lopend is. Daarna draai je ze om, om ook de andere kant te bakken.

Giet nu de citroenboter over de pancakes, en klaar!


Ricotta pannenkoeken met witte pompelmoes en basilicum-gembersiroop

ricotta pannenkoeken, pompelmoes, gember

Beslag maken

Gebruik voor de ricotta pancakes het basisrecept van hierboven. Vervang het woord ‘citroen’ door witte pompelmoes, en je bent er klaar voor.

Siroop maken

Gebruik een scherp mesje om drie witte pompelmoezen te schillen. Daarna snij je er partjes van, zonder het vliesje. Het sap dat vrijkwam giet je in een sauspan. In de pan voeg je 50 gram fijngesneden verse gember toe, en ook minstens 10 basilicumsteeltjes en 50 gram agavesiroop. Laat aandachtig inkoken tot een dikke siroop. Er blijft dan nog heel weinig over. Haal de pan van het vuur, en laat de siroop een beetje afkoelen. Vervolgens neem je de basilicumsteeltjes er uit, en doe je er de pompelmoespartjes bij. Roer het mengsel voorzichtig door elkaar.

Je serveert de pannenkoeken afgewerkt met een flinke hoeveelheid basilicumblaadjes en de siroop.


Ricottapannenkoeken met spek, spruitjes en hazelnoten

ricotta, pancakes, spruitjes

Spruitjes, spek en walnoten bakken

Schaaf of snij 500 gram spruitjes fijn en snij 200 gram ontbijtspek in kleine stukjes. Je hebt 100 gram walnoten nodig, die breek je in kleine stukken. Het spek bak je in een beetje maïsolie, tot het heel krokant is en het vet mooi uitgesmolten. Het bakvet laat je in de pan, want dat heb je nodig om de spruitjes te bakken. Die bak je gedurende vijf minuten aan. Op het einde voeg je nog de walnoten, en enkele fijngesneden blaadjes salie toe. Je voegt ook het spek opnieuw toe en roert goed door elkaar. Haal alles uit de pan om af te koelen.

Beslag maken

Meng 100 g bloem, 5 g zout en 5 g bakpoeder goed door elkaar en zet het bloemmengsel weg. In een grote kom doe je 3 eidooiers, 300 gram Ricotta van Berloumi en 200 gram karnemelk. Dat meng je allemaal goed door elkaar. De eiwitten die je scheidde van de dooiers klop je nu op, eventueel met een mixer. Zet ook dat mengsel even weg.

Karnemelk kan je zeker vervangen, door een beetje melk met magere yoghurt te mengen. Of gebruik een beetje van onze Labneh met water.

Daarna meng je het afgekoelde spruitjes-spekmengsel, door het ricotta-eimengsel en meng je er ook de bloem onder. Spatel er ook het opgeklopte eiwit onder. Je hebt nu alles gemengd, net voor je gaat bakken.

Pannenkoeken bakken

Een grote pan verwarm je tot pannenkoekentemperatuur, en doe er ook ook beetje olie of boter in. Het mengsel schep je met een viertal hoopjes tegelijk in de pan. Wrijf de hoopjes een beetje plat met de achterkant van de lepel. Laat de pancakes bakken, en draai ze eens om met een palletmes.

Het beslag van deze ricottapannenkoeken is veel dikker dan dat van meer traditionele pannenkoeken. Je doet beter kleine hoopjes van het stevige beslag in de pan, zo draai je ze makkelijker.

Als je ricotta pancakes bakt met bakpoeder, gebruik het beslag dan direct nadat je de droge en natte ingrediënten mengde.

Ricottapannenkoeken met gist of met bakpoeder?

Of je de ricotta pancakes nu met gist of met bakpoeder maakt. Je wil eindigen met zo licht mogelijke ‘fluffy’ pancakes. Gist heeft als voordeel dat het beslag langer blijft rijzen omdat de gist gedurende langere tijd koolzuurgas produceert. Het nadeel daarvan is dat een beslag een tijdje moet ‘staan’ vooraleer je kan bakken. Bakpoeder heeft als voordeel dat het onmiddellijk werkt. Als je bakpoeder (= natriumbicarbonaat + zuur in poedervorm) met water mengt, begint het onmiddellijk maar voor een korte tijd koolzuurgas te produceren. Je moet dus onmiddellijk beginnen bakken als je luchtige ricottapannenkoeken wil. Bakpoeder heeft weliswaar een dubbele werking, waardoor het ook nog eens rijst als het mengsel wordt verhit. Maar toch.

Ricotta pancakes met kerstomaatjes uit de oven

ricotta pannenkoeken, ricotta van berloumi, kerstomaatjes

Deze hartige ricotta pannenkoeken maak je in een handomdraai. Met de Ricotta van Berloumi worden ze heerlijk zacht en fluffy.

Beslag maken

Gebruik een staafmixer om 350 gram Ricotta van Berloumi te mengen met 150 gram volle melk. Je doet er ook 1 ei, 30 gram olijfolie, een stevig snuifje zout en enkele ferme draaien van de pepermolen bij. Daarna gebruik je een klopper, om er 50 gram zelfrijzende bloem onder te mengen. Het beslag is nu dikker en steviger dan gebruikelijk pannenkoekenbeslag.

Pancakes bakken

In een flensjespan verwarm je wat olijfolie. Daarna schenk je met een eetlepel enkele hoopjes beslag op de pan. Om het beslag te laten uitvloeien, gebruik je de achterkant van een natte lepel. Wanneer de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin zijn, zijn ze klaar.

Kerstomaatjes bakken

Haal de 400 gram kerstomaatjes van het takje en besprenkel ze in een lage ovenschaal met olijfolie en zout. Vervolgens haal je ze kort door elkaar. Wanneer je de pannenkoeken bakt, steek je de kerstomaatjes in een heteluchtoven op 200°C, gedurende 10 minuten. Haal de tomaatjes uit de oven, en schep er voorzichtig 100 gram rucola onder, tot de rucola slinkt.

Waarom met Ricotta van Berloumi?

Onze Ricotta van Berloumi is een echte ricotta, waarvoor we enkel en alleen melkwei gebruiken. Hij is droger dan de meeste andere ricotta en daardoor gebruik je hem makkelijk in de keuken. Of je er nu cannelloni mee vult, ricottagnuddi wil mee maken of de ricotta gewoon als ricotta infornata in de oven wil schuiven. Een stevige ricotta zoals die van Berloumi doet het altijd beter.

Deel deze pagina als je dat wil!