Met onze Berloumi, Labneh, viVie en Ricotta is het dankbaar om allerhande salades te maken. Op onze recepten pagina vind je heel wat lekkere salade recepten. Wil je zelf aan de slag dan vind je hieronder heel veel salade tips voor de lekkerste salade.

salade van spruitjes
Salade met onze viVie en twee texturen van spruitjes.

Bezint eer ge begint en contrasteer.

Denk eerst goed na over wat je in je salade wil. Welke textuur en vorm hebben de ingrediënten en in welke vorm zullen ze in de salade eindigen. In een salade moet niet alles krokant en crunchy zijn. Integendeel. Verschillende texturen maken een salade interessanter. Als het krokante van een broodkorstje moet komen, zorg dan dat ze een verschillende grote en vorm hebben. In een salade is uniformiteit geen goede eigenschap. Probeer zowel zoet, zuur als zout en bitter te gebruiken. Naast iets smeuïg hoort iets krokant. Zorg er wel voor dat alles een beetje bij elkaar blijft passen – bekijk het grotere geheel.

Ken je seizoenen.

Misschien wel de meest logische van al deze salade tips. Tegenwoordig kan je zowat alle groenten het hele jaar door kopen, ze zijn echter op hun best en het goedkoopst in de juiste periode. Vers is altijd belangrijk maar voor ingrediënten die je rauw gebruikt is vers en kwaliteit nog belangrijker. Op de website van VELT kan je een handige groentekalender downloaden.

Begin met de dressing.

De basisverhouding voor een vinaigrette/dressing is 30% zuur en 70% olie. Maar deze verhoudingen kunnen ten allen tijde worden gewijzigd. Gebruik de aromatische olie van opgelegde olijven, artisjokken, gedroogde tomaten en andere als olie in je vinaigrette. Gooi dit zeker niet weg.
Probeer ook verschillende zuurmakers. Alle citrusvruchten, onrijpe druiven, karnemelk, yoghurt, de azijn van opgelegde groenten zoals komkommer, paprika, ajuintjes, …

Alhoewel er meestal als laatste aan wordt gedacht kun je de dressing soms beter als eerste in je slakom gieten. Dit helpt om de dressing mooi over de salade te verdelen. Gebruik iets minder dat hetgeen je denkt nodig te hebben, je kan later nog een beetje over de salade sprenkelen. Bij een eenvoudige, snelle salade kun de dressing misschien zelfs eerst in de slakom bereiden. Koop zo’n professioneel knijpflesje om je vinaigrette in te schudden, te verdelen en te bewaren.

Emulgeer, emulgeer, emulgeer.

Je kan een beetje olie en azijn over je salade doen en het een vinaigrette noemen. Maar sta er dan niet van versteld dat je met een hoop vette bladeren drijvend in een bad van azijn eindigt. Voeg een emulgator toe aan je vinaigrette om het olie/azijn mengsel te stabiliseren en er voor te zorgen dat zowel olie als azijn aan het blad blijft hangen. Mosterd en/of een eidooier worden het meest gebruikt maar ook honing of een beetje mayonaise kunnen werken.
Nerd alarm. Gebruik 12% vloeibare soja lecithine op de hoeveelheid olie om de vinaigrette geëmulgeerd te houden. Meng de lecithine eerst met de olie vooraleer ze langzaam in de andere ingrediënten te blenden. Voor een vetarme vinaigrette vervang je maximum 50% van de olie door een aromatische, geconcentreerde vloeistof die je eerst dikt met 0,2% xanthaangom.

Gebruik iets zoet als tegengewicht voor zuur in je vinaigrette. Honing, suiker, gembersiroop, gelei … maar overdrijf niet en vooral, vertel het niet. Call it dry, and make it sweet is de slogan. Gebruik een confituurpot waar nog een klein beetje inzit om je vinaigrette in de schudden. Alles in de pot en schudden. De pot is proper en je hebt geen extra afwas.

Belangrijk: een zware, mayonaise achtige dressing werkt niet bij een kleine, kwetsbare slasoort maar net wel bij stevige, grotere slasoorten. Niet alle ingrediënten moeten worden gemengd met de dressing.

Vinaigrette, tomaat, ciabatta, de ingrediënten voor panzanella
Slechts enkele ingrediënten in voor deze broodsalade en toch ontzettend lekker!

Droog, droog, droog.

De meeste groenten moeten niet gewassen worden en als je dit toch doet, zorg dan dat ze goed droog zijn voor ze in de salade gaan. Je wil geen extra water in de salade, de meeste rauwe groenten bevatten al voldoende water. En kruiden? Zeker niet wassen, tenzij er zand aan hangt. Wil je toch wassen, gebruik dan veel en ijskoud water en droog, droog, droog. Verlepte sla en kruiden krijg je vaak weer aantrekkelijk als je ze in ijskoud water laat liggen. Vochtige groenten of fruit kan je eerst zouten en laten uitlekken om de smaak te concentreren en de textuur te veranderen. Of droog ze in een droogtoestel of een zachte oven.

Gebruik je handen.

De leukste van alle salade tips. Gebruik je handen! Om ingrediënten en dressing met elkaar te vermengen. Dit lukt enkel in een slakom die eigenlijk te groot is voor de hoeveelheid salade maar het is de beste methode om vaak delicate ingrediënten goed met elkaar te mengen.

Er is meer sla dan je denkt

Gebruik als basis voor je salade niet enkel kropsla, gemengde sla of ijsbergsla. Baby spinazie, Romeinse sla, fijngesneden koolsoorten, mosterdsla, … Ook de bloemen van de meeste slasoorten zijn lekker. De bloemetjes van rucola en mosterdsla geven een pittig accent. Eetbare bloemen zijn, alhoewel kitscherig, toch aantrekkelijk. In een ideale wereld beschik je over een eigen moestuin waar je allerhande jonge scheuten kan oogsten.
Gebruik ook meer dan wat we sla noemen. Komkommer en tomaat zijn klassiekers maar ook kool, fijn gesneden witte selder, radijzen, champignons, erwten en bonen, broccoli, geschaafde bloemkool, asperges en boontjes kunnen rauw of kort geblancheerd in de sla. Gebruik eens rauwe ui, liefst een zoete uiensoort, in je salade. Snij de ui in dunne ringen en laat ze een kwartiertje in water (of water met azijn) weken om de smaak en de adem iets te verzachten.

panzanella salade
Panzanella broodsalade met Berloumi. Lijkt eenvoudig maar om het goed te doen bekijk je best eens onze panzanella tips.

We hebben eerder al eens iets geschreven over pastasalade maar gebruik zeker ook eens granen en grassen in plaats van pasta. Couscous, quinoa, haver, … Kook de granen gaar zoals op de doos vermeld. Spoel ze heel kort af om het zetmeel aan de buitenkant te verwijderen en laat ze terwijl ze nog warm zijn uitdampen en goed opdrogen. Coat ze lichtjes met een beetje olie dan gaan ze niet aan elkaar kleven. Nog wat aardappel salade tips. Laat gekookte, vastkokende aardappel helemaal afkoelen en uitdampen.

Gebruik naast de klassieke ingrediënten ook , gedroogde vruchten, appelstaafjes, zaden, croutons, geschaafde bloemkool, gekookte bieten, kruiden als kervel, dragon en eetbare bloemen … alles kan

Of probeer eens panko of een grof broodkruim op het einde toe te voegen. Rooster eerst een lookteentje in de olie waar je de korstjes wil in bakken.
Gebruik noten en zaden en rooster ze eerst in een droge pan. Pompoenpitten, geschaafde amandelen, hennepzaad, alle zaden, …

Gebruik kruiden en smaakmakers overvloedig.

Als je verse kruiden gebruikt. En dat zou je bijna altijd moeten doen. Gebruik ze dan overvloedig. Een tabouleh salade met slechts een klein beetje peterselie is geen tabouleh.

quinoa, salade, berloumi
Salade met quinoa en geschaafde bloemkool. Bijna alle tips zitten er in.

Timing is alles.

Sommige ingrediënten kun je voorbereiden. Jonge aardappels worden bijvoorbeeld veel lekkerder als je ze helemaal hebt laten afkoelen. Als je de sla op voorhand wil wassen, bewaar dan onder een vochtige handdoek maar meng nog niet met dressing. Vooral bij salades met veel bladgroenten meng je pas op het einde de dressing erdoor. Salades met granen en stevige ingrediënten kun je beter een tijdje in de dressing marineren. Knip, hak, scheur of snij kruiden pas op het laatste ogenblik over de salade, ze verliezen snel hun aromatische kwaliteiten.

Deel deze pagina als je dat wil!