Vergeet de gebruikelijke pastasalade met mayonnaise-achtige dressing. In plaats daarvan maak je beter een gewoon pastagerecht dat zowel warm als koud lekker is. Hieronder een voorbeeld waarin de regels zo goed mogelijk verwerkt zijn.

Hou het vet vloeibaar

Zware vleessausen met gehakt, spek, boter of dierlijk vet zijn koud niet lekker omdat het vet stolt en korrelig wordt als de pastasalade afkoelt. Hier laten we de chorizo uitsmelten in olijfolie samen met andere aromaten. De chorizo kan je vervangen door salami of ham.

Gebruik zuur op de juiste plaats

Zure sausen zoals vinaigrette of mayonnaise doen vreemde dingen met pasta. Ze geven een wat bittere nasmaak aan en reageren niet goed met het zetmeel in de pasta. Omdat zuur in elk gerecht noodzakelijk is kan je beter het zuur in de ingrediënten verstoppen in plaats van in de saus. Bekleed de pasta eerst met de olie/saus en voeg dan pas de ‘zure’ ingrediënten toe.

Chorzio gebakken in olie
Door het vet van de chorizo te laten uitsmelten in olijfolie blijft het vloeibaar in de salade.
Deze wortelsliertjes werden gewoon overgoten met een heet zoetzuur azijnmengsel.

Maak het gaar

Rauwe groenten spelen meestal de hoofdrol in salades maar in pastasalades passen ze niet zo goed bij de zachte pasta. Pasta is op zijn best als de saus van de ingrediënten waarmee hij gereserveerd wordt aan de pasta zelf kleeft. Kook of grill de groenten voor je ze, samen met hun vrijgekomen vocht, onder de salade mengt. In deze bereiding konfijten we fijn gesneden wortel mee in de chorizo-olie.

Kook de pasta voorbij ‘al dente’

Pasta voor warme bereidingen moet al dente zijn maar voor koude bereidingen kan je de pasta beter overgaar koken. Tijdens het afkoelen vormen de zetmeelmoleculen namelijk terug een stevige structuur. Overkook de pasta met minstens twee minuten. Spoel de pasta vervolgens snel en kort af onder koud stromend water en laat hem dan goed uitdampen, drogen en afkoelen.

Spaghette, gaar, al dente
Pasta voor pastasalade mag je iets voorbij al dente koken.
chorizo, wortel, olie
Liever geen zure wortel. Bak dan de wortelschijfjes mee met de chorizo.

Lauwe pastasalade is meer dan koud genoeg

Omwille van de voedselveiligheid kan je pastasalade het beste koud bewaren. Op droge pasta kunnen enkele venijnige bacteriën zich schuilhouden. Om hem te eten laat je de salade het beste op temperatuur komen. Koud is de pasta te taai en het vet of de olie in de saus gestold. Ook voor de aroma’s van de saus of de ingrediënten is het beter de salade iets warmer te serveren.

Kies je kaas verstandig

De meeste verse witte kazen zoals mozzarella, feta en ricotta doen het goed in een pastasalade. Ook hele harde kazen zoals parmezaan kunnen gerust. Vermijd echter smeuïge, zachte kazen zoals cheddar en gouda types. Deze laatste worden in een lauwe salade met saus al snel zweterig en slijmerig. viVie en Berloumi kunnen uiteraard wel.

Pastasalade, de regels toegepast

Snij, rasp, schaaf of spiralize de 700g wortels in een fijne vorm. Verwarm 200g witte wijnazijn met 150g water en 5g zout tot aan het kookpunt. Stamp de gesneden wortel in een bokaal en overgiet met de kokende vloeistof. Sluit de pot af en laat afkoelen in de koelkast. Liever geen zure wortel in je salade, gebruik dan een ander zuur zoals uitjes. Je kan de wortelschijfjes ook gewoon meebakken met de chorizo. Het vuur mag dan waarschijnlijk iets hoger

Snij 200g chorizo in fijne reepjes. Doe de chorizo samen met 50g olijfolie in een kleine pan en verwarm op eerder laag vuur. Het vet moet uit de chorizo smelten maar de fijne reepjes mogen zelf niet verbranden. Laat ongeveer 3 minuten bakken en voeg dan 1 fijngesneden lookteentje en een vierde fijngesneden chilipeper toe. Laat nog drie minuten bakken.

Kook 200 g gedroogde pasta tot voorbij al dente. Giet af en spoel snel en kort onder koud stromend water. Laat de pasta afkoelen door hem open op de tafel of een dienbord te leggen.

Meng de afgekoelde pasta met de chorizo-olie en vervolgens met de gepekelde wortelschijfjes. Doe er nog verse of gedroogde oreganoblaadjes bij en laat bij voorkeur enkele uurtjes in de koelkast staan.

Haal de pastasalade tijdig uit de koelkast. Snij ongeveer 600 g Berloumi in plakjes en bak de Berloumi bij de perfecte pastasalade.