Zes regels voor betere pastasalade

Vergeet de pastasalade met mayonnaise-achtige dressing. In plaats daarvan maak je beter een pastagerecht dat zowel warm als koud lekker is. Hieronder een voorbeeld waarin de regels zo goed mogelijk verwerkt zijn. Stuur ons je eigen pastasalade (met Berloumi) recept dan kunnen we het toevoegen aan deze pagina.

Hou het vloeibaar

Zware vleessausen met gehakt, spek, boter of dierlijk vet zijn koud niet lekker omdat het vet stolt en korrelig wordt als de pastasalade afkoelt. Hier laten we de chorizo uitsmelten in olijfolie samen met andere aromaten. De chorizo kan je vervangen door salami of ham.

Snij 100g chorizo in fijne reepjes. Doe de chorizo samen met 50g olijfolie in een kleine pan en verwarm op eerder laag vuur. Het vet moet uit de chorizo smelten maar de fijne reepjes mogen zelf niet verbranden. Laat ongeveer 3 minuten bakken en voeg dan 1 fijngesneden lookteentje en een vierde fijngesneden chilipeper toe. Laat nog drie minuten bakken. Als je de snel gepekelde wortel wil gebruiken lees dan rechts verder. Als je de mee gebakken wortel wil gebruiken lees dan uiterst rechts verder.

Gebruik zuur op de juiste plaats

Zure sausen zoals vinaigrette of mayonnaise doen vreemde dingen met pasta. Ze geven een wat bittere nasmaak aan en reageren niet goed met het zetmeel in de pasta. Omdat zuur in elk gerecht noodzakelijk is kan je beter het zuur in de ingrediënten verstoppen in plaats van in de saus. Bekleed de pasta eerst met de olie/saus en voeg dan pas de ‘zure’ ingrediënten toe.

Snij, rasp, schaaf of spiralize de 700g wortels in een fijne vorm. Verwarm 200g witte wijnazijn met 150g water en 5g zout tot aan het kookpunt. Stamp de gesneden wortel in een bokaal en overgiet met de kokende vloeistof. Sluit de pot af en laat afkoelen in de koelkast. Liever geen zure wortel in je salade, gebruik dan een ander zuur zoals uitjes en lees hier rechts verder.

Maak het gaar

chorizo, wortel, olie
Rauwe groenten spelen meestal de hoofdrol in salades maar in pastasalades passen ze niet zo goed bij de zachte pasta. Pasta is op zijn best als de saus van de ingrediënten waarmee hij gereserveerd wordt aan de pasta zelf kleeft. Kook of grill de groenten voor je ze, samen met hun vrijgekomen vocht, onder de salade mengt. In deze bereiding konfijten we fijn gesneden wortel mee in de chorizo-olie.

Snij of rasp 300 g wortel uiterst fijn met mes of groenteschaaf en bak de wortels mee in de chorizo. Door het vocht dat vrijkomt uit de wortels zal de chorizo nu niet snel meer verbranden. Het vuur mag daarom hoger. Bak tot de wortels gaar en licht gekleurd zijn.

Vergeet 'al dente'

Spaghette, gaar, al dente

Pasta voor warme bereidingen moet al dente zijn maar voor koude bereidingen kan je de pasta beter overgaar koken. Tijdens het afkoelen vormen de zetmeelmoleculen namelijk terug een stevige structuur. Overkook de pasta met minstens twee minuten. Spoel de pasta vervolgens snel af onder koud stromend water en laat hem dan goed uitdampen en afkoelen.

Lauw is koud genoeg

vivie, cacioricotta, pastasalade

Omwille van de voedselveiligheid kan je pastasalade het beste koud bewaren. Op droge pasta kunnen enkele venijnige bacteriën zich schuilhouden. Om hem te eten laat je de salade het beste op temperatuur komen. Koud is de pasta te taai en het vet of de olie in de saus gestold. Ook voor de aroma’s van de saus of de ingrediënten is het beter de salade iets warmer te serveren.

Kies je kaas verstandig

De meeste verse witte kazen zoals mozzarella, feta en ricotta doen het goed in een pastasalade. Ook hele harde kazen zoals parmezaan kunnen gerust. Vermijd echter smeuïge, zachte kazen zoals cheddar en gouda types. Deze laatste worden in een lauwe salade met saus al snel zweterig en slijmerig. viVie en Berloumi kunnen uiteraard wel.
wortel, spiraal, spiralized
chorizo, fijn gesneden,
Als je dat wil, deel dan deze pagina !
  • 17
  •  
  •  
  • 17
    Shares