fbpx
Berloumi, logo, de zuivelarij

Tortilla met jonge spinazie, kerstomaatjes en ricotta

tortillla, spinazie, ricotta, kerstomaatjes

Spaanse tortilla

De Spaanse aardappeltortilla moet niet worden verward met de Mexicaanse tortilla. Deze tortilla heeft aardappel en ei als basis en wordt in het Spaanse binnenland zowel koud als warm gegeten. Evengoed hebben we ons hier laten inspireren door Sandra Bekkari (NMD 2, pagina 159) en we hebben onze eigen ricotta di Berloumi gebruikt.

Ricotta mengsel

Meng 300g ricotta di Berloumi met 6 eieren en 50g melk. Kruid af met peper en zout.

De textuur van ricotta is altijd een beetje korrelig. Om de korrel kleiner te maken kan je even de staafmixer in het ricotta mengsel zetten. De ricotta di Berloumi is niet geëmulgeerd, niet aangeroomd en vrij van gommen en bindmiddelen. 

De keuze van formaat van de ovenschaal is van levensbelang voor het welslagen van dit recept. Zorg ervoor dat de aardappel en spinazie net onder staan met het eimengsel. Zodanig dat de kerstomaatjes niet in het ricottamengsel zakken.

Aardappel en spinazie

Stoom of kook 400g vastkokende aardappelen gaar en laat ze helemaal afkoelen. Was en droog 600g jonge spinazie. Snij en plet een lookteentje fijn. Bak de spinazie samen met de lookteen aan op hoog vuur. Laat zoveel mogelijk vocht verdampen in de pan en laat de spinazie nadien goed uitlekken.

Snij de aardappelen in kleine stukken of schijfjes en schik ze losjes met de spinazie in een voldoende ruime ovenschaal.

Aarzel niet om de spinazie goed uit te knijpen. Heb je geen jonge spinazie dan kan je de spinazie bladeren het beste een beetje hakken/snijden voor het bakken. 

 

Samenstelling

Giet, in een geschikte, lage ovenschaal, het ricottamengsel over de aardappel en spinazie. Snij 200g kerstomaatjes doormidden en leg ze met het snijvlak naar boven op het mengsel. Kruid met Provençaalse kruiden en 50g geschaafde parmezaan.

Bak af in een oven van 200°C gedurende 20 minuten.

Bekleed de ovenschaal eventueel met bakpapier tot over de randen. Eens afgekoeld kan je de tortilla dan makkelijker uit de schaal halen. Serveer met een frisse salade en misschien nog een lichte, pure tomatensaus.

%d bloggers liken dit: