Tortilla met jonge spinazie, kerstomaatjes en Ricotta van Berloumi

Deze Spaanse aardappeltortilla moet je niet verwarren met de Mexicaanse maïstortilla. Deze tortilla heeft aardappel en ei als basis en eten ze in het Spaanse binnenland zowel koud als warm. Voor dit gerecht inspireerden we ons door Sandra Bekkari (NMD 2, pagina 159). We gebruikten wel onze eigen Ricotta van Berloumi.

tortillla, spinazie, ricotta, kerstomaatjes, aardappel tortilla

Het ricottamengsel

Meng 300 gram Ricotta van Berloumi met 6 eieren en 50 gram melk. Daarna kruid je het mengsel af met peper en zout.

De textuur van de ricotta uit onze Zuivelarij is altijd een beetje korrelig. Om de korrel kleiner te maken kan je even de staafmixer in het ricotta mengsel zetten.

De spinazie en aardappelen

Stoom of kook 400 gram vastkokende aardappelen gaar en laat ze helemaal afkoelen. Je hebt 600 gram jonge spinazie nodig, die was en droog je. De grotere bladeren snij je best een beetje fijn. Daarna snij en plet je een lookteentje fijn. De lookteen en spinazie bak je samen aan op een hoog vuur. Laat zoveel mogelijk vocht verdampen in de pan. Als de spinazie gebakken is, laat je ze nog even uitlekken in een zeef en duw je het vocht er uit met je handen.

Wanneer je dat gedaan hebt, snij je de aardappelen in kleine stukken of schijfjes. Schik ze samen met de spinazie losjes in een ruime ovenschaal. De ovenschaal moet groot genoeg zijn.

De aardappeltortilla samenstellen

In een lage ovenschaal giet je het ricottamengsel over de aardappelen en spinazie. Vervolgens snij je 200 gram kerstomaatjes doormidden en leg je ze met het snijvlak boven op het mengsel. Kruid af met Provençaalse kruiden en 50 gram geschaafde parmezaan, voor je de schaal in de oven steekt.

aardappel tortilla

Als laatste stap steek je de schaal in de oven. Je bakt de tortilla op 200°C, gedurende 20 minuten. Daarna is hij klaar.

Je kan de ovenschaal ook bekleden met bakpapier. Eens afgekoeld haal je de aardappeltortilla makkelijker uit de schaal. Serveer met een frisse salade en misschien nog eens lichte, pure tomatensaus.

Deel deze pagina als je dat wil!