Deze Spaanse aardappel tortilla moet niet worden verward met de Mexicaanse maïstortilla. Deze tortilla heeft aardappel en ei als basis en wordt in het Spaanse binnenland zowel koud als warm gegeten. We hebben ons hier ook laten inspireren door Sandra Bekkari (NMD 2, pagina 159) maar we hebben wel onze eigen Ricotta van Berloumi gebruikt.

tortillla, spinazie, ricotta, kerstomaatjes, aardappel tortilla

Het ricotta mengsel

Meng 300 gram ricotta van Berloumi met 6 eieren en 50 gram melk. Kruid af met peper en zout. De textuur van de ricotta uit onze Zuivelarij is altijd een beetje korrelig. Om de korrel kleiner te maken kan je even de staafmixer in het ricotta mengsel zetten.

De aardappelen

Stoom of kook 400 gram vastkokende aardappelen gaar en laat ze helemaal afkoelen. Was en droog 600 gram jonge spinazie. Grotere spinazie bladeren kan je best een beetje fijn snijden. Snij en plet een lookteentje fijn. Bak de spinazie samen met de lookteen aan op hoog vuur. Laat zoveel mogelijk vocht verdampen in de pan en laat de spinazie nadien heel goed uitlekken in een zeef. Duw het vocht er uit met je handen.

Snij de aardappelen in kleine stukken of schijfjes en schik ze losjes met de spinazie in een voldoende ruime ovenschaal.

De aardappel tortilla samenstellen.

Giet, in een geschikte, lage ovenschaal, het ricotta mengsel over de aardappel en spinazie. Snij 200 gram kerstomaatjes doormidden en leg ze met het snijvlak naar boven op het mengsel. Kruid met Provençaalse kruiden en 50 gram geschaafde parmezaan.

aardappel tortilla

Bak af in een oven van 200°C gedurende 20 minuten.

De keuze van de juiste ovenschaal is belangrijk. Kies een ovenschaal die net groot genoeg is. Bekleed de ovenschaal eventueel met bakpapier tot over de randen. Eens afgekoeld kan je de aardappel tortilla vervolgens makkelijker uit de schaal halen. Serveer met een frisse salade en misschien nog eens lichte, pure tomatensaus.

Deel deze pagina als je dat wil!