Ricottakoekjes

Deze pagina gaat helemaal over ricottakoekjes. Van de cakeachtige traditionele Italiaanse ricotta koekjes met citroen tot taaie kletskop-achtige koekjes met bruine boter. En nog veel meer.

Deze koekjes zijn eerder kleine maar stevige notencakejes

Vrolijke Italiaanse kerstkoekjes met ricotta, citroen en glazuur

ricotta koekjes, ricotta van berloumi, bruine boter

Kletskop-achtige ricotta koekjes met een krokant randje

Deze ricottakoekjes zijn eigenlijk kleine cakejes. Ricottakoekjes zijn een Italiaanse kerstspecialiteit. Maar omdat wij elke dag verse ricotta hebben maken we ze gewoon elke dag.

ricottakoekjes, Ricotta van Berloumi

Koekjes maken

Verwarm de oven voor op 180°C en laat 230 g boter zacht worden. Daarna meng je 390 g bloem met 6 g zout, 6 g bakpoeder en 1 zakje vanillesuiker. De boter is ondertussen zacht. Die meng je met 360 g kristalsuiker en zeste van één of twee mandarijntjes, ongeveer 3 minuten lang. Daarna voeg je 2 eieren toe, één voor één. Vervolgens neem je de droge ingrediënten, en voeg je die toe aan het beslag. Mix alles grondig samen. Als laatste voeg je 290 g van onze ricotta van Berloumi toe en mix je alles tot een homogeen beslag.

Gebruik een spuitzak om het beslag op een ovenschaal te spuiten, die je eerst met bakpapier bekleedt. Je kan ook een ijsroomschep gebruiken om het beslag te verdelen. Let er op dat je genoeg plaats tussen de hoopjes laat. Steek de schaal in de oven, en laat het beslag ongeveer 15 minuten bakken. Wanneer je de koekjes harder wil, bak ze dan 20 minuten. Laat de koekjes 5 minuten afkoelen. Om de koekjes wat feestelijker te maken, kan je ze decoreren met glazuur. Om glazuur te maken, meng je een klein beetje water met wat bloemsuiker. Hoe meer water, hoe meer bloemsuiker en hoe meer glazuur.

De ricotta in dit recept komt uit onze Zuivelarij. Waag het niet om andere ricotta dan de Ricotta van Berloumi te gebruiken! De ricottakoekjes mislukken dan zeker, en zijn sowieso niet lekker want de samenstelling van elke ricotta is natuurlijk anders.

Ricotta koekjes met bruine boter en vanille

Deze ricotta koekjes zijn de allerbeste. Als ze goed gelukt zijn, hebben ze een krokante buitenkant en een taaie binnenkant. Door bruine boter te gebruiken hebben ze een heerlijke nootachtige, rijke smaak. Je moet wel eerst bruine boter maken maar het is de moeite waard. In de Zuivelarij doen we niet zo aan makkelijke recepten. Wij willen lekkere koekjes, om je vingers bij af te likken!

Smelt in een een voldoende grote pot 140 g boter. Eens de boter gesmolten is mag er een halve vanillestok bij. Laat de boter koken terwijl je roert. In het begin zal de boter pruttelen en dampen. Kook op zacht vuur tot de boter lichtjes bruin wordt. Er is nu geen damp meer zichtbaar en de boter zal niet langer pruttelen. Giet de boter over in een andere kom en zorg er voor dat je al het lekkere bezinksel mee hebt. Laat de boter afkoelen tot kamertemperatuur. Als je een keukenthermometer bij de hand hebt: bruine boter krijg je vanaf 120°C en bij 150°C heb je zwarte boter. Alles tussen 120°C en 150°C is dus lekker. Alles erboven is ongezond.

Meng de afgekoelde boter met 195 g suiker, 4 g zout en 1,5 g bakpoeder. Meng alles goed door elkaar en voeg 110 g Ricotta van Berloumi toe. Meng als laatste 125 g bloem onder het mengsel.

Schep kleine hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Dat gaat makkelijk met een ijsschepper. Laat voldoende plaats tussen de hoopjes want het beslag zal open vloeien.

Bak de ricottakoekjes in een oven van 180°C gedurende ongeveer 12 minuten. Ofwel tot de koekjes bruin zijn aan de rand maar nog bleek in het midden.

Laat de ricotta koekjes helemaal op de bakplaat afkoelen. Weersta aan de verleiding … ze zijn het lekkerste als ze helemaal afgekoeld zijn.

Deel deze pagina als je dat wil!