Ricottakoekjes

Deze ricottakoekjes zijn eigenlijk kleine cakejes. Ricottakoekjes zijn een Italiaanse kerstspecialiteit. Maar omdat wij elke dag verse ricotta hebben maken we ze gewoon elke dag.

ricottakoekjes, Ricotta van Berloumi

Koekjes maken

Verwarm de oven voor op 180°C en laat 230 gram boter zacht worden. Daarna meng je 390 gram bloem met 6 gram zout, 6 gram bakpoeder en 1 zakje vanillesuiker. De boter is ondertussen zacht. Die meng je met 360 gram kristalsuiker en zeste van één of twee mandarijntjes, ongeveer 3 minuten lang. Daarna voeg je 2 eieren toe, één voor één. Vervolgens neem je de droge ingrediënten, en voeg je die toe aan het beslag. Mix alles grondig samen. Als laatste voeg je 290 gram van onze ricotta van Berloumi toe en mix je alles tot een homogeen beslag.

Gebruik een spuitzak om het beslag op een ovenschaal te spuiten, die je eerst met bakpapier bekleedt. Je kan ook een ijsroomschep gebruiken om het beslag te verdelen. Let er op dat je genoeg plaats tussen de hoopjes laat. Steek de schaal in de oven, en laat het beslag ongeveer 15 minuten bakken. Wanneer je de koekjes harder wil, bak ze dan 20 minuten. Laat de koekjes 5 minuten afkoelen. Om de koekjes wat feestelijker te maken, kan je ze decoreren met glazuur. Om glazuur te maken, meng je een klein beetje water met wat bloemsuiker. Hoe meer water, hoe meer bloemsuiker en hoe meer glazuur.

De ricotta in dit recept komt uit onze Zuivelarij. Waag het niet om andere ricotta dan de Ricotta van Berloumi te gebruiken! De ricottakoekjes mislukken dan zeker, en zijn sowieso niet lekker want de samenstelling van elke ricotta is natuurlijk anders.

Deel deze pagina als je dat wil!