Ricotta infornata

Onze Ricotta is prima voor deze bereiding. Hij is mooi droog, daarom blijft hij stevig tijdens het bakken.

Deze ricotta infornata kost je slechts tien minuten werk en dertig minuten wachten! Je hebt er een droge ricotta voor nodig, zoals die van ons. Het recept is voor twee personen.

Ricotta infornata met meegebakken knolselder

Bereiding

Ricotta droog deppen

Ricotta droogdeppen

Onze Ricotta van Berloumi is al redelijk droog. Maar als je een mooie korst rond je ricotta wil, dep je hem heel droog. Leg een driedubbel gevouwen keukenpapier op het geopende potje. Daarna draai je de ricotta op het keukenpapier. Zet het potje neer, en dep de randen en bovenkant van de ricotta droog. Om nog meer vocht uit de ricotta te halen duw je er een beetje op. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C.

Ricotta kruiden

Ricotta met kruiden en olijfolie

Meng de droge ricotta met olijfolie en kruiden, zoals je dat zelf wil. Je kiest natuurlijk zelf hoe gekruid je je ricotta wil. Je kan ook gewoon wat extra peper en zout toevoegen.

Olie of bloem?

Haal je de ricotta nu door de olie of door de bloem? Een moeilijke keuze, want volgens ons zijn beide manieren even lekker. Bak de ricotta daarna in de oven. Na een halfuurtje is de ricotta gebakken en klaar om op te eten!


Ricotta infornata met kerstomaatjes

Voorbereiding

Een oven voorverwarmen is meestal niet nodig, maar nu wel. Verwarm hem voor op minstens 200°C. Ondertussen maak je in een ovenschaal een kruidige, aromatische olie. Daarvoor gebruik je 5 cl olijfolie samen met zout, peper en Provençaalse kruiden. Haal 400 gram kerstomaatjes door de olie en zet ze apart. Vervolgens wentel je de ricotta ook door de olie, heel voorzichtig. Als je dat doet, zorg dan dat alle kanten van de ricotta goed bedekt zijn met olie. Ten slotte zet je de ricotta in de ovenschaal.

ricotta, infornata

Ricotta bakken

De ricotta moet ongeveer 30 minuten bakken in een hete oven. Na 20 minuten voeg je ook de kerstomaatjes toe. De ricotta is klaar, wanneer hij een mooie korst heeft. Op het einde van de baktijd kan je altijd de ovengrill nog even aanzetten. Haal de ricotta uit de oven, serveer met wat brood en geniet van dit lekkere hapje.

Je kan ook brood in stukjes snijden en samen met de tomaatjes meebakken in de oven. Voel je vrij om te experimenteren! In plaats van kerstomaatjes kan je zeker eens andere groenten gebruiken. Paprika, ui en aubergine zijn ideaal voor dit gerecht. Je vermijdt best te veel vocht in de oven, want dan bruint de ricotta niet goed.

ricotta, infornata, asperges
Ricotta infornata met groene asperges

Horizontale ricotta

Wij sneden onze Ricotta eens horizontaal doormidden en wentelden hem daarna door bloem. Die brachten we eerst op smaak met lookpoeder, zout en peper. Je steekt de ricotta daarna in een oven can 200°C. Na tien minuten draai je de schijven eens om. Zo krijgt de kaas aan beide zijden een lekkere, krokante korst.

Deel deze pagina als je dat wil!