Berloumi, logo, de zuivelarij

Ricotta Infornata

ricotta, infornata

Deze Ricotta Infornato kost je slechts tien minuten werk en dertig minuten wachten. Je hebt er een droge ricotta voor nodig zoals onze Ricotta di Berloumi. Het recept is voor twee personen.

Ricotta voorbereiden

Onze Ricotta di Berloumi is al redelijk droog maar als je de ricotta een mooie korst wil laten krijgen moet je hem goed droog deppen. Leg een driedubbel gevouwen keukenpapier op het geopende potje en draai de ricotta op het keukenpapier. Zet neer en dep nu ook de randen en de bovenkant goed droog. Je kan er een beetje op duwen om nog meer vocht uit de ricotta te halen.

In plaats van de ricotta nadien door de olie kan je de ricotta nu ook door de bloem halen en in de oven zetten. We zijn er zelf nog niet goed uit wat we het lekkerste vinden.

Kruidige olie

Verwarm de oven voor op minstens 200°C. Maak in een ovenschaal een kruidige, aromatische olie op basis van 5 cl olijfolie samen met zout, peper en Provençaalse kruiden. Haal 400g kerstomaatjes door de olie en zet ze apart. Wentel ook de ricotta een beetje voorzichtig door de olie. Zorg ervoor dat alle kanten goed met olie bekleed zijn en laat de ricotta in de ovenschaal staan.

Een oven voorverwarmen is meestal niet nodig maar nu wel. Gebruik om de kruidenolie te maken de ovenschaal waarin je het gerecht uiteindelijk wil serveren.

Serveren

Bak de ricotta gedurende ongeveer 30 minuten in de hete oven. Voeg na 20 minuten ook de kerstomaatjes toe. Laat de ricotta bakken tot hij een mooie korst heeft. Gebruik eventueel in laatste instantie nog even de ovengrill. Serveer met brood.

Je kan ook brood in stukjes (croutons) snijden en samen met de tomaatjes laten meebakken in de oven. In plaats van de kerstomaatjes kan je ook andere groenten mee in de oven steken. Gebruik paprika, ui, aubergine, ... maar vermijd teveel vocht in de oven want dan zal de ricotta niet mooi bruin worden.

Nog een goed idee

We hebben onze Ricotta ook eens horizontaal doormidden gesneden en vervolgens door de bloem gewenteld. De bloem hadden we eerst op smaak gebracht met lookpoeder, zout en peper. Steek de schijven Ricotta vervolgens in een oven van 200°C en draai ze na tien minuten eens om. De ricotta krijgt dan een mooie, krokante lekkere korst aan beide zijden.

We doen hier zeker nog meer mee maar laat jullie vooral zelf gaan.

%d bloggers liken dit: