Berloumi Frietjes
Je kan met onze Berloumi ook frietjes maken. Berloumi frietjes worden stilaan een populaire snack. Je hoeft de frietjes niet te paneren. Gewoon snijden en frituren. Eet onze Berloumi frietjes als partyfood, sharing of als maaltijd met een flinke salade. Hieronder vind je een beetje inspiratie, maar ga er vooral zelf mee aan de slag.
Wij maken onze Berloumi frietjes op verschillende manieren.
Berloumi frietjes met Szechuan peper en balsamico
Berloumi frietjes met yoghurt, munt en granaatappel
Berloumi frietjes met rode wijnsiroop en paddenstoelen
Berloumi frietjes bakken
Snij een pakje Berloumi open en haal het grootste deel van de kruiden er af. Snij de Berloumi in frietjesvorm. Dit hoeft niet zo heel nauwkeurig te zijn.
Je kan een volledig pakje, in frietjes gesneden Berloumi, tegelijkertijd frituren. Stel de frituur in op 190°C. Maak tijdens het frituren de frieten even los van elkaar door er eens goed mee te schudden. Zorg dat de frietjes mooi goudbruin zijn. De frietjes worden nog krokanter als ze even uit de frituur zijn en een heel klein beetje afkoelen.
We zijn voorlopig niet zo’n fan van Berloumi frietjes uit de oven of Berloumi frietjes uit de airfryer.
Berloumi frietjes met balsamico en Szechuan peper
In dit recept hebben we de grillkaas-frieten getopt met onze Labneh. De Labneh hebben we eerst een beetje verdund met een restje Cava. Dan nog een beetje Balsamicosiroop erop en afwerken met veel flinterdun gesneden lente-uitjes en veel grof gemalen Szechuan peper.
Berloumi frietjes met granaatappel en munt.
Meng 100 g Griekse yoghurt met een snuifje zout en een beetje geschaafde citroenschil. Snij tien muntblaadjes met een scherp mes fijn en ontpit een stuk granaatappel.
Doe een chilisaus naar smaak op de bodem van een frietbakje en verdeel de gebakken Berloumi Fries over één of meerdere bakjes. Doe er wat van de citroenyoghurt en granaatappelsiroop (granaatappelmelasse is te koop bij je Turkse winkel) over. Werk af met granaatappelpitten, gesneden munt en eventueel wat chilivlokken.
Deze hoeveelheden dienen als maaltijd voor twee personen geserveerd met salade of voor vier personen als hapje. Voor meerdere porties op korte tijd kan je de yoghurt en granaatappelsiroop in een knijpflesje doen. Voor je de Berloumi in frietjes snijdt kan je de kruiden een beetje verwijderen van de kaas. Ze hebben geen meerwaarde bij het frituren.
Berloumi Frietjes met rode wijn en paddenstoelenpoeder
Paddenstoelen poeder
Wij hebben ons poeder gemaakt met 70 g al gedroogde Hoorn des Overvloed maar elke andere gedroogde paddenstoel kan ook. Blend de gedroogde paddenstoelen fijn in een keukenrobot en/of blender samen met 4 g gefermenteerde Turkse chilipeper (omdat die ook in onze Berloumi wintervariant zit) en 5 g zout. Nadat je het poeder hebt geblend in de keukenrobot of blender kun je het extra fijn malen in een ouderwetse koffiemolen.
Bewaar het poeder in een afgesloten potje. Met bovenstaande hoeveelheden kan je een hele tijd verder. Je kan het poeder gebruiken in alle recepten waar je een paddenstoelensmaak wil zonder de textuur van paddenstoelen toe te voegen. Denk aan gehaktbrood, strooi het over groentegerechten of gebruik het in in soepen. Je kan de Turkse chilipeper ook vervangen door vers gemalen zwarte peper
Rodewijnsiroop
Kook anderhalve liter rode wijn samen met 400 g suiker in tot een dikke siroop. Gebruik een brede lage pan zodat de wijn goed kan verdampen. Er moet ongeveer 2/3de van de wijn verdampen. Om de perfecte siroopdikte te verkrijgen kook je in tot ongeveer 109°C met de keukenthermometer. Voeg allerhande specerijen toe zoals kruidnagel, zwarte peper, szechuanpeper, kaneel, steranijs, jeneverbes, …
Giet de siroop door een (punt)zeef in een propere bokaal. Je kan er ook voor kiezen om de specerijen in de siroop te laten. De siroop blijft maanden goed in de koelkast en minstens enkele weken op kamertemperatuur.
Gebruik niet de beste wijn uit je wijnkelder voor deze siroop. Verschillende samen gekapte restjes of iets wat je gekregen hebt van slechte vrienden leveren een even degelijke siroop op.
Na het frituren doe je de Berloumi frietjes, samen met de salieblaadjes, onmiddellijk in een grote kom of een diep bord. Strooi er het poeder van paddenstoelen over terwijl je de frietjes goed opschudt. Er mag heel wat poeder aan de frietjes kleven. Werk af met de wijnsiroop, Griekse yoghurt (met een beetje zout er in), zilveruitjes of fijn gesneden zoete ui. De gefrituurde en door het opschudden ondertussen gekneusde salieblaadjes komen bovenaan.
Leg de fijn gesneden zoete ui een uurtje in koud water met azijn om de agressieve ui smaak te verzachten. Wij serveerden deze Berloumi frietjes samen met een frisse salade van rauw witloof.
Hoe we onze Berloumi frietjes maken
The Original: Oli Baba’s (Camden Market)
Oli Baba’s foodtruck begon in 2015 grillkaas frietjes te serveren op de hippe Camden Market in Londen. De foodtruck was onmiddellijk, en is nog altijd, een gigantisch succes. Gefrituurde grillkaas afgewerkt met frisse ingrediënten uit het Midden-Oosten zijn geweldige fastfood.
Wij maken hierboven enkele eigen seizoensvarianten op basis van Oli Baba’s originele recept. Voor het originele recept meng je volle Griekse yoghurt met za’atar en schep je die over de krokant gebakken frietjes. Werk af met zoete granaatappelsiroop (melasse), granaatappelpitjes, verse munt en chilipeper.
Deel deze pagina als je dat wil!