grillkaas is de laatste jaren een hip en veel gebruikt ingrediënt geworden. Het is samen met hummus, aubergine, baba ganoush, labneh en granaatappel één van de vele smaakmakers uit het Midden-Oosten. Ook met onze Berloumi maak je de lekkerste grillkaas-aperitiefhapjes. Onze Berloumi komt niet uit het Midden-Oosten maar wordt gemaakt in Berlare. Dat is al bijna even exotisch.

Wij maken deze hapjes graag voor een uitgebreide apero-avond, maar ze zijn ook ideaal als kerst-hapjes.

Aperitiefhapje met grillkaas & spek

Deze grillkaas bites zijn als aperitiefhapje behoorlijk zware kost. Serveer ze eerder als een tussendoortje, bij de brunch, in een volwaardig recept of beter nog, als je blijft aperitieven.

Kies voor deze grillkaas bites heel fijn ontbijtspek uit. Leg twee plakjes naast en een beetje op elkaar. Daarna rol je het spek goed strak rond een balkje van onze Berloumi, zoals op de foto. Snij het balkje vervolgens in drie stukjes met je scherpste mes. Nu bak je de berloumi bites in een beetje olijf- of andere olie aan. Wat je ook kan doen, is de Berloumi eerst bakken op de uiteinden zonder spek. Pas daarna bakken wij de bites op de kant waar het spek zich sluit. Terwijl je bakt, hou je de pan af en toe even schuin of schep je de hete olie over de spekrolletjes. De bites zijn klaar, wanneer de Berloumi uit het spek stulpt.

Kocht jij speciaal voor de feestdagen een vuurkorf?

Rond een warm vuur zitten is altijd gezellig, maar voor de feestdagen van 2020 lijkt een vuurkorf wel onmisbaar. Wist je dat je er niet alleen marshmallows boven kunt roosteren? Ook dit grillkaas-aperitiefhapje met bacon smaakt heerlijk wanneer je het maakt boven een vuur.

Wikkel het ontbijtspek rond de Berloumiblokjes, zoals we hierboven al demonstreerden. Daarna prik je een paar bites op een satéprikker en rooster je ze boven de vuurkorf. Het vuur mag niet te hard branden, maar eerder zachtjes smeulen. De bites zijn klaar wanneer de Berloumi uit het spek stulpt.

Heb je toch geen vuurkorf op de kop kunnen tikken, maar heb je wel een houtkachel? Steek de stoof dan maar aan, want zo kan je deze Berloumi & bacon bites ook roosteren.

grillkaas aperitiefhapje met Berloumi en bacon op vuurkorf

Nu we het toch over aperitiefhapjes hebben: mogen we je voorstellen aan de Labneh uit onze Zuivelarij. Het is een hartige yoghurt, die ook perfect past bij onze Berloumi. Labneh eet je als mezze, sharing en dip.

Berloumi met spruitjes en chorizo op een stokje

grillkaas-aperitiefhapje, Berloumi met chorizo en spruitjes

Kuis 20 spruiten door er de buitenste blaadjes af te halen. Daarna kook je de spruiten gedurende vijf minuten. Giet ze af en laat ze op een schaal goed uitdampen en afkoelen.

Op een zacht vuur bak je 20 plakjes chorizo in 5 cl olijfolie. Laat het vet goed uitsmelten zonder de chorizo te verbranden. Na een tijdje wordt de chorizo krokant. Haal de chorizo uit de pan, maar giet de olie niet weg.

Snij de spruitjes in twee en bak ze goed aan in de chorizo-olie. Ondertussen snij je een plakje Berloumi in plakjes van ongeveer 1 centimeter. Daarna snij je elk plakje nog eens in drie. Bak de stukjes Berloumi samen met de spruitjes aan in de chorizo-olie.

Doe de chorizo terug in de pan en steek alles op leuke stokjes.

Je kan de grillkaas spiesjes nu serveren. Maar je kan ze ook houden voor een later moment, en ze dan gewoon kort opwarmen in een zachte oven.

Voor een vegetarisch grillkaas aperitiefhapje laat je de chorizo gewoon weg. Sprenkel dan een beetje citroensap over de gebakken spruiten voor wat extra effect.

Dit is ook een leuk recept of hapje als je grillkaas op de gourmet wil klaarmaken.

Berloumi frietjes

Het feestbeest onder de grillkaas-aperitiefhapjes: deze grillkaas-frietjes van Berloumi. Echte party stuff. Eenvoudig te bereiden. Pimp them high, pimp them high, …

Om deze Berloumi frietjes tot een goed einde te brengen sturen we je graag door naar deze gespecialiseerde pagina. Je vindt er een aantal varianten van deze klassieker uit onze Zuivelarij.

Hapje met gebakken Berloumi en courgette

Deze grillkaas-courgetterolletjes zijn de vegetarische versie van de spekrolletjes hierboven. Snij een rechte courgette met de groentenschaaf in lange plakjes en wikkel de plakjes courgette stevig om een balkje Berloumi. Het volstaat om de rolletjes gewoon aan te bakken op de open kant, waar geen courgette rond is.

grillkaas-aperitiefhapje, courgette en berloumi

Bruschetta met Berloumi

grillkaas-aperitiefhapje: bruschetta met berloumi

Als je het echt gemakkelijk wil dan zijn deze bruschetta met grillkaas iets voor jou. In de winkel haalden we gewoon een stokbrood en tomatentapenade. Berloumi niet, want dat hebben wij in De Zuivelarij altijd in stock.

Snij het brood schuin in sneetjes van een halve centimeter en toast onder de grill. Daarna snij je de Berloumi in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter en bak ze kort aan in de pan. Zorg dat ze goed gekleurd zijn. Als laatste stap doe je de tapenade en de gebakken grillkaas op het getoaste brood. Dit supersimpele hapje is nu klaar om te serveren!

Deze eenvoudige bruschetta met onze Ricotta van Berloumi en tomaat zijn ook heel lekker.

Lekker van bij ons‘ maakte ook al eerder deze ketobruschetta met onze Berloumi. Zij maakten de bruschetta van zoete aardappel.

Deel deze pagina als je ook aperitiefhapjes met Berloumi wil!