Ricottabrood met zwarte olijven en Labneh

Brood bakken is een uiterst delicate kwestie waar tijd, temperatuur en handelingen heel nauw naar elkaar luisteren. Dit is een basisrecept voor een ricottabrood. Als je brood helemaal wil begrijpen zal je brood moeten leren bakken.

ricottabrood met labneh

Brood bakken

Brood bakken is een ernstige aangelegenheid. Heel veel factoren zijn belangrijk en de omstandigheden waarin je een brood bakt, werken bovendien nog eens allemaal op elkaar in. Sla ons daarom niet dood wanneer dit ricottabrood niet het resultaat heeft dat je wenst! We geven je onderweg enkele tips mee, waarmee je best rekening probeert te houden. En vooral, probeer ze te onthouden voor altijd.

Mengen en kneden

In dit recept gebruiken we wit broodmeel van Soubry. Je mengt 400 gram broodmeel met 15 gram droge gist en 360 gram lauw water. Roer alles goed tot een homogeen beslag, daarna laat je het 30 minuten afgedekt rusten. Terwijl het beslag rust, meng je 200 gram bloem met 12 gram zout. Na de 30 minuten rust, voeg je het bloem-zoutmengsel en 300 gram Ricotta van Berloumi en 80 gram grof gehakte zwarte olijven toe aan het deeg. Kneed tot een egaal en soepel deeg dat nog redelijk nat aanvoelt.

Eerste rijs

Wrijf eerst een recipiënt in met een klein beetje olie en doe er daarna het deeg in. Sluit het deeg af en bewaar het op kamertemperatuur. Na een half uur plooi je het deeg 4 keer, langs elke zijde over elkaar. Daarna wacht je weer een half uur, en doe je dat nog eens. Deze rijs is belangrijk voor de ontwikkeling van het glutennetwerk. Hoe minder lang je het deeg kneedt, des te langer deze stap moet duren.

Tweede rijs

Gebruik een klein beetje bloem om een ovenrooster te bestuiven. Daarna draai je het deeg om op het rooster. De geknoopte kant van het deeg ligt nu naar onder, en de gespannen kant langs boven. Bebloem je handen, en bol het deeg verder op. Let er op dat je de geknoopte kant langs onder laat liggen en dat je er zo weinig mogelijk lucht uit duwt. Bovenop het deeg wrijf je een klein beetje olie of bloem. Dek af met plasticfolie. Het deeg moet nu ongeveer een uur lang rijzen op kamertemperatuur. Nu verwarm je de oven voor op maximumtemperatuur. Het deeg mag maximaal gerezen zijn, maar niet ’te’ ver want dan zakt het in. Dat is een delicate kwestie die wat ervaring vereist.

Het ricottabrood bakken

Schuif, als het voldoende is gerezen, het deeg in de oven. Je bakt het gedurende 40 minuten en daarna laat je het brood afkoelen op een rooster. We weten dat je er snel van wil eten, maar weersta de verleiding! De korst moet uitdrogen door de hitte in het brood.

Om het ricottabrood meer volume (ovenrijs) te geven, gebruik je een plantenspuit om het brood licht nat te maken. Dat doe je onmiddellijk nadat je het in de oven zette, en doe het ook snel zodat de oven niet teveel afkoelt. Wie bakt met een combisteamer kan één of twee stoomstoten geven aan het begin van het bakken.

Ricottabrood serveertips

Smeer een royale portie Labneh op een dikke snede ricottabrood en serveer met een ruime hoeveelheid salade. Je kruidt daarna de snede af met behoorlijk wat zwarte peper.

Deel deze pagina als je dat wil!