Brood bakken is een uiterst delicate kwestie waar tijd, temperatuur en handelingen heel nauw naar elkaar luisteren. Dit is een basisrecept voor een ricottabrood. Als je brood helemaal wil begrijpen zal je brood moeten leren bakken.

ricottabrood met labneh

Brood bakken

Brood bakken is een ernstige aangelegenheid. Heel veel factoren zijn belangrijk en de omstandigheden waarin een brood wordt gebakken werken bovendien nog eens allemaal op elkaar in. Sla ons daarom niet dood als onderstaand ricotta brood niet het gewenste resultaat geeft. Probeer rekening te houden met de tips die we onderweg meegeven. En vooral, probeer ze te onthouden voor altijd.

Mengen en kneden

Meng 400 gram broodmeel (wij gebruiken hier wit broodmeel van Soubry) met 15 gram droge gist en 360 gram lauw water. Roer tot een homogeen beslag en laat het afgedekt dertig minuten rusten. Meng ondertussen 200 gram broodmeel met 12 gram zout. Voeg na de dertig minuten rusten het bloem/zout mengsel en 300 gram Ricotta van Berloumi en 80 gram grof gehakte zwarte olijven toe aan het deeg. Kneed tot een egaal en soepel deeg dat nog redelijk nat aanvoelt.

Eerste rijs

Doe het deeg in een met een klein beetje olie ingewreven afsluitbaar recipiënt. Sluit het deeg af. Bewaar op kamertemperatuur. Plooi na een half uur het deeg vier keer, langs elke zijde over elkaar. Herhaal dit na het volgende half uur. Deze rijs is belangrijk voor de ontwikkeling van het glutennetwerk. Hoe minder lang je kneed des te langer moet deze stap duren.

Tweede rijs

Bestuif een ovenrooster met een klein beetje bloem en draai het deeg om op de ovenrooster. De knoop kant licht nu naar onder. Het gespannen deeg aan de bovenkant. Bol met bebloemde handen het deeg verder op. Laat de knoop aan de onderkant liggen en duw zo weinig mogelijk lucht uit het deeg. Wrijf met de hand een beetje olie bovenop het deeg of bebloem lichtjes en dek af met plasticfolie. Laat ongeveer een uur afgedekt rijzen op kamertemperatuur. Verwarm je oven voor op de maximum temperatuur. Het deeg mag maximaal gerezen zijn maar niet ‘te’ ver want dan zakt het in. Een delicate kwestie die wat ervaring vereist.

Het ricotta brood bakken

Schuif, als het voldoende is gerezen, het deeg in de oven. Bak gedurende 40 minuten. Laat het ricottabrood afkoelen op een rooster en weersta de verleiding om er te snel van te snijden. De korst moet uitdrogen door de hitte in het brood.

Om het ricottabrood meer volume (ovenrijs) te geven kan je met een plantenspuit het brood licht nat maken. Doe dit onmiddellijk nadat je het in de oven gezet hebt en doe het snel zodat de oven niet teveel afkoelt. Wie bakt met een combisteamer kan één of twee stoomstoten geven aan het begin van het bakken.

Ricottabrood serveertips

Smeer een royale portie Labneh op een dikke snede ricottabrood en serveer met een ruime hoeveelheid salade. Kruid met behoorlijk wat zwarte peper.

Deel deze pagina als je dat wil!