Pompoen in bruine boter met Berloumi, citroen en salie.

Dit gerecht bestaat slechts uit enkele ingrediënten en kan, op de pasta koken na, in één pan worden klaargemaakt. De essentie is het goed bakken van de pompoen en net voldoende bruinen van de boter. En dat, dat is een kwestie van ruiken en timing. Dat is de kunst van het koken. Bruine boter en pompoen is een terugkerend fenomeen in de Zuivelarij. We gebruikten de combinatie eerder al in deze pompoensoep.

pompoen bakken,  met salie en citroen

Voor dit gerecht is het belangrijk alles goed voor te bereiden. Eens je de pompoenstukjes in de pan gooit is er geen terugkeren aan.

Snij de salie met een scherp mes in fijne reepjes en zet de boter klaar. Snipper de sjalot.

Pers twee citroenen uit voor een fris zure saus en een sterk aroma van citroen. Je kan je beperken tot één … anderhalve kan ook. Maar zorg dat het klaar staat tegen de tijd dat de boter in de pan gaat.

pompoen bakken, pompoen snijden

Snij een volledige, niet al te grote, butternut of andere pompoen eerst in balken en dan in blokjes van ongeveer één centimeter. Zorg dat ze min of meer allemaal dezelfde grootte hebben. Dan gaat de pompoen beter bakken.

Kook 200 gram, kleine en bij voorkeur geribbelde, pasta beetgaar. Giet de pasta af en bewaar een deel van het kookwater. Kook de pasta gaar in net voldoende water. Het is een fabel dat je pasta in heel veel water moet gaar koken en we hebben het zetmeel uit het kookwater nodig om de botersaus te binden.

Pompoen bakken en klaar.

Terwijl de pasta aan het koken is. De pompoen bakken doe je in vijf cl olijfolie. Bak op hoog vuur gedurende tien minuten of tot de blokjes hier en daar goed bruin zien. Voeg nu één fijngesneden sjalot, zout en peper toe en doe, nog altijd op hoog vuur, 50 gram boter bij de pompoen. Laat de boter goed uitbruisen, voeg ook de salie toe en wacht … wacht … ruik tot ze de intense geur van bruine boter heeft. Blus onmiddellijk met het sap van twee citroenen en enkele lepels van het pastawater. Kook even in tot boter en vocht zich vermengen tot een gladde saus. Doe de pasta bij de pompoen en schep alles goed om terwijl de saus verder kookt. Voeg eventueel nog wat pastawater toe als je een beetje meer saus wil. Zet het vuur uit en laat vijf minuten rusten terwijl je de Berloumi bakt.

Schep de pasta en pompoen nog een laatste keer om en leg de gebakken Berloumi er bovenop. Werk af met enkele verste blaadjes salie.

Smakelijk! Deel deze pagina als je dat wil?