Berloumi, logo, de zuivelarij

Geroosterde pompoen soep met bruine tijmboter en Berloumi blokjes.

Pompoensoep met Halloumi blokjes

Deze soep van geroosterde pompoen is zeker te verkiezen boven een gewone, gekookte pompoensoep. Het roosteren duurt ongeveer een uurtje maar verder heb je er geen omkijken naar. Dan nog pompoenpitten roosteren en Berloumi bakken en je hebt een feestelijke soep.

De hitte van de oven breekt de koolhydraten in de pompoen af tot suikers die vervolgens verder karamelliseren terwijl ze intense geroosterde aromas vormen.

Geroosterde pompoensoep

Geroosterde pompoen

Verwarm de oven voor op 200°C. Haal de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op. Snij een kleine butternut pompoen van ongeveer twee kg in de lengte doormidden (of in vier parten) en haal er met een lepel de zaden en draden uit. Bewaar de zaden voor later. Wrijf de pompoen helemaal in met olie en een beetje zout en versgemalen zwarte peper. Rooster de pompoen in de oven gedurende minstens één uur. Doe ondertussen iets anders.

Stoof gedurende 10 minuten twee kleine fijngesneden preien (enkel wit en lichtgroene delen) en één fijn gesneden ui aan in minstens 50 g boter. Voeg één liter groentebouillon en twee laurierblaadjes toe. Laat ongeveer 15 minuten sudderen. Verwijder de laurierblaadjes.

Haal de pompoen uit de oven, laat deels afkoelen en haal vervolgens met een lepel het vlees van de schil. Voeg het pompoenvlees toe aan de soep en mix alles met de staafmixer zeer grondig tot een dikke gladde soep.

Voor een nog gladdere pompoensoepsoep kan je ze na het mixen ook nog eens door een fijne draadzeef halen. Kippenfond kan de groentebouillon vervangen.

Berloumi blokjes in bruine tijmboter

Haal ongeveer 1 eetlepel verse tijmblaadjes van hun takjes.

Snij 250 g Berloumi in stukjes (achtereenvolgens 5 plakken, 15 balken en 45 stukjes). Bak (eigenlijk frituur) de blokjes Berloumi aan in 70 g boter in een gemiddeld hete pan terwijl je ze voortdurend beweegt. De Berloumi blokjes moeten aan zoveel mogelijk kanten mooi gebakken zijn.

Op een gegeven moment, als er geen damp meer boven de pan hangt gaan de blokjes Berloumi snel kleuren. Neem de pan dan onmiddellijk van het vuur en doe er 30 g koude boter in samen met de tijm. Het zal een beetje bruisen maar geen paniek. Blijf met de pan goed schudden om alles een beetje af te koelen.

Voeg, als het grootste gevaar geweken is, eventueel nog een beetje citroensap en grof gemalen zwarte peper toe en serveer de Berloumi met de boter over de pompoensoep.

Tijd en temperatuur beheersen. De essentie van de kookkunst zit in een blokje in boter gebakken Berloumi.

Pompoenpitten roosteren

Geroosterde pompoenpitten, pompoenpitten roosteren
Pompoenpitten roosteren

Pompoenpitten roosteren kost je wel wat werk maar het resultaat mag er zijn. Haal de verse pompoenpitten uit de zaadlijsten en het vruchtvlees. Dat is een beetje een gedoe (enkele tips vind je hier). Was het pompoenzaad grondig onder stromend water. Droog de zaadjes met een handoek en laat ze minstens een uurtje drogen. Of droog de zaden in de nog warme oven na het roosteren van de pompoen.

Meng de droge zaden heel goed met een klein beetje olie en zout en/of peper. Spreid de zaadjes uit op een met bakpapier beklede braadslede. Bak gedurende ongeveer 20 minuten in een 160°C hete oven.

Je kan de krokante pompoenpitten een hele tijd bewaren. Wacht wel tot ze helemaal afgekoeld zijn alvorens ze in een potje af te dekken. Serveer de geroosterde pompoenpitten bij de pompoensoep.

Onze pompoensoep door anderen

%d bloggers like this: