Pompoen in bruine boter met Berloumi, citroen en salie.
Dit gerecht bestaat slechts uit enkele ingrediënten en kan, op de pasta koken na, in één pan worden klaargemaakt. De essentie is het goed bakken van de pompoen en net voldoende bruinen van de boter. Dat laatste is een kwestie van ruiken en timing. Dat is de kunst van het koken. Bruine boter en pompoen is een terugkerend fenomeen in de Zuivelarij. We gebruikten de combinatie eerder al in deze pompoensoep.
Voor dit gerecht is het belangrijk alles goed voor te bereiden. Eens je de pompoenstukjes in de pan gooit is er geen terugweg meer.
Snijd de salie in fijne reepjes en zet de boter klaar. Snipper de sjalot.
Pers één, anderhalve of twee citroenen uit voor een fris zure saus en een sterk aroma van citroen. Zorg er vooral voor dat alles klaar staat tegen de tijd dat de boter in de pan gaat.
Snijd een volledige, niet al te grote, butternut of andere pompoen eerst in balkjes en dan in blokjes van ongeveer één centimeter. Zorg dat ze min of meer allemaal dezelfde grootte hebben. Dan gaat de pompoen beter bakken.
Kook 200 gram, kleine en bij voorkeur geribbelde, pasta beetgaar. Giet de pasta af en bewaar een deel van het kookwater. Kook de pasta gaar in net voldoende water. Het is een fabel dat je pasta in heel veel water moet gaar koken en we hebben het zetmeel uit het kookwater nodig om de botersaus te binden.
Pompoen bakken en klaar.
Terwijl de pasta aan het koken is, kan je de pompoen bakken. Dat doe je in vijf cl olijfolie op hoog vuur gedurende tien minuten of tot de blokjes hier en daar goed bruin zien. Voeg vervolgens één fijngesneden sjalot, 50 gram boter, zout en peper toe. Laat de boter goed bruin worden en uitbruisen, voeg daarna ook de salie toe en wacht … wacht … ruik tot ze de intense, noterige geur van bruine boter krijgt. Blus onmiddellijk met het sap van twee citroenen en enkele lepels van het pastawater. Kook even in tot de boter en het vocht zich samensmelten tot een gladde saus. Doe de pasta bij de pompoen en schep alles goed om terwijl de saus verder kookt. Voeg eventueel nog wat pastawater toe als je een beetje meer saus wil. Zet het vuur uit en laat vijf minuten rusten terwijl je de Berloumi bakt.
Schep de pasta en pompoen nog een laatste keer om en leg de gebakken Berloumi er bovenop. Werk af met enkele verste blaadjes salie.
Smakelijk! Deel deze pagina als je dat wil?