Ovenschotel met Berloumi, geroosterde spruiten, luchtige aardappelpuree met labneh en mierikswortel.

Spruitjes worden zoveel lekkerder als ze in de oven geroosterd worden. Tenzij je ze rauw eet zoals in deze salade. Bak ze op een ovenschaal tot ze zwarte randjes beginnen te vertonen en echte smaakbommetjes zijn geworden. De hoeveelheden in dit recept volstaan ruim voor vier personen.

Luchtige aardappelpuree

Om een luchtige aardappelpuree te maken moet je aan een paar voorwaarden voldoen. Om te beginnen is het belangrijk om de juiste aardappelen te kiezen. Voor een luchtige, fluffy, puree kies je bloemige aardappelen terwijl je voor een dikke, romige puree voor vastkokende aardappelen kan kiezen. Wij gaan voor de luchtige versie dus schil je bloemige aardappelen tot je ongeveer 1 kg geschilde aardappelen over houdt. Snij ze nadien in kleinere stukken en breng ze langzaam aan de kook in voldoende gezouten water. Kook ongeveer twintig minuten of tot je er met een mes vlotjes kan doorprikken. Giet af en laat vijf minuten uitdampen. Als je graag nog een beetje stukjes in de puree hebt stamp ze dan met een aardappelstamper. Voeg voor het stampten een klein bokaaltje mierikswortelpuree toe en 250 gram Labneh. Bij gebrek aan onze lekkere Labneh kan je zure room of Griekse yoghurt gebruiken.

Geroosterde spruitjes.

Kuis 1 kg spruiten door er de buitenste vuile blaadjes af te halen. Kook ze in licht gezouten water gedurende ongeveer drie minuten. Spoel de spruitjes niet af onder koud water maar laat ze helemaal uitdampen door ze open te spreiden op een dienblad. Snij de grootste spruitjes door en laat de kleintjes heel. Meng met 5 cl olijfolie en voldoende zout. Bak de spruitjes in een hete oven gedurende twintig minuten. Schep de spruitjes op de puree.

spruitjes, aardappelpuree

De ovenschotel maken.

Als we dit de volgende keer maken dan proberen we om de geroosterde spruitjes en Berloumi onmiddellijk, samen, op de puree te roosteren onder de grill.

Doe de puree in een lage ovenschaal en strijk hem een beetje vlak. Verdeel er de geroosterde spruiten over. Snij Berloumi in ongeveer twintig grote blokjes. Bak de Berloumi in een pan met een beetje olijfolie. Zet het vuur hoog en blijf ze voortdurend draaien tot ze aan zoveel mogelijk kanten gekleurd zijn.

Werk de schotel af met fris groene kruiden zoals kervel.
Aardappelpuree met geroosterde venkel en mierikswortel.
Dit is een gelijkaardige bereiding met ratatouille en venkel.

Deel deze pagina als je dat wil?