Salade van spruitjes, mandarijn en hazelnoot.

Door de helft van de spruiten met zout te masseren en de andere helft niet krijg je een complexe textuur in de spruitjes salade. Het is één van onze absolute favorieten dus zet je aanvankelijke spruiten weerzin aan de kant en schaaf die spruit. Dezelfde salade is trouwens ook lekker met viVie, onze cacioricotta kaas.

Salade van spruitjes

Kuis 1 kg spruiten door er de buitenste, vuile blaadjes af te halen. Snij het voetje niet weg want dat wordt straks je handvat tijdens het schaven van de spruitjes. Schaaf de spruiten uiterst fijn met een mandoline of een andere groente schaaf. Verdeel de geschaafde spruiten in twee gelijke porties van nu ongeveer 400g elk. Bewaar één helft in de koelkast voor later. Voeg aan de ander helft 8 g zout toe en meng. Masseer de gezouten spruiten krachtig gedurende twee minuten tot ze hun vocht verliezen. Schaaf de zeste van 3 mandarijntjes fijn weg en bewaar voor later. Pers de mandarijntjes uit en bewaar 20g sap voor de vinaigrette, de rest mag bij de gezouten spruiten. Bewaar ook de gezouten spruiten 15 minuten tot een uur in de koelkast. Pers, met de hand of in een puntzeef al het het vocht uit de gezouten spruiten.

.

Berloumi, salade, spruiten, spek

Kies voor de spruitensalade bij voorkeur ongekuiste spruiten van de grotere soort. Ze schaven dan makkelijker en je kan het voetje gebruiken als handvat. Als ze maar voldoende fijn geschaafd zijn!. We hebben nog meer salade tips.

Vinaigrette met mandarijn

Meng in een grote kom 90g fijn gesneden zoete ui met 20 g gele Dijon mosterd, 20g witte wijnazijn, 20g sap van mandarijn en de gereserveerde zeste van mandarijn. Voeg langzaam en terwijl snel kloppend 70g zachte olijfolie en 20 g hazelnootolie toe tot een gladde emulsie. Kruid met zwarte peper maar niet met zout.

Was en droog de mandarijntjes eerst voor je er heel fijn de schil af schaaft. De hazelnootolie is facultatief en kan vervangen worden door olijf of andere olie. De zoete uit kan je dan weer vervangen door sjalot en de witte wijnazijn door witte balsamicoazijn. Belangrijk is dat vloeistof en olie in de vinaigrette geëmulgeerd zijn.

salade van spruiten, spruitjessalade, spruitensalade
vinaigrette met mandarijn

Geroosterde hazelnoten

Toast 170 gram niet ontvelde hazelnoten in een droge pan. Hou de pan goed in het oog en schud voortdurend met de hazelnoten. De hazelnoten zijn klaar als de velletjes dreigen los te komen en een geroosterd aroma van hazelnoot de kamer vult. Haal de hete hazelnoten uit de pan en laat deels afkoelen. Stop de hazelnoten in een plastic zak en bewerk ze naar hartenlust met de deegrol. Sla de hazelnoten echter niet te klein, ze mogen onregelmatig gebroken zijn.

Reserveer een klein deel van de hazelnoten om nadien de salade af te werken. Ook pistachenoten of walnoten doen het goed in deze salade. Maar voor ons blijft het geroosterde aroma van de hazelnoten onovertroffen.

Berloumi sticks.

Snij 400 gram Berloumi in plakjes van anderhalve centimeter. Snij de plakjes vervolgens in staafjes van opnieuw anderhalve centimeter. Wikkel een half plakje fijn ontbijtspek strak in het midden rond het Berloumi staafje. Bak de Berloumi staafjes in een pan met voldoende olie. Leg de balkjes eerst met de open kant van het spek naar onder in de pan en draai ze om tot ze aan alle kanten mooi gekleurd zijn en warm van binnen.

De salade samenstellen.

Meng voor de uiteindelijke spruitensalade alle voorbereide ingrediënten door elkaar. Belangrijk is om de vers geschaafde spruiten pas net voor het serveren in de spuitjes salade te mengen. Serveer in een kom, bord of plank en werk af met zwarte peper, enkele partjes mandarijn en grof gehakte hazelnoten. Bak de Berloumi sticks en serveer bij de salade.

Deel deze pagina als je dat wil!