• Slider Image

Geroosterde prei

Geroosterde Prei

Deze geroosterde prei is niet te vergelijken met doorgestoofde prei. Het geeft niet als er hier en daar wat prei door de rooster hangt. De donkere ‘net niet verbrande’ stukjes zullen het lekkerste zijn. Je kan jonge prei ook in zijn geheel koken en roosteren. Een andere techniek is om de prei niet voor te koken maar helemaal zwart te laten worden boven het vuur om vervolgens de buitenste bladeren te verwijderen.

Halveer 4 grote preien (of acht kleine lentepreien) en spoel er ‘van wortel naar blad’ het zand uit. Haal de preibladeren uit elkaar tot lange slierten. Blancheer de prei gedurende drie minuten kokend water. Giet de preislierten door een zeef en spoel met koud water. Laat afkoelen en uitlekken.

Meng de prei in een grote kom met olijfolie en zout. Rooster op de barbecue op middelhoog vuur gedurende vijf tot tien minuten. Draai regelmatig en verlaat het vuur niet.

Aardappelsalade

Aardappelsalade met kappers, chilipeper en yoghurt

Het is belangrijk om de aardappelen op voorhand te koken en helemaal te laten afkoelen. Serveer de aardappelsalade niet ijskoud maar laat lauw worden op de rand van de barbecue.

Schil 800 g vastkokende aardappel om ongeveer 600 g geschilde aardappel over te houden. Kook de aardappelen gedurende 15 minuten in goed gezouten water. Laat na de 15 minuten nog 5 minuten in het kookwater staan en giet dan de aardappelen af. Laat helemaal (minstens 1 uur) afkoelen.

Snij de afgekoelde aardappelen in schijfjes van een halve centimeter. Meng 200 g Griekse yoghurt met 50 g uitgelekte kappertjes, 4 opgelegde Turkse groene pepers en 50 g grof gehakte pistachenoten met elkaar. Haal er vervolgens de aardappelschijfjes door.