In onze Zuivelarij doen we er alles aan om ricotta bekender te maken. Ricotta is gezond en wordt gemaakt van de reststroom aan kaaswei, die overblijft van de melk, nadat er kaas van gemaakt is. Deze ricotta balletjes zijn makkelijk, en makkelijk op voorhand, te maken.

Albóndigas de Ricotta

Albóndigas de Ricotta

Meng 500 gram Ricotta van Berloumi met 100 gram fijngemalen Pecorino of een andere oude harde kaas, 20 gram fijngesneden platte peterselie, 40 gram citroensap, een halve theelepel citroenzeste, witte peper, nootmuskaat en extra zout naar smaak.

Meng dit beslag met 100 gram bloem tot een redelijk nat maar niet meer kleverige massa. Gebruik iets meer bloem indien nodig. Voeg de bloem toe lepel per lepel en roer tussendoor goed. Zet tien minuten in de koelkast.

Maak golfbal-achtige ricotta balletjes van het ricotta mengsel. Dit gaat makkelijker met licht vochtige handen. De balletjes moeten nog niet al te mooi rond zijn. Leg de balletjes op een schaal met bakpapier of bestrooi de plaat met bloem. Zet opnieuw tien minuten in de koelkast. Maak nadien opnieuw mooi rond als je dat wil.

Klop één ei los in een kom en doe 100 gram paneermeel in een andere kom. Kruid, als je dat wil, het paneermeel met extra zout, nog wat fijngesneden peterselie en witte peper.

Haal de ricotta balletjes met de linkerhand door het eimengsel. Doe ze met de linkerhand in het paneermeel. Gebruik de rechterhand om ze zachtjes door het paneermeel te rollen. Nadat ze allemaal in het paneermeel liggen kan je ze nogmaals mooi rond maken terwijl je het paneermeel goed aandrukt.

Zet in de koelkast tot je de albóndigas wil frituren. Frituren doe je op 170°C tot ze goed krokant zijn en warm vanbinnen.

Eet de ricotta balletjes met een lekkere tomaten- of groentesaus als maaltijd met een salade als of redelijk gezond tussendoortje.

Deel deze balletjes als je dat wil!