In onze Zuivelarij doen we er alles aan om ricotta bekender te maken. Ricotta is gezond en wordt gemaakt van kaaswei, het restproduct dat overblijft van de melk, nadat er kaas van gemaakt is. Deze ricottaballetjes zijn makkelijk (op voorhand) te bereiden.

Albóndigas de Ricotta

Albóndigas de Ricotta

Meng 500 gram Ricotta van Berloumi met 100 gram fijngemalen Pecorino of een andere oude harde kaas, 20 gram fijngesneden platte peterselie, 40 gram citroensap, een halve theelepel citroenzeste, witte peper, nootmuskaat en extra zout naar smaak.

Meng dit beslag met 100 gram bloem tot een redelijk nat maar niet meer kleverige massa. Gebruik iets meer bloem indien nodig. Voeg de bloem lepel per lepel toe en roer tussendoor goed. Laat daarna tien minuten in de koelkast rusten.

Maak golfbal-achtige ricotta balletjes van het mengsel. Dit gaat makkelijker met lichtvochtige handen. De balletjes moeten niet al te mooi rond zijn. Leg de balletjes op een schaal met bakpapier of bestrooi de plaat met bloem. Zet opnieuw tien minuten in de koelkast. Maak nadien opnieuw mooi rond als je dat wil.

Klop één ei los in een kom en doe 100 gram paneermeel in een andere kom. Kruid, als je dat wil, het paneermeel met extra zout, nog wat fijngesneden peterselie en witte peper.

Haal de ricottaballetjes door het eimengsel met je ene hand, en gebruik vervolgens je andere hand om ze zachtjes door het paneermeel te rollen. Nadat ze allemaal in het paneermeel liggen kan je ze nogmaals mooi rond maken terwijl je het paneermeel goed aandrukt.

Zet in de koelkast tot je de albóndigas wil frituren. Frituren doe je op 170°C tot ze goed krokant en warm zijn vanbinnen.

Eet de ricottaballetjes met een lekkere tomaten- of groentesaus als maaltijd met een salade, of als tussendoortje.

Deel deze balletjes als je dat wil!