fbpx
  • Slider Image

 

Watermeloen & Berloumi, vocht en zout in warme dagen.

Op warme dagen is het niet enkel belangrijk om voldoende water te drinken. Het is ook belangrijk om voldoende zout te eten. Zo blijft het vocht beter in je lichaam. Daarom zijn watermeloen en Halloumi een traditionele combinatie in Cyprus, Griekenland en andere Mediterrane landen. Daar weten ze wel waarom.

Sandwich

Dit is een heel leuk receptje. Snij plakjes watermeloen ter grote van een plakje Berloumi. De restjes watermeloen eet je gewoon op of bewaar je voor een drankje van watermeloen. Bak de Berloumi aan in een hete pan. Snij de plakjes Berloumi niet te dik voor deze bereiding. Je kan de sandwich ook omgekeerd maken met een plakje Berloumi tussen twee schijfjes watermeloen.

Salade

Het eerste wat je moet doen om een goede salade met watermeloen te maken is een goed watermeloen kopen. Koop een klein, stevig, zwaar aanvoelend exemplaar dat niet hol klinkt als je er op klopt. Haal met een dunschiller de zeste van een gewassen of biologische citroen en snij de zeste flinterdun of hak ze fijn. De citroen voegt wat bloemige geuren toe en brengt zowel de smaak van de watermeloen als de Berloumi naar voor. Voeg ook fijngesneden munt en een beetje olijf- of citroenolie toe. Haal alles vlot door elkaar en serveer er stukjes gebakken of gegrilde Berloumi bij. Werk af met munt en/of citroenzestes

Brochette

Schep met een bolletjeslepel bolletjes uit een rode watermeloen en gele of groene meloen. Meng de bolletjes met een beetje olijfolie, zwarte peper en fijn gesneden verse of gedroogde munt. Snij schijfjes van ongeveer één centimeter van de Berloumi, wrijf ze in met een beetje olie en grill ze op de barbecue. Snij de Berloumi schijfjes vervolgens in blokjes en prik ze samen met de meloen, om beurt, op een stokje. Rooster en verwarm ze nog even op de barbecue.

Je kan de brochettes ook onmiddellijk roosteren op de barbecue maar wij vonden het beter om de Berloumi eerst voor de bakken en de frisse smaak van de watermeloen zoveel mogelijk te bewaren.

Mocktail

Doe 400 g watermeloen (in blokjes en zonder pitjes) in de blender samen met 5 cl citroensap en 200 g ijsblokjes. Blend tot alles fijn is en het ijs gemalen. Maak een randje van suiker en roze peper aan het glas (ook op deze pagina). Schenk in een groot drinkglas en werk af met munt, meloenbolletjes of blauwe bessen op een stokje.

Het beste resultaat krijg je als alle ingrediënten heel koud de blender in gaan. Uiteraard kan hier een scheutje Vodka, Cointreau of Gin in. 

viVie

viVie is een heel andere kaas uit onze Zuivelarij. viVie wordt niet graag gebakken maar laat zich graag gebruiken als Feta of Mozzarella. Meer info over viVie vind je hier.

Kinderfeestje

Vooral voor kindjes is het belangrijk om op warme dagen goed te drinken. Berloumi zorgt ervoor dat ze ook voldoende zout binnen krijgen. Wat dan weer belangrijk is om voldoende vocht in het lichaam vast te houden. Raadpleeg bij uitdrogingsverschijnselen een arts!

Aperitiefhapje

Snij de watermeloen in plakjes zoals op de foto. Bak de berloumi in schijfjes. Bak de schijfjes Berloumi en snij ze nadien in drie of vier blokjes. Prik ze, bij voorkeur met een Berloumi vlagje, op elkaar. Het geeft niet als de watermeloen onregelmatig gesneden is. Werk af met citroenzestes, olijf- of citroenolie en munt of koriander.

Gegrild

Watermeloen kan je, net als Berloumi, prima grillen op de barbecue. Snij de watermeloen in driehoeken als op de foto. Wrijf de meloen vijf minuten voor het grillen in met een beetje olijfolie, suiker, zout en chilipoeder of zwarte peper voor de smaak en een mooier grilpatroon. Hier kan je ook prima ons zout van roze peper gebruiken (ook op deze pagina).

Suiker of zout van roze peper

Doe 20 g fijne suiker samen met 1 eetlepel roze peper samen in een vijzel en stamp alles fijn tot je een roze suiker krijgt. Gebruik deze aromatische suiker als versiering van een glasrand of over de fruitsalade. Voor meer hartige bereidingen kan je de suiker (of een deel daarvan) vervangen door zout. Dit roze peper zout is bijvoorbeeld lekker op onze gegrilde watermeloen (ook op deze pagina)

Geen vijzel? Gebruik dan een koffiemolen. Geen koffiemolen? Gebruik dan een plastic zak en een deegrol. Geen …

Vlees geworden watermeloen

Halveer een watermeloen in de lengterichting en snij er in de andere richting plakken van ongeveer 2 cm van. Verwijder de buitenste schil maar laat een deel van de witte schil aan de watermeloen omdat het later een vetrandje aan het vlees zal lijken. Doe vier van de sneden watermeloen in een vacuümzak samen met 6 g zout en 120 g water. Vacumeer en laat 2 uur gekoeld pekelen. Haal de watermeloen uit de zak en droog gedurende 12 uur op 60°C. Dep de nu vlees geworden watermeloen droog en bak op hoog vuur in maïsolie. Bestrijk met een beetje zoete sojasaus of bulgogi saus aan het einde van de baktijd.

We haalden onze inspiratie hier.