Watermeloen en Berloumi, een verfrissende combinatie van zoet en zout.

Op warme dagen is het niet enkel belangrijk om voldoende water te drinken. Het is ook belangrijk om voldoende zout op te nemen. Zo blijft het vocht beter in je lichaam. Daarom zijn watermeloen en grillkaas een traditionele combinatie in de Mediterrane keuken. Daar weten ze wel waarom.

watermeloen, berloumi, grillkaas, munt, citroen

Salade van watermeloen met Berloumi en munt.

Koop een kleine, stevige, zwaar aanvoelende watermeloen die niet te hol klinkt als je er op klopt. Snij de watermeloen in onregelmatige stukken.

Haal met een dunschiller de zeste van een gewassen of biologische citroen en snij de zeste flinterdun of hak ze fijn. De citroen voegt wat bloemige geuren toe en brengt zowel de smaak van de watermeloen als de Berloumi naar voor. Voeg ook veel fijngesneden munt en een beetje olijf- of citroenolie toe.

Haal alles door elkaar en bewaar de salade in de koelkast.

Bak of grill de Berloumi en serveer warm in combinatie met de koude watermeloensalade. Als je de salade helemaal op voorhand wil klaarmaken snij de gebakken Berloumi dan in kleine stukjes en meng ze onder de salade.

Werk af met zwarte peper, munt en/of citroenzestes.

Panzanella met watermeloen

Hier hebben we we aan de salade met watermeloen nog broodkorstjes toegevoegd. Zo maak je er een alternatieve panzanella van. Check onze panzanella tips voor een beter resultaat.

Salade van watermeloen met grillkaas
watermeloen, grillkaas, barbeque

Brochettes met watermeloen en Berloumi

Schep met een bolletjeslepel bolletjes uit een rode watermeloen en gele of groene meloen. Meng de bolletjes met een beetje olijfolie, zwarte peper en fijn gesneden verse of gedroogde munt. Snij schijfjes van ongeveer één centimeter van de Berloumi, wrijf ze in met een beetje olie en grill ze op de barbecue. Snij de Berloumi schijfjes vervolgens in blokjes en prik ze samen met de meloen, om beurt, op een stokje. Rooster en verwarm ze nog even op de barbecue.

Je kan de brochettes ook onmiddellijk roosteren op de barbecue maar wij vonden het beter om de Berloumi eerst voor de bakken en de frisse smaak van de watermeloen zoveel mogelijk te bewaren.

Gegrilde watermeloen

Watermeloen kan je, net als Berloumi, prima grillen op de barbecue. Snij de watermeloen in driehoeken als op de foto. Wrijf de meloen vijf minuten voor het grillen in met een beetje olijfolie, suiker, zout en chilipoeder of zwarte peper voor de smaak en een mooier grilpatroon. Hier kan je ook prima ons zout van roze peper gebruiken (ook op deze pagina).

Berloumi, watermoelen, barbecue

Deel deze pagina als je dat wil !