Panzanella is een authentieke Italiaanse broodsalade. Oorspronkelijk zaten voornamelijk uien in de salade maar vandaag kan er zowat alles in. We beginnen met de basis, een panzanellla met rijpe tomaten. Vervolgens gaan we helemaal los met een watermeloen en perzik panzanella.

Traditionele panzanella met tomaten en basilicum

Panzanella

Zout de tomaten

Door de tomaten te zouten lekt een deel van het vocht weg en wordt hun smaak intenser. Het tomatenvocht gebruiken we nadien in de vinaigrette. Kies de beste tomaten die je kan krijgen en maak deze salade enkel in het tomatenseizoen. In het beste geval gebruik je aan de stok gerijpte exemplaren.

Snij 600 g tomaten van verschillende allure in willekeurige stukken. Bestrooi met 8 g zout, meng kort en laat vervolgens op kamertemperatuur uitlekken in een zeef. Vang het vocht dat vrijkomt op om het straks te gebruiken. Het vocht en de tomaten zullen zout zijn maar dit is het enige zout dat in het recept wordt gebruikt.

Gezouten tomaten
Aarzel niet met de 8 g zout, het is het enige zout dat we zullen gebruiken
Gebruik verschillende tomatenrassen voor een vrolijk zomerse sfeer

Droog het brood

Snij of scheur ongeveer 400 g brood in ongelijkmatige stukken. Gebruik een goed, luchtig brood zoals ciabatta. Meng het brood met 4 gram olijfolie en droog/bak het brood gedurende vijftien tot twintig minuten in een oven van 160°C. Laat het brood slechts licht bruin worden en laat nadien die oven open staan met het brood er in. Het brood moet hard geworden zijn. Het verdampte vocht zullen we straks vervangen door de vinaigrette. Verzamel al je broodkruimels van de snijplank en gooi ze in de vinaigrette.

Traditioneel wordt in een panzanella salade oudbakken brood gebruikt. Dat kan en is een prima manier om oud brood te verwerken. Maar vers en vervolgens gedroogd brood levert volgens ons nog betere resultaten op. Het vocht dat uit het brood droogt vervangen we in ons recept door het vocht dat uit de tomaten weglekt.

Bij gebrek aan ciabatta werkt een luchtig stokbrood ook. De stukken moeten niet allemaal even groot zijn
Panzanella vinaigrette
In plaats van een sjalot fijn te snijden hebben we hier een zoete ui eerder grof versneden

Maak de vinaigrette

Plet, snij en hak 3 looktenen fijn. Snij 1 sjalot fijn. Snij 10 blaadjes basilicum fijn. Voeg alles, samen met een halve eetlepel mosterd en een halve koffielepel gedroogde basilicum  toe aan het lekvocht van de tomaten. Voeg ook 20 g azijn toe. Voeg ook alle broodkruimels toe die je kunt vinden na het versnijden van het brood. Voeg langzaam 10 cl olijfolie toe terwijl je krachtig roert. Roer met kleine bewegingen op de plaats waar je de olijfolie toevoegt zodat je een mooie emulsie krijgt. Meng nadien onmiddellijk met het brood en de tomaten.

Stel de panzanella salade samen

Meng alle voorbereide ingrediënten samen met een handvol basilicumblaadjes goed door elkaar. Het zal aanvankelijk lijken alsof er wel heel veel vinaigrette is maar geen paniek, ze wordt nog opgenomen door het brood. Zet de salade minstens 30 minuten (maar liever nog wat langer) weg op een frisse plaats. In het beste geval eindig je met goed doorweekte broodkorsten die toch nog een beetje krokant en licht taai zijn.

Snij 400 g Berloumi in blokjes van ongeveer anderhalve centimeter. Frituur op 170°C tot de blokjes mooi gekleurd zijn. Je kan de Berloumi ook op de barbecue grillen.

Panzanella salade met kerstomaatjes en gegrilde Berloumi
Panzanella met Berloumi en basilicum
Hier hebben we de Berloumi in blokjes gesneden en gefrituurd

Andere panzanella recepten

Deze panzanella hebben we gemaakt met nectarines, dat smaakt een beetje als tomaat
Deze panzanella hebben we gemaakt met watermeloen, dat smaakt een beetje als tomaat

We werden o.a. geïnspireerd door: dishing out health, serious eats, …

Deel deze pagina als je dat wil!