Salade Niçoise met Berloumi

De kans dat je deze zomer aan de Franse riviera een salade Niçoise zal eten is eerder klein. Niet getreurd, onze versie is toch veel lekkerder. Vooral omdat we niet alles naast elkaar leggen maar lekker door elkaar mengen. Bovendien is het een salade Niçoise zonder tonijn. We laten die voorlaatste tonijn gewoon rondzwemmen en gebruiken samen met gekookte eitjes en een klein beetje ansjovis onze eigenste Berloumi als eiwitbron. Bekijk ook eens onze andere saladetips.

salade niçoise, grillkaas, berloumi,

Eitjes koken

In onze salade Niçoise willen we onze eitjes ergens tussen zacht en hard. Niet te lopend maar ook niet te droog. Kook (wij verkiezen stomen) de eitjes exact negen minuten. Als je wil dat de eieren gemakkelijk pellen start dan met kokend water (of stoom) en drop ze na negen minuten in ijswater om af te koelen.

Boontjes koken

Kies voor fijne (Franse) boontjes, die zijn wat eleganter in een salade. Kook de boontjes een zevental minuten in gezouten water en laat net als de eitjes schrikken in ijswater. Onder de koude kraan is ook goed. Maar niet evengoed. In ijswater behouden ze goed hun groene kleur. Droog ze nadien goed af.

Aardappelen koken

Kook vier stevige en vastkokende aardappelen in de schil. Zet ze op in koud water met veel zout en breng langzaam en zachtjes, gedurende ongeveer twintig minuten aan de kook tot je er vlotjes met een puntig mes kan in prikken. Giet de aardappelen af en laat ze een beetje afkoelen tot je ze, al dan niet, kan pellen. Breek of snij de aardappelen in willekeurige stukken. Tip uit de Zuivelarij: je kan de aardappelen ook iets minder lang laten koken en in het kookvocht laten afkoelen.

De vinaigrette

Meestal zit de ansjovis duidelijk zichtbaar in de salade Niçoise maar omdat we al Berloumi gebruiken doen we wat in olie opgelegde ansjovis in de vinaigrette. Doe één geplet en gehakt lookteentje, één koffielepel gele mosterd, wat fijn gesnipperde ui of sjalot, drie cl witte wijnazijn en vier gehakte ansjovis filets (uit olie) samen in een kom. Meng en doe er langzaam en al mengende tien tot vijftien centiliter olijfolie bij. Eventueel nog peper en zout.

De salade Niçoise maken

Meng, in een grote kom, de al gekookte aardappelen, de al gekookte groene boontjes, 400 gram gehalveerde kerstomaatjes, een handvol zwarte olijven, flink wat basilicum en heel wat stevige, jonge sla. Meng met de helft van de vinaigrette goed door elkaar. Doe de gemengde salade Niçoise in een mooie platte kom en werk af met de al gekookte en in partjes gesneden eitjes. Bak of grill de Berloumi en serveer bovenop de salade. Werk af met nog meer van de vinaigrette, enkele gereserveerde blaadjes basilicum en olijven.

Deel deze pagina als je dat wil?