Pasta carbonara met ricottasaus

Dit is geen klassieke carbonara saus met eieren. We maken de ricottasaus met de Ricotta van Berloumi uit onze Zuivelarij. Behalve lekker is deze witte saus met ricotta ook heel gemakkelijk te maken. Omdat er in onze Ricotta van Berloumi heel veel stabiele eiwitten zitten zal de saus niet snel gaan schiften. We gebruiken bloem noch boter (roux) in de witte saus waardoor de kaassmaak veel sterker naar voor komt. Het spek bakken we samen met ajuin en een beetje look. Het uitgesmolten aromatische spekvet gebruiken we later in onze saus. Zo gaat er niets verloren en krijg je met een kleine hoeveelheid vlees toch een maximale vleessmaak. Begin met de spekjes.

Ricottasaus

ricottasaus, ricotta, witte saus
Door het hoge gehalte aan stabiele eiwitten van onze ricotta zal de saus niet snel gaan schiften.

Roer 250 gram ricotta en 150 gram volle melk goed los en verwarm ondertussen op een zacht vuur. Voeg al roerend het uitgesmolten, aromatische vet van de spekjes (hiernaast) toe. Voeg 50 gram of meer fijn geschaafde Parmezaan toe en roer terwijl je de saus warm houdt. Kruid met peper en een beetje zout. De saus is klaar. Hou ze warm.

Wil je het nog wat magerder? Gebruik dan magere melk of zelfs het kookvocht van de pasta om de ricottasaus aan te lengen.

Spekjes

Door fijngesneden spek met ui en look te bakken krijg je een maximale vleessmaak.

Snij 200 gram ontbijtspek fijn en bak het langzaam aan in 3 cl olie. Voeg na tien minuten, als het spek al gebakken is, één fijngesneden ui toe. Laat minstens 15 minuten rustig bakken tot de ui bruin is geworden. Voeg nog één geperste of fijn gesneden lookteen toe en laat de look nog even meebakken. Let op want vanaf hier gaat nu snel.

Gebakken spekjes zijn altijd lekker maar met deze techniek kan je ook de smaak van groenten en kruiden in het vet en vervolgens in de saus krijgen.

Kook 250 gram pasta beetgaar. Meng de gekookte pasta met de ricottasaus en de spekjes. Werk af met kruiden en eet met veel groenten.

Gebruik bij voorkeur een wat bredere, zwaardere en/of geribbelde pasta die de saus goed kan vasthouden. Voor een fijne pasta kan je de saus een beetje dunner maken.