Deze ricotta koekjes zijn de allerbeste. Als ze goed gelukt zijn hebben ze een krokante buitenkant en een taaie binnenkant. Door bruine boter te gebruiken hebben ze een heerlijke nootachtige, rijke smaak. Je moet wel eerst bruine boter maken maar het is de moeite waard. In de Zuivelarij doen we niet zo aan makkelijke recepten. Wij willen lekkere koekjes. Verslavende koekjes!

ricotta koekjes, ricotta van berloumi, bruine boter

Ricotta koekjes met bruine boter en vanille

Smelt in een een voldoende grote pot 140 gram boter. Voeg, eens de boter gesmolten is een halve in tweeën gespleten vanillestok toe. Laat de boter koken terwijl je roert. In het begin zal de boter pruttelen en dampen. Kook op zacht vuur tot de boter lichtjes bruin wordt. Er is nu geen damp meer zichtbaar en de boter zal niet langer pruttelen. Giet de boter over in een andere kom en zorg er voor dat je al het lekkere bezinksel mee hebt. Laat de boter afkoelen tot kamertemperatuur. Als je een keukenthermometer bij de hand hebt. Bruine boter krijg je vanaf 120°C en bij 150°C heb je zwarte boter. Alles tussen 120°C en 150°C is lekker. Alles boven 150°C is ongezond.

Meng de afgekoelde boter met 195 gram suiker, 4 gram zout en 1,5 gram bakpoeder. Meng alles goed door elkaar en voeg 110 gram ricotta van Berloumi toe. Meng als laatste 125 gram bloem onder het mengsel.

Schep kleine hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakvorm. Dat gaat makkelijk met een ijsschepper. Laat voldoende plaats tussen de hoopjes want het beslag zal open vloeien.

Bak de ricottakoekjes in een oven van 180°C gedurende ongeveer 12 minuten. Ofwel tot de koekjes bruin zijn aan de rand maar nog bleek in het midden.

Laat de ricotta koekjes helemaal op de bakplaat afkoelen. Weersta aan de verleiding … ze zijn het lekkerste als ze helemaal afgekoeld zijn.

Deel deze pagina als je dat wil!