Berloumi, logo, de zuivelarij

Geroosterde pompoensoep met bruine tijmboter en Berloumi

Deze soep van geroosterde pompoen is zeker te verkiezen boven een soep van gekookte pompoen. De hitte van de oven breekt de complexe koolhydraten in de pompoen af tot eenvoudige suikers die vervolgens verder karamelliseren terwijl ze intense geroosterde aromas vormen. Het roosteren duurt ongeveer anderhalf uur maar verder heb je er geen omkijken naar. 

 

Geroosterde pompoensoep

Verwarm de oven voor op 200°C. Haal de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op. Snij een kleine butternut pompoen van ongeveer twee kg in de lengte doormidden (of in vier parten) en haal er met een lepel de zaden en draden uit. Bewaar de zaden voor later. Wrijf de pompoen helemaal in met olie en een beetje zout en versgemalen zwarte peper. Rooster de pompoen in de oven gedurende minstens één uur. 

Doe ondertussen iets anders.

Stoof gedurende 10 minuten twee kleine fijngesneden preien (enkel wit en lichtgroene delen) en één fijn gesneden ui aan in minstens 50 g boter. Voeg één liter groentebouillon en twee laurierblaadjes toe. Laat ongeveer 15 minuten sudderen. Verwijder de laurierblaadjes. 

Haal de pompoen uit de oven, laat deels afkoelen en haal vervolgens met een lepel het vlees van de schil. Voeg het pompoenvlees toe aan de soep en mix alles met de staafmixer zeer grondig tot een dikke gladde soep.

Voor een nog gladdere soep kan je ze na het mixen ook nog eens door een fijne draadzeef halen. Kippenfond kan de groentebouillon vervangen.

Berloumi in bruine tijmboter

Haal ongeveer 1 eetlepel verse tijmblaadjes van hun takjes.

Snij 250 g Berloumi in achtereenvolgens 5 plakken, 15 balken en 45 stukjes. Bak de blokjes Berloumi aan in een gemiddeld hete pan terwijl je ze voortdurend draait en draait en draait. De Berloumi blokjes moeten aan zoveel mogelijk kanten mooi gebakken zijn.

Haal de Berloumi blokjes uit de pan en begin onmiddellijk met de bruine tijmboter. 

Zet het vuur iets hoger en verhit 100 g boter terwijl je zachtjes met de pan blijft bewegen. Wacht tot het schuim van de boter weg trekt en/of tot de boter bruin wordt en een nootachtige geur krijgt. Haal de pan dan onmiddellijk van het vuur. Blijf nog even met de pan schudden en gooi er vervolgens de tijmblaadjes in. 

Spring achteruit !

Voeg, als het grootste gevaar geweken is, eventueel nog een beetje citroensap en grof gemalen zwarte peper toe en serveer de Berloumi met de boter over de soep.

Krokante, gezouten pompoenpitten

Haal de verse pompoenpitten uit de zaadlijsten. Afhankelijk van je slijm tolerantie is dat een beetje een gedoe (enkele tips vind je hier). Was het pompoenzaad grondig onder stromend water. Droog de zaadjes met keukenpapier en laat ze minstens een uurtje drogen. Of droog de zaden in de nog warme oven na het roosteren van de pompoen. 

Meng de droge zaden heel goed met een klein beetje olie en zout en/of peper. Spreid de zaadjes uit op een met bakpapier beklede braadslede. Bak gedurende ongeveer 20 minuten in een 160°C hete oven. 

Je kan de krokante pompoenpitten een hele tijd bewaren. Wacht wel tot ze helemaal afgekoeld zijn alvorens ze in een potje af te dekken.

Foto's van Fans

Als jong bedrijf dat een product wil introduceren kan je er alleen maar van dromen en oprecht dankbaar zijn als mensen het gebruiken, mooi fotograferen, delen en hopelijk ook opeten ...
pompoensoep, geroosterde pompoenpitten, berloumi
%d bloggers liken dit: