Deze soep van geroosterde pompoen is veel lekkerder dan een gewone, gekookte pompoensoep. Het roosteren duurt ongeveer een uurtje maar verder heb je er geen omkijken naar. Dan nog pompoenpitten roosteren en Berloumi bakken en je hebt een feestelijke of voedzame maaltijdsoep.
De hitte van de oven breekt de koolhydraten in de pompoen af tot suikers die vervolgens verder karamelliseren terwijl ze intense geroosterde aroma’s vormen.
Geroosterde pompoensoep
Verwarm de oven voor op 200°C. Haal de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op. Snij een kleine butternut pompoen van ongeveer twee kg in de lengte doormidden (of in vier parten) en haal er met een lepel de zaden en draden uit. Bewaar de zaden voor later. Wrijf de pompoen helemaal in met olie en een beetje zout en versgemalen zwarte peper. Rooster de pompoen in de oven gedurende minstens één uur. Doe ondertussen iets anders.
Stoof gedurende 10 minuten twee kleine fijngesneden preien (enkel wit en lichtgroene delen) en één fijn gesneden ui aan in minstens 50 g boter. Voeg één liter groentebouillon en twee laurierblaadjes toe. Laat ongeveer 15 minuten sudderen. Verwijder de laurierblaadjes.
Haal de pompoen uit de oven, laat deels afkoelen en haal vervolgens met een lepel het vlees van de schil. Voeg het pompoenvlees toe aan de soep en mix alles met de staafmixer zeer grondig tot een dikke gladde soep.
Voor een nog gladdere pompoensoepsoep kan je ze na het mixen ook nog eens door een fijne draadzeef halen. Kippenfond kan de groentebouillon vervangen.
Berloumiblokjes in bruine tijmboter
Haal ongeveer 1 eetlepel verse tijmblaadjes van hun takjes.
Snij 250 g Berloumi in stukjes (achtereenvolgens 5 plakken, 15 balken en 45 stukjes). Bak (eigenlijk frituur) de blokjes Berloumi aan in 70 g boter in een gemiddeld hete pan terwijl je ze voortdurend beweegt. De Berloumi blokjes moeten aan zoveel mogelijk kanten mooi gebakken zijn.
Op een gegeven moment, als er geen damp meer boven de pan hangt gaan de blokjes Berloumi snel kleuren. Neem de pan dan onmiddellijk van het vuur en doe er 30 g koude boter in samen met de tijm. Het zal een beetje bruisen maar geen paniek. Blijf met de pan goed schudden om alles een beetje af te koelen.
Voeg, als het grootste gevaar geweken is, eventueel nog een beetje citroensap en grof gemalen zwarte peper toe en serveer de Berloumi met de boter over de pompoensoep.
Pompoenpitten roosteren
Pompoenpitten roosteren kost je wel wat werk maar het resultaat mag er zijn. Haal de verse pompoenpitten uit de zaadlijsten en het vruchtvlees. Dat is een beetje een gedoe (enkele tips vind je hier). Was het pompoenzaad grondig onder stromend water. Droog de zaadjes met een handoek en laat ze minstens een uurtje drogen. Of droog de zaden in de nog warme oven na het roosteren van de pompoen.
Meng de droge zaden heel goed met een klein beetje olie en zout en/of peper. Spreid de zaadjes uit op een met bakpapier beklede braadslede. Bak gedurende ongeveer 20 minuten in een 160°C hete oven.
Je kan de krokante pompoenpitten een hele tijd bewaren. Wacht wel tot ze helemaal afgekoeld zijn alvorens ze in een potje af te dekken. Serveer de geroosterde pompoenpitten bij de pompoensoep.
Onze pompoensoep door anderen
Pro techniek: soep uit de snelkookpan met karnemelk.
De techniek om deze soep te maken komt uit het geweldige Modernist Cuisine. De zoete karamelsmaak die door de snelkookpan ontstaat temperen we door verzuurde melkwei van onze Labneh toe te voegen maar je kan het evengoed met karnemelk. Je zou kunnen zeggen dat het karnemelkpap met pompoen is.
Door de knolselder in de snelkookpan te koken in combinatie met natriumbicarbonaat komt een karamelseringsproces op gang dat normaal gezien niet te bereiken is. Natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat de pH wordt verhoogd en het mengsel minder zuur wordt. Hierdoor treedt er een sterker karamelisering proces op
Knolseldersoep met grillkaas blokjes.
Smelt 50 gram boter in de snelkookpan. Voeg 500 g geschilde en in stukken gesneden knolselder, 10 gram zout en 5 gram natriumbicarbonaat toe aan de boter en meng alles zeer goed door elkaar.
Zet het deksel op de snelkookpan en stel ze in op de hoogste stand. Begin het mengsel te koken tot de snelkookpan op maximale druk komt. Schud regelmatig met de pan en zet het vuur aanvankelijk niet te hoog. Als de pan op druk is kook je de soep nog twintig minuten verder zonder dat de pan gaat ventileren. Laat de pan na twintig minuten ontluchten door ofwel: te wachten, koud water over de pan te laten stromen of door de drukknop van de pan te gebruiken.
Voeg een deel van 1 liter karnemelk of zure melkwei toe en mix de soep met een staafmixer helemaal goed glad.
Deel deze pagina als je dat wil?