Pasta met lentegroenten en Berloumi

Deze pasta Primavera zit boordevol lentegroenten. Je kan hem dan ook enkel in de lente maken. Tuinbonen en verse doperwtjes zijn enkel dan verkrijgbaar. Voor vier personen heb je netto ongeveer 1 kg groene lentegroenten (hieronder) nodig. De nadruk ligt in dit recept op de lentegroenten en minder op de pasta.

Het is heel belangrijk om alle groenten afzonderlijk te blancheren of te koken. Al even belangrijk is het om ze onmiddellijk nadien in ijswater te droppen. Koud water is ook goed maar niet evengoed. Door ze onmiddellijk in ijswater te doen wordt de mooie groene kleur gefixeerd en blijft de zoete smaak beter behouden.

Blancheer de tuinbonen één minuut en dubbeldop ze nadien. Blancheer de Franse boontjes zeven minuten, de korenaar asperges één minuut en de groene asperges twee minuten. De erwtjes één minuut. Je kan ook nog andere groene lentegroenten gebruiken en erwtjes uit de diepvries kunnen ook.

Schep de groene groenten onmiddellijk in ijswater tot ze afgekoeld zijn. Laat ze nadien goed uitlekken en/of droog ze goed af in een handdoek. Bewaar voor straks.

Laat 50 gram boter smelten samen met 30 gram olijfolie. Doe er 2 geplette looktenen en 90 gram pijnboompitten bij. Laat de pijnboompitten lichtjes kleuren zonder de boter bruin te laten worden. Het lookaroma zal nu overweldigend zijn. Kruid met zwarte peper.

Kook ondertussen 120 gram pasta beetgaar in niet al te veel flink gezouten water. Het is echt niet nodig om pasta in veel water te koken en we hebben straks het zetmeel uit het kookwater nodig voor de saus. Giet de pasta af en bewaar ongeveer 300 gram van het kookwater.

Haal de looktenen uit de boter en voeg vervolgens de geblancheerde groenten toe. Verwarm de groenten in de aromatische boter en doe er ook de pasta bij. Verwarm op hoog vuur en doe er enkele lepels van het pastawater bij. Voeg 150 gram van onze Labneh toe (of gebruik zure room) Voeg verder pastawater toe tot er een romige saus verschijnt.

Voeg nog 5 gram citroenzestes, 5 gram citroensap en 30 gram gehakte groene kruiden toe.

Normaal gezien gaat er nog een dosis parmezaan door de pasta. Wie kiezen natuurlijk voor gebakken Berloumi. Snij 400 gram Berloumi in plakjes en bak ze in een klein beetje olijfolie. Bak de Berloumi goed bruin en zorg ervoor dat hij binnenin goed warm is. Serveer de gebakken Berloumi bovenop de groenten.