palmkool, kikkererwten, berloumi, salade

We durven het bijna niet te zeggen maar deze salade met palmkool heeft zoveel textuur dat Berloumi er overbodig bij wordt.

De harde palmkool wordt hier gebakken tot taaie, bijna vlezige en soms krokante stukjes. De gebakken kikkererwten met hun nootachtige smaak, droge buitenkant en smeuïge binnenste zorgen voor nog veel meer textuur. Dit recept is voor vier personen. Je kan het zowel warm als koud (niet ijskoud) eten.

Krokant gebakken palmkool

Haal ongeveer 400 g palmkool van de stelen. Was de bladeren en droog ze heel goed in de slazwierder. Snij de palmkool in onregelmatige reepjes. Bak de palmkool in 5 cl olijfolie. Blijf roeren en bakken tot de kool donker kleurt en een knisperend geluid begint te maken. Het bakken mag gerust vijftien minuten en langer duren.Als je de palmkool niet wast dan kan je ze veel makkelijker bakken. Wees niet bevreesd als de kook tijdens het bakken heel donker begint te kleuren. De palmkool kan je vervangen door een krulkool of boerenkool. Ze zullen echter iets minder krokant bakken. In een rauwe bereiding zou je kunnen overwegen om de kook niet te bakken. Snij ze in dat geval heel fijn en masseer ze hardhandig met olijfolie. De olie zal in de wasachtige koolbladeren dringen en ze zachter maken.

Gebakken kikkererwten

Spoel 600 g kikkererwten uit blik (twee blikken) onder stromend water en laat ze heel goed uitlekken. Doe de kikkererwten in een kom of bakplaat en droog ze grondig met keukenpapier. Voeg 3 cl olijfolie, een halve koffielepel komijnpoeder en een halve koffielepel paprikapoeder en een snuifje zout toe en meng dit goed door elkaar. Bak de kikkererwten op een bakplaat in een oven van 150 °C gedurende ongeveer 40 minuten. De kikkererwten zullen dat voor bijna de helft gekrompen zijn.

Je kan de kikkererwten bakken tot ze helemaal krokant zijn, ze vormen dan op zichzelf al een lekker en gezond borrelhapje. Het vergt een beetje timing maar wij verkiezen een krokante buitenkant terwijl ze binnenin nog zacht en vochtig zijn. Bekleed de bakplaat met bakpapier om de reinigingswerken te vergemakkelijken. 

Vinaigrette en samenstelling

Rooster 70 g pijnboompitten in een droge pan. Combineer in een mengkom die voldoende groot is om straks alles te bevatten de volgende ingrediënten: 1 kleine geraspte lookteen, 6 fijngesneden gedroogde tomaten, 1 theelepel mosterd, een scheutje tabasco, 2 fijngesneden lente-uitjes, 2 cl sherry of rode wijnazijn, 2 cl citroensap, een halve theelepel citroenzestes. Meng goed door elkaar en voeg er al goed door elkaar mengend nog 3 cl olijfolie aan toe.

Voeg de gebakken palmkool en de kikkererwten toe, samen met nog ongeveer 20 g grof gesneden kruiden zoals koriander, platte peterselie en munt.

Hou de pijnboompitten aandachtig in de gaten want ze verbranden sneller dan je denkt. We raden het sterk af maar in de vinaigrette kan je wellicht iets weg laten indien niet voorradig. Wat betreft de grof gesneden kruiden zijn wij fan van heel veel verse kruiden maar pas dit gerust aan je eigen voorkeur aan. 

Stuur ons je eigen versie via social media en het zou zomaar kunnen dat we dit gerecht op het feestje van je keuze komen klaar maken.

Deel deze pagina als je dat wil!