Warme salade met gebakken palmkool en krokante kikkererwten.
Deze salade met gebakken palmkool en krokante kikkererwten heeft zoveel textuur dat onze Berloumi er bijna overbodig bij wordt.
De stugge palmkool wordt hier gebakken tot taaie, bijna vlezige en soms krokante stukjes. De gebakken kikkererwten met hun nootachtige smaak, droge buitenkant en smeuïge binnenste zorgen voor nog veel meer textuur. Dit recept is voor vier personen. Je kan het zowel warm als lauw eten. En nog iets! Dit is ook heel lekker bovenop een bordje van onze Labneh.
Gebakken palmkool
Haal ongeveer 400 g palmkool van de stelen. Was de bladeren niet of was en droog ze heel goed in de slazwierder. Snij de palmkool in onregelmatige reepjes en bak ze in 5 cl olijfolie. Blijf roeren en bakken tot de kool donker begint te kleuren en een knisperend geluid begint te maken. Het bakken mag gerust vijftien minuten en langer duren.
De palmkool kan je vervangen door krulkool of boerenkool. Ze zullen echter iets minder krokant bakken.
Krokante kikkererwten
Spoel 600 g kikkererwten uit blik (twee kleine blikken) onder stromend water en laat ze heel goed uitlekken. Doe de kikkererwten in een kom of bakplaat en droog ze grondig met keukenpapier. Voeg 3 cl olijfolie, een halve koffielepel komijnpoeder of ras el hanout en een halve koffielepel paprikapoeder en een snuifje zout toe en meng dit goed door elkaar.
Bak de kikkererwten op een bakplaat in een oven van 190 °C gedurende ongeveer 30 minuten. De kikkererwten zullen dat voor bijna de helft gekrompen zijn. Roer ze af en toe kort door elkaar.
Je kan de kikkererwten verder bakken tot ze helemaal krokant zijn, ze vormen dan op zichzelf al een lekker en gezond borrelhapje. Het vergt een beetje timing maar wij verkiezen een krokante buitenkant terwijl ze binnenin nog zacht en vochtig zijn.
Vinaigrette met gedroogde tomaat
Rooster 70 g pijnboompitten in een droge pan. De pijnboompitten kan je eventueel achterweg laten.
Combineer in een mengkom die voldoende groot is om straks alles te bevatten de volgende ingrediënten: 1 kleine geraspte lookteen, 6 fijngesneden gedroogde tomaten, 1 theelepel mosterd, een scheutje tabasco, 2 fijngesneden lente-uitjes, 2 cl sherry of rode wijnazijn, 2 cl citroensap, een halve theelepel citroenzestes. Meng goed door elkaar en voeg er al goed door elkaar mengend nog 3 cl olijfolie aan toe.
Je kan ook een shortcut nemen door in plaats van de vinaigrette hierboven gewoon half gedroogde tomaatjes in kruidige olie te mengen met een scheutje balsamico azijn.
Alles samen in de pan
Voeg de krokant gebakken kikkererwten toe aan de pan met de gebakken palmkool. Voeg ook de vinaigrette toe en pijnboompitten.
Hou de pijnboompitten aandachtig in de gaten want ze verbranden sneller dan je denkt. We raden het sterk af maar in de vinaigrette kan je wellicht iets weg laten indien niet voorradig. Wat betreft de grof gesneden kruiden zijn wij fan van heel veel verse kruiden maar pas dit gerust aan je eigen voorkeur aan.
Deel deze pagina als je dat wil!