We zijn nogal trots op dit recept. Het combineert heel veel lekkere dingen in slechts één pan. Door de paccheri rechtop te zetten zorgen we voor heel veel krokante korstjes in combinatie met de smeuïge vulling van Ricotta van Berloumi uit de Zuivelarij. Mits de juiste pan bij de hand kan je trouwens alles in één pan klaarmaken.

De hoeveelheden hieronder zijn goed voor vier personen in een pan zoals die van ons met ongeveer 30 centimeter doorsnede.

vulling voor cannelloni, vulling voor paccheri
De Ricotta van Berloumi bevat weinig vocht en is ideaal om de paccheri te vullen.

Ricotta vulling

Laat 700 gram diepvries spinazie ontdooien en uitlekken. Duw het teveel aan vocht goed uit de spinazie. Gebruik bij voorkeur gesneden diepvriesspinazie. Meng de spinazie met 700 gram Ricotta van Berloumi, 2 eieren, 200 gram mozzarella en 100 gram gemalen parmezaan. Kruid goed met peper, zout en nootmuskaat. Je kan ook andere groene groente of kruiden gebruiken in de vulling. Blancheer het groen kort en hak het heel fijn.

paccheri vullen
Wij maken de saus in dezelfde pan die we later in de oven kunnen schuiven.

Tomatensaus

Snij 1 grote ui klein en stoof glazig gedurende 20 minuten in 5 cl olijfolie. Voeg naar het einde 2 gekneusde en gehakte looktenen, een halve theelepel chilivlokken en een theelepel oregano toe. Voeg 3 eetlepels tomatenconcentraat toe en laat nog kort meebakken. Blus alles met ongeveer 1 liter tomaten pasata. Laat minstens een half uurtje zachtjes koken en voeg eventueel enkele takken verse basilicum toe.Voeg zout toe en proef.

ricotta, spinazie, paccheri

Paccheri vullen

Kook 600 gram paccheri pasta halfgaar in gezouten water. Spoel heel kort onder koud water en laat ze verder afkoelen.

Doe de vulling in een spuitzak. Zorg ervoor dat de opening van de spuitzak even groot of kleiner is dan de opening van de paccheri of cannelloni. Doe ongeveer 1 centimeter tomatensaus in de pan of ovenschaal. Vul de pasta met de vulling en stapel rechtstaand naast elkaar in de tomatensaus. Zet de gevulde pasta goed tegen elkaar aan. Als de pan bijna gevuld is kan je wat tomatensaus aanvullen of wegnemen. De saus mag tot net onder de bovenkant van de pasta staan. Strooi bovenop 50 gram geschaafde parmezaan en 100 gram mozzarella. Sluit met een deksel of aluminium folie en zet gedurende 30 minuten in een oven van 200°C. Verwijder deksel of folie en gratineer tot je een mooie krokante korst hebt.

De paccheri is nog niet helemaal gaar. Daarom gaat de met kaas bestrooide pasta eerst nog 30 minuten onder deksel in de oven.
Door de paccheri rechtop te zetten zorg je voor heel veel krokante stukjes. En dat zijn de lekkerste stukjes.

Deel deze pagina als je dat wil!