Als je deze macaroni wil maken dan heb ik goed nieuws en slecht nieuws.

Het goede nieuws is dat we deze macaroni niet op de traditionele manier maken maar in slechts één kookpot. Je hebt dus weinig afwas en het recept is eigenlijk poepsimpel. Het slechte nieuws is dat je één ingrediënt nodig hebt dat niet zomaar te koop is. Je vind het enkel in de gespecialiseerde webshop of als je bij ons in de winkel langs komt.

We doen eens zot en maken dit recept voor tien tot vijftien personen.

Macaroni met smeltkaas, spek en ricotta van Berloumi

Bak 1 kg spekblokjes aan in 5 cl olijfolie. Gebruik een grote kookpot van minstens tien liter. Kies bij voorkeur voor een brede en lage kookpot. Maak je het recept voor vier dan volstaat een kookpot van vijf liter. Bak ongeveer 10 minuten tot de spekblokjes beginnen te bakken en voeg dan 500 gram fijngesneden ajuin toe. Laat de ajuin ongeveer 20 minuten meebakken op zacht vuur meebakken tot hij mooi gekleurd is maar niet tè. Het is van algemeen smaakbelang dat de ajuin goed gekleurd is zonder te verbranden. Doe er wat peper van de molen over naar smaak. Zout is vermoedelijk niet nodig want er zit al spek en kaas in de macarone

Voeg nu 5 liter water en 1 liter volle room toe. Verwarm en voeg ook 1,5 kg korte macaroni toe (geen lange slingers). Breng onder voortdurend roeren aan de kook en zet vervolgens het vuur lager. Blijf regelmatig roeren tot de macaroni vrijwel gaar is.

Dan komt het moeilijkst vindbare ingrediënt er aan te pas. Voeg 60 gram natriumcitraat (of een ander smeltzout) toe en roer door de pasta. Voeg 1 kg ricotta van Berloumi (vier potjes) toe en roer goed door elkaar terwijl je de pasta verder blijft verwarmen. Voeg langzaam en onder voortdurend roeren 1,5 kg gemalen kaas. Houd het de pasta ondertussen goed warm zodat de kaas kan smelten.

Deel deze pagina als je dat wil