Ricotta-kaastaart met Labneh

In deze ricottataart met Ricotta van Berloumi vind je ook nog een ander geweldig lekker product uit onze Zuivelarij terug. Labneh maakt deze ricotta kaastaart frisser en romiger. Op aromatisch vlak houden we het heel eenvoudig. Als smaakmaker gebruiken we namelijk mandarijntjes in en op de taart.

ricotta, kaastaart, mandarijn, labneh
kaastaart, bodem, koekjesbodem

De koekjesbodem maken

Stop 250 gram koekjes in een stevige zak en rol erover met de deegrol tot het kruimels zijn. Het maakt niet uit als er nog wat grotere stukjes in zitten. Het maakt ook niet uit welke koekjes je precies gebruikt. Alle koekjes die goed stevig zijn en van ver op speculaas lijken, zijn goed.

Daarna bekleed je de bodem van een springvorm met bakpapier. Wrijf de zijkanten in met margarine.

Doe de koekjes in de vorm en giet er 60 gram gesmolten boter over. Vermeng de koekjes met de boter. Dat kan allemaal in de vorm, je hoeft daarvoor niets anders vuil te maken. Eventueel kan je nog wat specerijen aan de koekjes toevoegen.

Nu dam je het koekjesmengsel aan met de hand of met de onderkant van een glas. De bodem lijkt redelijk brokkelig, maar dat is niet erg. Straks bevochtigt het kaastaartbeslag de bodem verder. Je moet de bodem ook niet voorbakken.

taartbeslag, kaastaartbeslag

Het ricottataartbeslag maken

500 gram Ricotta van Berloumi, 500 gram Labneh, 200 gram kristalsuiker, fijne zeste en sap van drie mandarijntjes en zes hele eieren meng je in een keukenrobot of met een handmixer.

Meng alles goed door elkaar, zonder er teveel lucht onder te kloppen. Daarom doen wij de eieren als laatste in het beslag.

Omdat zowel onze Ricotta als onze Labneh heel stevig zijn, kan je hier veel aromatische sappen toevoegen. We zouden het maar matig appreciëren, maar als je toch andere ricotta of een Griekse yoghurt of platte kaas gebruikt, voeg dan wat minder sap van mandarijntjes toe.

Stort het beslag op de koekjesbodem. Het is redelijk lopend, dus je moet het niet glad strijken. Om de lucht te laten verdwijnen, klop je enkele keren met de vorm op tafel. We willen een stevige compacte taart bakken, die niet rijst terwijl hij bakt.

ricottataart, kaastaart

De ricottataart bakken

Voor het mooiste resultaat bak je de kaastaart in twee stappen. Eerst in een warme oven en vervolgens op een lage temperatuur. De rand wordt dan iets bruiner en komt een beetje naar boven; perfect voor als je de bovenkant van de kaastaart nadien wil bedekken met mandarijntjes, bosbessen of ander fruit.

Verwarm de oven tot zijn maximum temperatuur. Je bakt de taart nu ongeveer 10 minuten. Daarna zet je de oven open, en verlaag je temperatuur naar 110°C. Sluit de ovendeur pas terug wanneer de temperatuur voldoende gedaald is. De taart moet nu nog twee uur bakken.

Mandarijntjes in kruidige siroop

mandarijn cheesecake

Giet het sap van een blik mandarijntjes in een kleine pan. Hou de mandarijntjes apart, en laat ze uitlekken. Kook het sap helemaal in met een koffielepel roze peper en drie kruidnagels. Je kan nog meer specerijen toevoegen als je dat wil. Wanneer het sap is ingekookt, laat je de pan een beetje afkoelen. Als laatste voeg je een eetlepel honing aan de mandarijntjes toe, en roer je het goed door elkaar.

Ander recept voor ricottataart

Dit recept lijkt veel op de ricottatatataart die je in onze winkel kan kopen. Het is een ricottataart met een beetje citroen en vanille er in. Goed voor twee taarten in een springvorm van achttien centimeter doorsnede.

Ricottataart met citroen

De koekjesbodem maken

Smelt 40 gram boter. Steek ondertussen 200 gram koekjes in een stevige zak en verbrijzel tot het kruimels zijn. Als de boter gesmolten is vermeng je de koekjes met de boter.

Daarna bekleed je de bodem van een springvorm met bakpapier. Wrijf de zijkanten in met margarine.

Doe het koekjesmengsel in de bakvorm en duw dit aan met de hand of met de onderkant van een glas.

Het ricottataartbeslag maken

1125 gram Ricotta, 375 g Labneh, 300 g kristalsuiker, 30 g tapioca zetmeel (of maiszetmeel), 75 ml citroensap, een zeste van citroen, 3 hele eieren en 3 eidooiers meng je goed door elkaar.

Als laatste doe je dit beslag op de koekjesbodem.

De ricottataart bakken

Bak de taart op 225°C voor 40 à 45 minuten (in een niet voorverwarmde oven).

Voedingswaarde ricottataart

Hoeveel calorieën zitten er in onze kaastaart:

VoedingswaardePer 100g
Energie (kJ/kcal)248,5
Vetten (g)
Waarvan verzadigde vetzuren (g)
13
7,8
Koolhydraten (g)
Waarvan suikers (g)
24,8
18,9
Eiwitten (g)7,9
Zout (g)0,4

Smakelijk en deel deze pagina als je dat wil!