gebakken witloof, berloumi, veenbessen

Witloof bakken durft wel al eens te mislukken. Eens het witloof begint te stoven in zijn eigen vocht mag je het eigenlijk vergeten. Maar het kan wel! Volg onze tips om witloof goed te bakken.

Gebakken witloof met veenbessen en Berloumi

Recept voor twee personen

Snij 1 kg witloof in de lengte doormidden. Bak het witloof in 50 gram boter gedurende minstens een half uur. Zet het vuur aanvankelijk hoog en blijf het witloof losmaken van de bodem. Gebruik grote pan waar je naar hartenlust met een platte spatel of schep over de bodem mag schrapen. De stukjes die lijken aan te bakken zullen later de lekkerste blijken te zijn. Kijk hierboven naar onze pan.

Doe een handvol veenbessen in een kleine pan met een scheutje sinaasappelsap. Laat kort koken tot de veenbessen open springen maar kook ze niet helemaal plat. Het witloof in ondertussen helemaal gaar en goed aangebakken. Schep de veenbessen over de pan met het witloof en hoe warm op een zacht vuur.

Snijd een pakje Berloumi van de Zuivelarij in plakjes van ongeveer één centimeter en bak de Berloumi aan beide kanten goudbruin in een pan. Serveer de Berloumi op het witloof en zet met de pan op tafel. Maak er een lekkere aardappelpuree bij.

Witloof bakken doe je zo! De tijd dat witloof ook wit in de pan moest verschijnen is voorbij. Bak het witloof op een pan waar je de bakresten makkelijk kan op losmaken. Gebruik bij voorkeur een stalen pan en geen antiaanbakpan. Als het aanbakken echt te erg wordt kan je de pan tussendoor snel een beetje blussen met water maar in principe zal het witloof zelf genoeg water verliezen tijdens het bakken. Blijf bakken tot je gekleurde witloofblaadjes ziet verschijnen.

Stel dat er plots veel vocht op de pan verschijnt. Dan kan je dat met een lepel een beetje weg nemen. Als je wil kan je het nadien opnieuw toevoegen aan de pan.

Deel deze pagina als je wil dat je witloof voortaan beter gebakken is!