Caponata is een Siciliaanse klassieker. Met zijn Arabische en Spaanse invloeden is de Siciliaanse keuken helemaal anders dan de Italiaanse keuken. Deze caponata zit boordevol smaakmakers met zoet en zuur. De caponata maken kost je slechts een half uur en als je ons Zuivelarij recept volgt heb je slechts één pan nodig. We maken hem met walnoten in plaats van pijnboompitten. Op een bruschetta met onze Berloumi grillkaas. Lekker!

Caponata, caponata maken,

De caponata maken

Gebakken aubergine stukjes
Omdat de aubergine klein gesneden is moet je ze niet zouten voor het bakken.
Gebakken walnoten
Klassieke caponata is met pijnboompitten maar wij gebruiken walnoten.

Hak 150 gram walnoten grof en toast ze gedurende vijf minuten in ongeveer 3 cl olijfolie. Blijf voortdurend roeren tijdens het bakken. Haal de noten uit de pan en voeg nadien 3 cl nieuwe olijfolie toe. Bak hierin 2 in kleine stukken gesneden aubergine. Bak op hoog vuur tot de aubergine begint te kleuren en zacht is geworden (foto). Schuif de aubergine naar de rand van de pan.

Voeg opnieuw een beetje olijfolie tot en bak, nog steeds in dezelfde pan, 2 in stukken gesneden rode paprika, 3 in stukjes gesneden witte selderstelen, 1 halve in stukken gesneden bot lente-ui, 2 gehakte lookteentjes. Bak verder aan en meng nadien opnieuw met de aubergine.

Voeg 100 gram tomatenpuree, een halve theelepel gemalen kaneel, 30 gram suiker, 15 gram fijngesneden munt en 15 gram fijngesneden peterselie toe. Laat kort meebakken. Voeg 60 gram zwarte rozijnen en 60 gram kappertjes toe. Blus met 5 cl balsamicoazijn of rode wijnazijn en laat goed uitdampen. Voeg nu nog wat water toe tot de caponata ongeveer op een saus lijkt. Het moet op een saus lijken maar niet op een soep.

Laat de caponata afkoelen en serveer op kamertemperatuur met getoast ciabatta brood en gebakken of op de barbecue gegrilde Berloumi. Caponata maken kan je tot een week op voorhand. Doe hem nog heet in een afgesloten pot en bewaar tot een week in de koelkast. Serveer hem wel altijd op kamertemperatuur

Deel deze pagina als je dat wil!