• Slider Image
  • Slider Image
  • Slider Image
aubergine, hummus, berloumi, grillkaas

Geroosterde aubergines

Dit is één van de meest trefzekere manieren om aubergines lekker en snel klaar te maken. Kies kleine compacte exemplaren voor deze bereiding en gebruik de grootste voor de Baba Ganoush in dit recept.

Snij 4 aubergines elk in acht gelijke parten. Meng ze in een kom met vrij veel zout. Laat minstens een half uur staan en haal ze af en toe door elkaar. Verwarm ondertussen de oven tot +200°C. Spoel de aubergines meermaals af in overvloedig drinkbaar water. Laat ze uitlekken en knijp ze nadien stevig uit.

Meng of bestrijk de aubergines gelijkmatig met 5 cl olijfolie en peper naar keuze. Leg de parten aubergine op een met bakpapier beklede ovenschaal. Rooster 15 – 20 minuten in de ondertussen voorverwarmde oven. Laat ze een beetje afkoelen in een open oven en bak ondertussen de aardappel/Berloumi blokjes.

Aardappel/Berloumi blokjes

Kook 600 g geschilde en vastkokende aardappelen gaar in ongeveer 25 minuten. Laat de aardappelen volledig afkoelen (dit is belangrijk, kook ze eventueel een dag op voorhand). Pluk, was en droog 1/4de bot platte peterselie.

Snij 400 g Berloumi in blokjes van 8/8 millimeter. Doe hetzelfde met de koude aardappelen maar dan minder nauwkeurig.

Bak de aardappelblokjes in 5 dl olijfolie. Voeg wanneer de aardappelblokjes beginnen te kleuren de Berloumi-blokjes toe. Hou alles goed in beweging tot beiden mooi gebakken zijn. Voeg dan de bladpeterselie toe en schud nog even op.

Baba Ganoush Aubergine dip/salade

Baba Ganoush is een aubergine salade/dip uit het Midden-Oosten. Er bestaan verschillende varianten. In dit recept ontbreekt mogelijk paprikapoeder, komijn, peterselie, granaatappel, amandelschilfers … Hier worden de aubergines glad gepureerd maar je kan ze ook grof vermengen/pletten met de andere ingrediënten. Voor een stevige dip kan je het vruchtvlees van de aubergines nog laten uitlekken tot al het vocht er is uit verdwenen.

Doorprik 2 aubergines verschillende keren met een vork of mes. Rooster de aubergines gedurende 20 – 30 minuten in de oven, op hoogste stand. Laat de aubergines deels afkoelen. Snij de aubergines in de lengte doormidden en haal er met een lepel het vruchtvlees uit.

Mix de aubergine puree glad in de keukenmachine samen met 2 teentjes geplette (gerookte) look, 4 cl citroensap, 80 g sesampasta (stevige tahin) en 2 g zout.

Deel deze pagina als je dat wil!