We zijn hier vergeten om de oven gebakken pompoen mee te fotograferen

Polenta wordt gemaakt van grof gemalen maïsgriesmeel. Rond het bereiden van Polenta hangt een waas van allerhande noodzakelijk regels en technieken. De meeste daarvan zijn overbodig. Polenta maken is al even makkelijk als Berloumi bakken. Zelfs als je het doet van niet voorgekookte ‘instant’ polenta zoals wij dat hier doen.

Dat je de hele tijd in de polenta moet roeren … dat je het meel langzaam in het ‘al kokende’ water moet gieten … dat je enkel met een houten lepel in de dezelfde richting mag roeren. Daar is allemaal niets van aan.

De belangrijkste beslissing voor je begint is met welke vloeistof je de polenta wil koken. Water, bouillon, melk of een mengsel van alle drie. Wij gaan voor water omdat melk een nogal zwaar resultaat geeft en bouillon de smaak van de maïs onderdrukt.

Stoofpotje van cantharellen en ui

Reinig 600g cantharellen door er de vuile of houterige delen af te snijden en het zand er af te borstelen. Snij 2 (zoete) uien in vier parten en haal de rokken uit elkaar. Bak de cantharellen op hoog vuur in 3 cl maïsolie en haal ze vervolgens met een schuimspaan uit de pan. Bak nu de ui gedurende twintig minuten in dezelfde pan. Voeg een snuifje zout en grof gemalen zwarte peper toe. Snij ondertussen een lookteen fijn en laat nog een minuut meebakken. Blus de pan met een halve liter witte wijn en laat inkoken tot er vrijwel geen wijn meer overblijft. Meng de cantharellen terug bij de uien. Klaar. Bewaar.

Pompoen met Ras el Hanout

Snij een halve butternutpompoen in grote stukken. Haal er eerst met een lepel de zaden uit. De stukken moeten niet allemaal even groot zijn en het is ook niet nodig om een butternut pompoen te schillen.

Doe de stukken pompoen op een ovenplaat en meng ze met olie, zout en een flinke dosis Ras el Hanout. Meng goed door elkaar en bak gedurende 30 minuten in een oven op 225°C. Laat afkoelen en bewaar voor later.

Polenta maken

Voorgekookte, instant polenta koken duurt slechts vijf minuten. Echte polenta goed koken duurt ongeveer 50 minuten. Dat is heel wat maar het resultaat is beter. De kooktijd kan je voor de helft inkorten door het griesmeel al 12 uur op voorhand in het kookwater te laten weken.

Doe 250 g maïsgriesmeel in vijf keer zoveel water. Breng het, terwijl je constant roert, op hoog vuur aan de kook. Eens aan de kook mag het vuur zo laag dat de polenta nog net blijft koken. Het maïsgriesmeel zal nu al dik zijn en maar het is nog niet gaar. Laat gedurende 50 minuten koken en roer af en toe goed over de bodem en langs de randen.

Als de polenta klaar is zet je het vuur uit en meng je er naar smaak boter of olijfolie en geraspte Parmezaan onder. Omdat er al met Berloumi al grillkaas kaas in ons recept zit gebruiken we 200 g Labneh. Een ander lekker product uit onze Zuivelarij.

Iedereen wacht op de polenta maar de polenta wacht op niemand! M.a.w. als de polenta klaar is moet hij gegeten worden. Tenzij je er koekjes wil van bakken

Opgelet! Tegen de tijd dat je polenta klaar is moet het stoofpotje van cantharellen en de pompoen klaar en warm zijn en de Berloumi gebakken.

Gebakken polenta koekjes

Zoek, terwijl je griesmeel aan het koken is, een klein en laag recipient (een charcuteriebakje is meestal geschikt). Bekleed het bakje met plasticfolie en laat die voldoende over de randen hangen. Als je polenta klaar is stort je het bakje vol met de pudding (je hebt toch altijd teveel). Plooi er de randen over en maak het vlak. Zet het een nachtje in de koelkast om er ’s anderendaags plakjes van te snijden.

Met de overschot van de cantharellen
Met frisse pickles en salade

Snij de afgekoelde en stevige griesmeelpudding in plakjes van ongeveer één centimeter. Bak ze in een antikleefpan in een ruime hoeveelheid maïsolie. Draai ze niet te snel om en bak ze aan twee kanten toe ze echt goed krokant zijn.

Deel deze pagina als je ook graag in de polenta roert !