• Slider Image
  • Slider Image

Chips van pastinaak

Schil 1 kg pastinaken met een dunschiller. Blijf na het schillen verder dunschillen tot je ongeveer 200 g pastinaakslierten over hebt. Alternatief kan je dunne plakjes pastinaak snijden met vleesmachine of mandoline (foto). Droog de pastinaakslierten gedurende 60 minuten in een oven van 70°C. Frituur gedurende 10 seconden op 150°C of bak in een zeer hete oven gedurende korte tijd. Zout onmiddellijk na het frituren met fijn zout.

Drogen is absoluut noodzakelijk bij eender welke groentechips. De groente zal veel minder vet opnemen en moet slechts heel kort en op een lage temperatuur in de frituur.

Sjalot en shiitake in Rodenbach bier

Reinig 400 g sjalot maar hou ze heel (kies liefst voor kleine sjalotjes of snij ze in de lengte doormidden). Bak 200 g shiitake (liefst kleine) aan in een beetje olie. Kies een pan die voldoende groot is en haal na maximum 5 minuten bakken de shiitake uit de pan. Bak in dezelfde pan gedurende 15 minuten en met een beetje nieuwe olie de sjalotten mooi bruin. Blus met  1 flesje Rodenbach of Rodenbach Grand Cru en laat op hoog vuur helemaal uitkoken. Doe de shiitake bij de sjalotten. Klaar.

Je kan ook voor andere paddenstoelen kiezen maar laat ze in ieder geval niet de hele tijd meestoven met de sjalotten. Kies voor een bruin bier met een frisse, scherpe smaak. Rodenbach is bijvoorbeeld prima. 

Crème van pastinaak

Haal de nerf uit de pastinaak (foto). Snij 400 g pastinaak in redelijk kleine stukjes. Kook samen met 200 g volle melk of lichte room en vier kardemonpeulen gedurende 15 minuten. Haal de kardemonpeulen uit het mengsel. Pureer met staafmixer of in de blender tot de crème mooi glad is. Hou warm.

De crème van pastinaak is redelijk zoet. Eventueel kan je een klein deel van de pastinaak vervangen door aardappel. Of gebruik een beetje citroen om de zoetheid te compenseren. Pastinaak en citroen gaan heel goed samen.