berloumi, gesmoorde prei

Kort samengevat betekent gesmoorde prei dat je de prei eerst aanbraadt en daarna in een vochtige omgeving laten garen. Meestal doet men dat met vlees, maar het kan dus ook met prei. Door de prei lichtjes aan te braden op de snijkant krijgt, ziet hij er mooi uit. Bovendien geven de braadsappen smaak en diepte aan de saus. Recept geschikt voor vier personen.

Gestoofde prei, gesmoorde prei

Gesmoorde prei

Snijd 8 grote preien in stukken die iets korter zijn dan de breedte van je ovenschaal. Begin te meten vanaf de voet van de prei en gebruik enkel het witte tot lichtgroene deel. Snijd de prei overlangs door en spoel onder stromend water het eventuele zand weg. Hou de stukken goed samen en laat ze wat uitlekken.

Bak de prei in een pan met een beetje olijfolie. Bak de prei enkel op de snijkant tot hij mooi bruin ziet. Herhaal tot alle prei is gebakken en verdeel de stengels dan in een ovenschaal met de snijkant naar boven. Giet 100 ml witte wijn over de prei en kruid met peper en zout. Verdeel ook 80 g boter in stukjes over het geheel.

Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie of een deksel en gaar de prei gedurende 30 minuten in een oven op ongeveer 170°C. Afhankelijk van de dikte van de prei kan de gaartijd verschillen, maar zorg er in ieder geval voor dat de prei uiteindelijk zacht wordt.

Gooi het groene deel van de prei niet weg maar verwerk het in een soep of bouillon.

Linguini

Kook 250 g linguini al dente tijdens het wachten op de ovenprei.

Rooster 80 g grofgehakte hazelnoten in een grote pan (want de pasta moet er straks bij) zonder vetstof en laat vervolgens deels afkoelen. Blus de hazelnoten met het vocht van de gesmoorde prei. Voeg eventueel een scheutje lichte room of nog meer boter toe.

Bak de Berloumi in een antikleefpan. Haal de pasta door het vocht van de gesmoorde prei en serveer.

Deel deze pagina als je dat wil!