berloumi, gesmoorde prei

Kort samengevat betekent gesmoorde prei dat je de prei eerst gaat aanbraden en dan in een vochtige omgeving laten garen. Meestal doet men het met vlees maar het kan dus ook met prei. Door de prei lichtjes aan te braden op de snijkant krijgt hij een mooi uitzicht en de braadsappen geven smaak en diepte aan de saus. Recept voor vier personen.

Gestoofde prei, gesmoorde prei

Gesmoorde prei

Snij 8 grote preien in stukken die iets korter zijn dan de breedte van je ovenschaal. Begin te meten vanaf de voet van de prei en gebruik enkel het witte tot licht groene deel. Snij de prei overlangs door en spoel er onder stromend water het mogelijke zand uit. Hou de stukken goed samen en laat ze uitlekken.

Bak de prei in een pan met een beetje olijfolie. Bak de prei enkel op de snijkant tot hij mooi bruin ziet. Herhaal tot alle prei is gebakken en verdeel de stengels dan in een ovenschaal met de snijkant naar boven. Giet 100g witte wijn over de prei en kruid met peper en zout. Verdeel 80g boter in stukjes over de prei.

Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie of een deksel en gaar de prei gedurende 30 minuten in een oven van ongeveer 170°C. Afhankelijk van de dikte van de prei kan de gaartijd verschillen maar zorg er in ieder geval voor dat de prei uiteindelijk heel zacht is.

Gooi het groene deel van de prei niet weg maar verwerk het in soep of bouillon. Met een beetje handigheid kan je het spoelwater uit de prei slaan dan moeten ze minder lang uitlekken.

Linguini

Kook tijdens onderstaande 250 g linguini al dente.

Rooster 80 g grofgehakte hazelnoten in een grote pan (de paste moet er straks in) zonder vetstof en laat vervolgens deels afkoelen. Blus de hazelnoten met het vocht van de gesmoorde prei. Voeg eventueel een scheutje lichte room of nog meer boter toe.

Bak de Berloumi in een antikleefpan. Haal de pasta door de vocht van de gesmoorde prei en serveer.

Deel deze pagina als je dat wil!