Focaccia met grillkaas en ui

Brood maken is één van de moeilijkste bereidingen om uit te leggen op een webpagina. Er komen tijd, temperatuur, gisten en enzymen aan te pas. En je moet er ook nog een beetje handig in zijn. Gelukkig is focaccia één van de makkelijkste broden en door het deeg onmiddellijk in de pan te vormen maken we het nog makkelijker. In de Zuivelarij beginnen we er vandaag aan om morgen warme focaccia te kunnen eten. Broodmeel, gist, ajuin en Berloumi, het zijn tenslotte dingen die je altijd in huis hebt!

Focaccia maken

Meng 300 gram sterk wit broodmeel met 400 gram water en 4 gram (een halve koffielepel) droge gist. Meng alles goed door elkaar tot een redelijk glad beslag.

Zet gedurende de nacht afgedekt in de koelkast.

Voeg nogmaals 300 gram wit broodmeel toe samen met één koffielepel zout en 10 gram olijfolie. Meng en kneed het deeg door elkaar gedurende vijf minuten. Het deeg zal redelijk nat aanvoelen en hoeft nog geen heel stevig brooddeeg te zijn.

Doe ongeveer 30 gram olijfolie in de pan of braadslede waarin je de focaccia later wil bakken. Stort het deeg in de braadslede en vouw het langs de vier kanten naar boven en naar het midden.

Laat de focaccia afgedekt op kamertemperatuur staan. Herhaal het overslaan van het deeg elk half uur tot je voelt dat er rijs in het deeg komt. Dit is afhankelijk van op hoeveel de thermostaat in je woning staat.

Als je voelt dat er rijs in het deeg komt dan draai je het om in de bakvorm. Zorg dat er voldoende olijfolie onder het deeg ligt. Wrijf ook wat olijfolie bovenop het deeg.

Het deeg zal nu ontspannen en langzaam uitzakken in de pan. Duw het deeg af en toe naar de rand van de pan tot de pan helemaal gevuld is. Geef het een beetje tijd. Als het lijkt alsof het deeg in de olijfolie ligt dan heb je genoeg olijfolie gebruikt.

Snij een pakje Berloumi in blokjes en snij een ui in heel fijne schijfjes. Meng de ui met een klein beetje olijfolie en Provençaalse kruiden.

Zet je oven aan op de maximumstand.

Het deeg is nu goed aan het rijzen en er komen stilaan grotere bellen in het deeg. Verdeel de blokjes Berloumi en de ui over het deeg. Duw het deeg nog een laatste keer met de vingers in en laat nog tien minuten staan.

Bak de focaccia onderaan in een hete oven gedurende ongeveer 20 minuten. Zet na 20 minuten de grill van je oven aan om de ui en de Berloumi mooi te kleuren. Wees aandachtig en zorg dat de bovenkant niet verbrandt.

Als je een pan hebt die ook op het vuur kan zet de pan dan nog even op het vuur zodat je een hele krokante onderkant krijgt.

focaccia, focaccia maken, focaccia met grillkaas, focaccia met berloumi

Deel deze pagina als je dat wil!