Farinata zouden we, net als Berloumi, veel meer moeten eten. Het is lekker, origineel, heeft een opmerkelijke textuur en is uiterst voedzaam.
Een gewoon lekkere Farinata bakken is niet moeilijk. Om een perfecte Farinata te bakken heb je een aantal technieken, juiste hoeveelheden en temperaturen nodig. Alle tips & trics voor de perfecte Farinata vind je hier.
Het farinata beslag
Het enige echt belangrijke is de verhouding tussen het kikkererwtenmeel en water. De ondervinding leert ons dat iets tussen de 2,8 tot 3 keer meer water dan meel de beste resultaten oplevert. Voor twee stevige Farinata van twintig centimeter diameter en een halve centimeter dik neem je dus 300g kikkererwtenmeel en 840 – 900 gram water.
Kikkererwtenmeel vind je in elke bio-en exotische winkel. Terwijl je daar toch bent, ze hebben daar ook onze BerlouimiBio. Dat is mooi meegenomen. Kikkererwtenmeel bevat geen gluten en is veel smaakrijker dan tarwemeel. Behalve wat zout hoef je helemaal niets toe te voegen. Maar het mag wel.
Meng het kikkererwtenmeel met koud water door het gewoon samen te mengen met een klopper of staafmixer. Hier geen gevaar voor klontervorming, er kan niets mis gaan. Laat het mengsel afgedekt gedurende minstens twee uur, tot maximum vier uur op kamertemperatuur staan. Een nachtje in de koelkast kan ook. Dit is niet onbelangrijk want het meel moet helemaal kunnen hydrateren.
Na enkele uren zal er misschien een laagje schuim op het mengsel staan. Schep dit schuim er af want de legende wil dat dit extreme flatulentie kan veroorzaken. Je kan het beslag nu nogmaals mengen/mixen met een stevige snuif zout en 50 g olijfolie.
Farinata bakken
Kies je zwaarste pan die helemaal in de oven kan. We zoeken een echt zware pan van het gietijzeren type met een zo laag mogelijk rand. Verwarm de pan op hoog vuur en giet er een dosis olijfolie in zodat de bodem helemaal onder staat. Giet nu het beslag drie tot vijf millimeter dik in de gloeiend hete pan en schuif de pan vervolgens helemaal bovenaan in de oven. Over de oven gesproken. Die had je al lang op volle kracht moeten opwarmen. Eens de pan in de oven zet je de grill aan. Bak ongeveer 12 minuten tot de bovenkant mooi gekleurd is.
Beschik je niet over een zware gietijzeren pan noch over een krachtige oven dan kan je de Farinata ook als pannenkoek proberen te bakken. Neem in dat geval voor een kleinere diameter of bak verschillende kleine pannenkoekjes in een groter exemplaar. Bak de Farinata dunner en draai pas om als de bovenkant is gestold. Of je hebt wat voor!
Om je Farinata nog beter te kunnen bakken kan je je oven pimpen met een zware metalen plaat. Laat in je ijzerhandel een metalen plaat van één centimeter dik op het formaat van je oven zagen. Verwarm de oven dan heel lang voor tot ook de metalen plaat zeer heet is. De warmte (conductiewarmte) blijft dan beter in de oven en je krijgt een krokante korst onderaan. Dit is ook de manier als je echt goed pizza in je oven wil bakken.
Half gedroogde kerstomaatjes
Halveer 500g kerstomaatjes en doe ze in een mengkom. Meng de kerstomaatjes zachtaardig met een snuifje zout,een koffielepel Provençaalse kruiden en 3 cl olijfolie. Schep de tomaatjes op een geperforeerde ovenplaat en laat ze gedurende ongeveer twee uur drogen in een oven van 90°C. Laat de oven hierbij op een kiertje staan of schaf een droogtoestel aan.
Laat de tomaatjes afkoelen en doe ze compact in een propere bokaal. Overgiet met goede olijfolie. Bewaar tot enkele weken in de koelkast.
Farinata eten
Haal de Farinata uit de oven en laat hem een vijftal minuten afkoelen in de pan. Je kan de Farinata dan al dan niet uit de pan schuiven door hem een beetje los te steken. Traditioneel wordt Farinata puur gegeten zoals hij uit de oven komt. In een aantal regionale varianten wordt uien, artisjokken, aubergines en zelfs net uit het ei ontstane visjes aan het beslag toegevoegd. Eet de Farinata warm.
Wij werken onze Farinata natuurlijk af met Berloumi. Wat krokante, pittige sla en intens smakende, half gedroogde kerstomaatjes.
Deel deze pagina als je dat wil!