Berloumi, logo, de zuivelarij
  • Slider Image

Voedingswaarde

Voedingswaarde, Berloumi

Berloumi heeft een hoge voedingswaarde. Berloumi is gemaakt van pure koeienmelk die noch aangeroomd, noch afgeroomd werd. Net zoals veel ander kazen is Berloumi een 45+ kaas. Dit betekent dat er op de droge stof meer dan 45% vet in de kaas zit. Op de droge stof, want in werkelijkheid bevatten kazen ongeveer de helft water.

Per 100 gram bevat Berloumi ongeveer 25 g vetten. En ongeveer 19 gram aan eiwitten. Qua vetgehalte is dit vergelijkbaar met mager gehakt en minder dan de meeste gepaneerde vleeswaren. De voedingswaarde wordt ook bepaald door eiwitten. Berloumi bevat een hoog eiwitgehalte waardoor hij snel verzadigd. 

Berloumi is in de winter vetter dan in de zomer. Omdat de melk niet gestandaardiseerd wordt maar gebruikt wordt zoals de koe ze geproduceerd heeft. In de wintermelk zitten meer vetten omdat de dieren dan een meer uitgebalanceerde voeding krijgen. In de zomer lopen de koeien buiten en eten ze gras. Berloumi wordt dan minder vet, iets steviger en ook geler door de kleurstoffen in het verse gras. 

Berloumi bevat ook redelijk wat zout. Berloumi bevat tussen de 2 – 2,5 g zout per 100 gram kaas. Dit zout is in het bereidingsproces absoluut noodzakelijk om de gewenste textuur, smaak en houdbaarheid te verkrijgen.

Wil je Berloumi nog minder zout dan kan je hem voor het bereiden een half uurtje in water leggen. Veel makkelijker en culinair interessanter is het om in de rest van de bereiding minder zout te gebruiken. 

%d blogueurs aiment cette page :