fbpx
melkwei, wei, kaaswei

Wat is melkwei.

Melkwei is de vloeistof die overblijft nadat van melk kaas is gemaakt. De samenstelling van melkwei kan verschillen naar gelang de kaas die van de melk gemaakt werd. Soms is de melkwei zuur zoals bij yoghurt, soms in de melkwei zoet zoals bij onze Berloumi.

In melk zitten twee verschillende soorten eiwitten. De caseïne (82%) komen in de kaas terecht. De wei-eiwitten (18%) blijven samen met het grootste deel van de melksuiker achter in de melkwei. Is melkwei daarom gezond? Er zitten zeker voedzame stoffen in maar wij vinden het vooral lekker.

In de keuken kan je melkwei gebruiken waar je anders water zou gebruiken. In de soep en sausen alsof het bouillon is. In milkshake en roomijs. Om pasta en rijst in te koken. Wij maken er onder andere dit lekker brood mee.

Melkwei kopen.

Je kan onze melkwei kopen in de winkel van onze Zuivelarij. Vraag er naar. We vullen het dan voor je af in een bidon van 5 liter. Dat kost slechts 3 euro ofwel 2 euro als je zelf je propere bidon terug mee brengt.

Melkwei is een nevenstroom van de kaasproductie. Het is voedzaam maar vooral heel lekker om te gebruiken in de keuken.

melkwei, label

Recepten met melkwei

weibrood, kaaswei, melkwei, wei

Weibrood met chocolade en veenbessen.

Als we dit brood in de Zuivelarij maken dan wacht je best niet te lang om een stuk af te snijden. Maar ook in je dagdagelijkse brood kan je het water vervangen door onze aromatische melkwei. Voeg een klein beetje meer wei toe dan wat je anders als water zou gebruiken.

Weisoep met broccoli, wortel en cheddar.

Om deze soep te maken zoals in ons recept heb je smeltzout nodig. Dat vind je niet zomaar in de supermarkt maar vraag er gerust naar als je een bidon melkwei komt afhalen. Het is echt de moeite om deze soep eens te proberen.

melkwei, label

Bonen, geweekt en gekookt in water met wei.

Vervang 1/3 van het water door wei om gedroogde bonen te weken en ze zullen bij het koken veel steviger blijven en aromatischer zijn. Gebruikt echter niet teveel wei of ze zullen niet kunnen gaar koken.

Zijn wei-eiwitten gezond?

Wij willen absoluut geen gezondheidsclaim aan onze melkwei hangen. Je kan onze melkwei beter kopen voor zijn culinaire toepassingen want melkwei is, gezond of niet, wel heel lekker.

Het nut van wei-eiwitten

Niet zonder reden zijn wei-eiwitten één van de meest bestudeerde voedingssupplementen. Ze hebben een zeer hoge voedingswaarde en bezitten enkele uitzonderlijke gezondheidsvoordelen.

Er gebeurt de laatste jaren zeer veel onderzoek naar de positieve effecten van wei-eiwitten en hun aminozuren. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat er wel degelijk positieve effecten. Bij sporters is het gebruik van eiwit supplementen al goed ingeburgerd. Vooral het aminozuur leucine zorgt voor een sneller spierherstel na inspanning. Een belangrijke voorwaarde is dat de wei-eiwitten kort na de inspanning worden gegeten.

De eiwitten in wei bevatten aminozuren van hoge kwaliteit, bovendien zijn alle essentiële aminozuren in wei-eiwit vertegenwoordigd. In vergelijking met andere eiwitten zijn ze ook zeer snel verteerbaar. Voor sporters is het daarom belangrijk om net deze eiwitten onmiddellijk na de sportprestatie in te nemen.

Er worden aan aan kaaswei ook gezondheid claims toegekend die helemaal onwaar zijn.

Wei-eiwitten dienen in het lichaam voor het onderhoud of het opbouwen van de spieren. Vooral in combinatie met krachttraining, of bij ouderen waar de spiergroei van nature achteruit gaat.

Wei-eiwitten zijn, meer nog dan andere eiwitten, zeer vullend. Ze geven een sterk verzadigend gevoel en het lichaam heeft in vergelijking met koolhydraten en vetten meer energie nodig om deze eiwitten te verteren. Daarom zijn wei-eiwitten raadzaam tijdens het diëten. Ze zorgen tijdens een dieet ook voor behoud van voldoende spieren.

Waar komen ze vandaan

De weipreparaten, supplementen en sportdranken die je in de winkel kan vinden onder de vorm van concentraat, isolaat of hydrolysaat zijn afkomstig uit de reststromen van de grotere melk- en kaasbedrijven.

Ondanks moeilijke woorden als isolaat zijn ze dus toch afkomstig van een natuurlijke grondstof als melk. De reststromen (melkwei) die ontstaan uit de kaasbereiding worden via indikking, osmose en sproeidrogen verwerkt tot allerhande poeders en vervolgens wordt er een smaakje aan toe gevoegd.

In kleine tot middelgrote kaasmakerijen is melkwei een ernstig probleem. Bijna 82% van de oorspronkelijke melk verlaat de kaasmakerij als melkwei. In het beste geval gaat een deel van de melkwei terug naar de dieren. Slechter is als de wei op het land wordt uitgevoerd of als ze in de riolering terecht komt. De nog aanwezige organische stoffen van de zure melkwei belasten het milieu waarin ze terecht komen. Grote zuivelbedrijven zullen de melkwei verpoederen om de waardevolle inhoud nadien aan de voedingsindustrie te verkopen.

In middelgrote zuivelbedrijven, zoals het onze zijn investeringen in ingewikkelde technieken om melkwei te ‘verpoederen’ niet rendabel. Melkwei transporteren om te verpoederen is dat al evenmin

Omdat ze daar goed van groeien wordt onze melkwei aan de varkens gevoerd. Tweewekelijks wordt onze wei-tank van 30.000 liter leeg gehaald en naar een bedrijf gevoerd dat varkens brast.

Omdat we het grootste deel van onze melkwei afkoken om er ricotta van te maken bevat onze resterende kaaswei ook nog nauwelijks eiwitten en vetten. De lactose suiker zit er wel nog in.

Deel deze pagina, als je dat wil!