fbpx
Berloumi, logo, de zuivelarij

Aardappelsalade met broccoliestelen, pesto van peterselie en pistache, gegrilde asperges en Berloumi

Aardappelsalade, broccolistelen, Berloumi

In dit recept zitten enkele toffe technieken. De recuperatie van de broccolistelen tot een knapperige salade. Maar ook het laten afkoelen van de aardappelen met azijn en de pesto van pistache en peterselie.

De aardappelsalade is een eenvoudige salade als onderdeel van een completer recept. Om de aardappelsalade tot een volwaardige maaltijdsalade te maken voeg kan je er nog groene kruiden, nootjes of ham aan toevoegen.

Pesto van pistachenoten en peterselie

Was de, bij voorkeur platte, peterselie door de bot peterselie aan de steeltjes vast te nemen en in een ruime hoeveelheid water verschillende keren onder te dompelen. Sla de peterselie nadien goed uit om hem te drogen. Haal 160g platte peterselieblaadjes van de steeltjes. Breng een redelijke hoeveelheid water aan de kook en zet er een water met ijs badje naast. Kook 2 gepelde looktenen gedurende 2 minuten in het water en verwijder. Blancheer de peterselieblaadjes gedurende 40 seconden in het kokend water en schep ze nadien snel in het ijswater. Of giet ze door een zeef en spoel met ijskoud water. Duw zoveel mogelijk water uit de peterselieblaadjes.

Doe de peterselie samen met de look en 60 g pistachenoten in de keukenrobot (met groot mes). Pureer en voeg vervolgens 120g olijfolie toe. Voeg ook 10g citroensap toe. Voeg 5g zout, of zout naar smaak toe. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

De hoeveelheden hierboven zijn voor 350g pesto en de pesto is ongeveer 3 dagen houdbaar, afgedekt in de koelkast. Geen ijs bij de hand, gebruik dan ijskoud water. Je kan een deel van de olijfolie ook vervangen door een notenolie (of een wat neutralere olie). In het beste geval is dit pistacheolie. Haal tijdens het pureren de pesto eens van de zijkant van de mengkom en maal de pesto niet al te fijn.

broccolistelen

Salade van aardappel en broccolistelen

Haal, net als op de video,  de harde schil van 3 welgevormde broccolistelen om ongeveer 500g broccolistelen over te houden. Schaaf de broccolistelen fijn op de mandoline (groente schaaf). Meng de stelen met 10 g zout en laat een uurtje rusten. 

Schil en kook 500g vastkokende of nieuwe aardappelen. Kook aardappelen altijd vertrekkende van koud gezouten water. Kook ongeveer 15 minuten en laat nog 5 minuten rusten in het kookwater. Giet de aardappelen af. Besprenkel en meng ze met 3 cl wijnazijn. Laat vervolgens afkoelen tot ze helemaal koud zijn. We herhalen: helemaal koud.

Knijp al het vrijgekomen vocht uit de broccolistelen. Snij de gekookte aardappelen in stukjes en meng ze met de broccoli. Voeg 1 soeplepel mayonnaise en 2 soeplepels zure room of Griekse yoghurt toe en meng alles voorzichtig onder elkaar. 

 Voeg 2 cl azijn aan het aardappel kookwater. De aardappelen blijven dan steviger doordat de pectine in de buitenkant wordt versterkt door de azijn. 

https://www.youtube.com/watch?v=QdkFFDzjEMA

 

Gegrilde asperges en Berloumi

Schil 500 g niet al te dikke groene (of witte) asperges. Groene asperges mag je iets minder uitbundig schillen. Schil van halverwege tot aan de voet en snij vervolgens de voet van de asperges weg. Meng de asperges met een beetje olie en zout. Rooster de asperges boven een zacht tot matig vuur. Leg er na 5 minuten de 500 g in plakken gesneden Berloumi naast. Rooster de Berloumi tot hij een mooie korst heeft en laat hem verder warm worden verder weg van de hitte. 

Op de pan is het in principe niet nodig maar voor de barbecue grill is het nodig om de plakjes Berloumi even in te oliën. Verdeel je barbeque in temperatuurzones. Berloumi krijgt heel snel een korstje op de barbeque maar heeft ook tijd nodig om vanbinnen goed warm te worden.

Roosteren is misschien wel de beste manier om asperges klaar te maken. Het spreekt voor zich dat de dunne exemplaren sneller klaar zijn dan de dikke. Maar de laatste hebben het voordeel dat ze heel mooi kunnen gegrild worden en toch nog lekker sappig blijven vanbinnen.

%d bloggers liken dit: