We zijn absoluut voorstander om soep in één pot nat te maken maar bij deze aardappelsoep kan dat even niet. De ui-basis voor deze soep maken en mixen we in de pot waar de soep uiteindelijk in zal terecht komen. De aardappelen koken en pletten we afzonderlijk omdat we ze niet tot een lijmachtige substantie willen mixen.

Aardappelsoep met Berloumi blokjes

Stoof 400 gram grof gesneden ui aan in 30 gram boter. Voeg tijdens het stoven een mespunt natriumbicarbonaat toe. Stoof lang en langzaam gedurende minstens een half uur. Voeg naar het einde een geplette knoflookteen, peper en nadien een halve koffielepel ui-poeder toe. Voeg 800 gram water en een blokje groentebouillon toe. Mix helemaal fijn met de staafmixer.

Schil en snij bloemige aardappelen in stukken tot je 1 kg aardappel hebt. Kook de aardappel door en door gaar in water. Giet af en laat 10 minuten afkoelen. Plet de aardappel grondig maar mix ze niet.

Voeg de geplette aardappelen toe aan de uiensoep en roer goed door elkaar. Voeg 200 gram labneh toe (of zure room als je labneh niet kan vinden) samen met 100 gram lichte room. Roer en verwarm tot tegen het kookpunt.

Snij 1 pakje Berloumi in klein stukjes en bak in een pan op hoog vuur terwijl je de blokjes voortdurend in beweging houdt.

Door een beetje natriumbicarbonaat toe te voegen maak je de uien alkalischer (minder zuur). Ze zullen sneller slinken en makkelijker bruin worden.