Ricotta Berloumi, Ricotta

Echte ricotta

De Ricotta van Berloumi die we in De Zuivelarij maken, is een échte ricotta. We maken hem enkel van kaaswei. Die zoete kaaswei blijft over nadat we onze Berloumi produceren. De wei wordt daarna verder verhit en enkel de Ricotta die vanzelf komt bovendrijven, scheppen we af. Onze biologische ricotta maken we van biologische kaaswei en de ricotta van geitenmelk van geiten melkwei. Op deze pagina vind je ricotta recepten en kom je te weten of ricotta gezond is. Wil je onze ricotta kopen? Je kan hieronder de verschillende verkooppunten vinden.

Dat we onze ricotta van de reststroom aan melkwei maken heeft ook een ecologisch voordeel. Alle kostbare dierlijke eiwitten worden zo gebruikt voor menselijke consumptie. Terwijl ze anders, in het beste geval, aan de varkens worden gevoederd, terug op het land worden uitgevoerd, of in het slechtste geval worden geloosd.

Enkel de ricotta die bij 90°C vanzelf komt bovendrijven scheppen we met de hand af. De ricotta is dan zacht en romig en toch stevig. Hij bevat vooral wei-eiwitten en weinig vet.

Biologische Ricotta van Berloumi

Zo ecologisch mogelijk produceren is voor ons een belangrijke waarde. Omdat we ook al een biologische halloumi maken was het logisch dat we ook een biologische ricotta op de markt brachten. Onze biologische ricotta maken we op net dezelfde manier als onze gangbare ricotta. Alleen gebruiken we hiervoor de melkwei van onze Berloumi Bio.

Recepten met onze Ricotta van Berloumi

Omdat onze ricotta niet zo heel veel vocht bevat, kan je hem heel goed gebruiken in de keuken. Op zichzelf heeft ricotta niet zo heel veel smaak. Je moet hem dus goed kruiden en verwerken in recepten. Het is een eiwitbron dus ricotta kan heel goed als vleesvervanger worden gebruikt. Hieronder vind je al heel wat ricotta recepten. De ricotta gnudi zijn onze absolute favoriet. Stuur ons gerust je eigen ricotta recept door.

Onze Ricotta van Berloumi kopen

Ricotta van Berloumi koop je o.a. bij Jumbo België en in heel veel lokale eetwinkels. In veel biowinkels kan je ook onze biologische Ricotta kopen. Onze Ricotta van geitenmelk kan je weer bij veel Colruyt winkels vinden. Hieronder vind je heel wat verkooppunten.

   Julie van Think Tomato maakt een heel lekkere, kant en klare ricottasaus (sugo alla ricotta) met onze Ricotta van Berloumi.

   Je kan hem bestellen in de webshop van Think Tomato maar je vind hem ook wel eens in dezelfde winkels waar onze ricotta kan kopen.

   Ricotta voedingswaarde en gezondheid

   Ricotta is eigenlijk geen kaas. Ricotta wordt namelijk gemaakt van de wei-eiwitten in melk en niet van de kaas-eiwitten. Wei-eiwitten hebben een zeer hoge biologische waarde omdat ze heel rijk zijn aan vertakte, essentiële, aminozuren. Is ricotta dan gezond? Zeer zeker, van alle zuivelproducten is ricotta waarschijnlijk het meest gezonde.

   Omdat de goede Berlaarse melk van Berloumi veel vet bevat blijft ook in de wei waar we de ricotta van maken nog voldoende vet over. In de winter wordt onze ricotta zelf nog een beetje vetter.

   De samenstelling van ricotta in de handel kan sterk verschillen. In de tabel hieronder kan je de samenstelling van onze drie verschillende ricotta’s mooi vergelijken. Maar lekker zijn allemaal.

   Ricotta Ricotta Bio
   Energie158175kcal/100 g
   Vetten10,813,1g/100 g
   – waarvan verzadigde vetzuren7,819,04g/100 g
   Koolhydraten4,04,8g/100 g
   – waarvan suikers3,03,0g/100 g
   Eiwitten10,49,4g/100 g
   Vezels1,40,4g/100 g
   Zout0,400,40g/100 g
   Droge stof28,128,6g/100 g
   Voedingswaarde ricotta van Berloumi, november 2020
   Ricotta van Berloumi

   Deel deze pagina als je dat wil!