Voor vier stevig belegde porties

Venkelsalade

Venkel is lekker als hij: ofwel helemaal gaar is, ofwel rauw en heel fijn gesneden is. Snij de rauwe venkel zo dun mogelijk.

Je kan de venkel ook eerst met zout mengen om hem vervolgens af te spoelen en te mengen met de andere ingrediënten. Vervang de olie door een stevige scheut appelazijn tot de venkel onder staat. Bewaar tot 2 weken in de koelkast.

Schaaf 1 venkel heel fijn op de mandoline of met de vlees of brood snijmachine. Voeg 3 cl olijfolie tot samen met 3 cl citroensap, een snuifje zout en de geraspte schil van 1/2 de sinaasappel. Snij 12 kumquats in dunne plakjes en meng met de venkel. Eet dadelijk of laat een half uurtje tot een dag marineren.

 

 

Pistachebrood

Bak zelf een brood vanaf het begin of kies een kant en klaar broodmengsel met tarwe -en roggebloem. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking en voeg 150 g ongezouten pistachenoten toe.

Los de 20 g verse gist op in 2 dl lauw water. Meng 300 g bruin broodmeel en 200 g roggemeel onder elkaar. Voeg de gist en  110 g karnemelk toe. Kneed het deeg 20 min. met de hand of 12 min. machinaal. Voeg tijdens het kneden 8 g zout, 150 g pistachenoten en 40 g boter of reuzel toe. Laat het deeg na het kneden 30 min. rijzen onder een droge doek.

Bol het deeg op en laat 10 min. rusten. Druk het deeg plat en bestuif met bloem. Laat nog 40 min. rijzen onder een droge doek. Snij tijdens het rijzen eventueel in met een scherp mes. Bak het notenbrood daarna 45 min. in een voorverwarmde oven van 220° C.

 

Hummus van doperwten

Dit is geen echte hummus omdat er geen sesampasta (tahin) in zit. Gebruik voor deze hummus geen doperwten uit blik. Gebruik nooit doperwten uit blik tenzij je doperwten uit blik lekker vindt. Gebruik bij voorkeur ingevroren doperwten. Doperwten verliezen eens ze geoogst zijn al heel snel hun natuurlijke zoetheid omdat de suikers na de oogst worden omgezet in zetmeel. Diepvrieserwten worden onmiddellijk na de oogst ingevroren waardoor ze wel zoet blijven. Mocht je zelf doperwten oogsten, dop en blancheer ze dan onmiddellijk. Verder kan je met alle ingrediënten en de textuur spelen. Van een hele gladde purée uit de blender tot een grove puree met nog hele erwten uit de keukenmachine.

Kook 400 g diepvrieserwten in maximum 1 minuut gaar in ruim gezouten water. Spoel onder ijskoud water of leg ze in ijswater. Laat de erwten goed uitlekken en doe ze vervolgens samen met het sap van 1 citroen, 1 teen fijngehakte look en 1/2de theelepel verse tijmblaadjes in de keukenrobot. Mix en voeg 5 cl olijfolie toe. Mix tot de gewenste textuur. Voeg zout en grof gemalen zwarte peper toe